Χαμηλά φαίνεται πως θα κινηθούν τα νέα «κόκκινα» δάνεια της πανδημίας, σύμφωνα με την μέχρι τώρα εικόνα τους.
Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφεραν οι CEOs των ελληνικών τραπεζών, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν προσφάτως με τους Θεσμούς, υπογραμμίζοντας και πάλι πως θα κινηθούν στην περιοχή των 5 δις ευρώ.
Αν και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ Γιάννης Σουρνάρας επιμένει πως τα κορωνοδάνεια θα είναι της τάξης των 8-10 δις ευρώ. Το ποιος θα δικαιωθεί στο τέλος θα φανεί σύντομα.
Βέβαια οι τραπεζίτες βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή και παρακολουθούν μέρα με τη μέρα τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria.
«Αρωγός» στην προσπάθεια να διατηρηθούν χαμηλά τα «κόκκινα» της πανδημίας είναι τα τα προγράμματα «Γέφυρα» 1 και 2 που επιδοτούν τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Ενώ με την πλήρη χρήση του «Ηρακλή ΙΙ» οι τράπεζες έχουν στόχο να πετύχουν μονοψήφιο δείκτη στα προβληματικά δάνεια από το τέλος του 2021.
Παράλληλα οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα είναι θετική και η συμβολή του νέου πτωχευτικού νόμου, ο οποίος θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, αν και υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις σε ότι αφορά τη σύσταση και λειτουργία του ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων.
Ιδια εικόνα δίνει και έκθεση της Scope Ratings για τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria πανευρωπαϊκά.
Συγκεκριμένα η Scope Ratings διαπιστώνει ότι οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων το α΄ τρίμηνο φέτος παρέμειναν σταθεροί, και με προοπτική να υποχωρήσουν το 2021.
Και αυτό το αποδίδει:
-Στην σημαντική συμβολή που έχουν τα κρατικά προγράμματα στήριξης και όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην έκθεση της «η απρόσκοπτη παροχή πιστοδοτήσεων από τις τράπεζες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στη διάρκεια του 2020, είναι ο πρώτος παράγοντας που εξηγεί την ανθεκτικότητα των δεικτών NPL».
-Στην προληπτική δράση των τραπεζών να διαχειριστούν το υπάρχον απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, εν αναμονή επιδείνωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων. Στην τακτική αυτή οφείλεται το ότι οι δείκτες των δανείων που οι τράπεζες κατατάσσουν στα μη εξυπηρετούμενα, διατηρήθηκαν άνετα υπό έλεγχο στις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ.
-Στις αναστολές πληρωμών, προκειμένου να αποφευχθεί η κατηγοριοποίηση των δανείων αυτών ως μη εξυπηρετούμενων.
Και έτσι παρά τη σημαντική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν μέχρι στιγμής «σοκ» στην ποιότητα του ενεργητικού τους.
Ακόμα διαπιστώνει πως μέχρι στιγμής, οι επιδόσεις των δανείων που βγήκαν από τα moratoria είναι καθησυχαστικές. Ωστόσο είναι πιθανή η επιδείνωση για καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο οι δανειολήπτες που επωφελούνται ακόμη από τα προγράμματα αυτά, να αποδειχτούν και πιο ευάλωτοι από αυτούς που έχουν ήδη εξέλθει από τα μορατόρια.
Προβληματισμός υπάρχει και με τη συμπεριφορά των ρυθμισμένων δανείων, καθώς οι δείκτες επισφάλειας αυτής της κατηγορίας στην ΕΕ σημείωσαν άνοδο στο 9,1% στο τέλος του 2020 από 6,8% στα τέλη του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.
Και σημειώνει η έκθεση ότι το μερίδιο των ρυθμισμένων δανείων ήταν αυξημένο στα moratoria που δεν έχουν λήξει και απομένει να χαρτογραφηθεί η συμπεριφορά τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Radar.gr.