Στο τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσα από το ταμείο Ανάκαμψης.

Και στόχος είναι οι πρώτες εκταμιεύσεις να είναι πραγματικότητα μέχρι το τέλος του έτους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες το απόγευμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σε εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας, όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο της ΕΤΕ «Εθνική 2.0» για την αξιοποίηση των πόρων από το ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος της Εθνικής είναι οι χρηματοδοτήσεις της να ξεπεράσουν τα 6 δις ευρώ, όπως ανέφεραν ο CEO της Εθνικής κ. Παύλος Μυλωνάς και οι γενικοί διευθυντές κ. Βασίλης Καραμούζης –μεγάλες επιχειρήσεις- και κ. Χριστίνα Θεοφιλίδη –λιανική τραπεζικη.

Τα δάνεια θα πρέπει να εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του 2026, ενώ οι επιδοτήσεις μέχρι τον Αύγουστο του 2026. Συνολικά στην ελληνική οικονομία μέσω του ταμείου Ανάκαμψης θα εισρεύσουν πάνω  από 50 δις ευρώ, που είναι τα  12,7 δις ευρώ δάνεια  του ταμείου, η μόχλευση από τις τράπεζες και οι επιδοτήσεις.  Να σημειωθεί ότι το  37% των πόρων θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης ανάπτυξης  και είναι προαπαιτούμενο για να απελευθερωθεί το υπόλοιπο 63% των πόρων.

«Ενθαρρύνουμε τις εξαγορές, συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων, τις συνεργασίες μεταξύ τους σε όλους τους κλάδους» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας πως μετά από τη συνεργασία το άθροισμα του τζίρου της νέας εταιρείας που προκύπτει θα πρέπει να είναι αυξημένο κατά 50%. Δηλαδή μία εταιρεία με τζίρο 1 εκατ ευρώ μπορεί να συγχωνευτεί με ή περισσότερες εταιρείες που ο τζίρος τους είναι 500 χιλιάδες ευρώ.

Η  γρήγορη απορρόφηση των πόρων από το ταμείο Ανάκαμψης και η ελάχιστη γραφειοκρατία είναι το μεγάλο στοίχημα  και όπως σημείωσε ο κ.  Σκυλακάκης όποιος καταθέσει αίτημα και αξιολογηθεί πρώτος θα χρηματοδοτηθεί και πρώτος.

Η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνεται από τις τράπεζες όπως και ο έλεγχος για τη βιωσιμότητα  των επενδυτικών σχεδίων, ενώ το project θα ελέγχεται και από ανεξάρτητους αξιολογητές.

Για το λόγο αυτό η Εθνική έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές  τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης των πελατών της, όσο και ελέγχου των σχεδίων.

Σύμφωνα με τον κ.  Καραμούζη,  το ζητούμενο για το ταμείο ανάκαμψης είναι να υπάρξει διάχυση των πόρων σε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς μέσα από τη χρηματοδότηση των μεγάλων θα ευνοηθούν και οι πιο μικρές επιχειρήσεις (που συνεργάζονται με μεγάλες).

«Έχουμε αναπτύξει υποδομές για να αντιμετωπίζουμε  με επάρκεια τα αιτήματα που δεχόμαστε» σημείωσε από την πλευρά της η κα Θεοφιλίδη, λέγοντας πως για μικρού ύψους αιτήματα η τράπεζα απαντά στον ενδιαφερόμενο εντός 48 ωρών, ενώ απαιτείται περισσότερος χρόνος για μεγαλύτερου ύψους αιτήματα. Όπως είπε, οι  μικρομεσαίες επιχιερήσεις σε ποσοστό 50% δείχνουν ενδιαφέρον για έργα ψηφιακής μετάβασης και κατά 25% για πράσινη μετάβαση.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων ο κ. Μυλωνάς σημείωσε πως τις κρίνουμε με βάση τη συμπεριφορά τους σήμερα «με το φακό μπροστά και όχι πίσω».

Η Εθνική για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει σχετικά με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει συστήσει ειδική ομάδα που ενημερώνεται για κάθε νέα δράση του ταμείου και «εργαλεία» με τα οποία εντοπίζει τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Και όπως  είπε ο κ. Καραμούζης κλιμάκια της Εθνικής πραγματοποιούν διαρκώς ενημερώσεις σε επιχειρηματίες πελάτες τους σε όλη την Ελλάδα.

Όλοι οι κλάδοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τους πόρους που έχει το Ταμείο Ανάκαμψης με έμφαση σε έργα

  • πράσινης ενέργειας
  • ψηφιακής μετάβασης
  • εξωστρέφειας
  • έρευνας –τεχνολογίας
  • κατασκευές.

Ο κ. Μυλωνάς ακόμα σημείωσε πως «πρέπει να στηθεί σωστά το πρόγραμμα. Οι όροι επιλεξιμότητας να είναι απλοί και ξεκάθαροι και οι ανεξάρτητοι αξιολογητές να παίρνουν  γρήγορες αποφάσεις».

Ακόμα τόνισε πως οι συμβάσεις των τραπεζών θα πρέπει να υπογραφούν  γρήγορα και χωρίς ψιλά γράμματα.