Οι γιγάντιες επενδυτικές εταιρείες καταλαμβάνουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Οι κορυφαίες εταιρείες ελέγχουν πλέον ποσά που ανταγωνίζονται τις οικονομίες πολλών μεγάλων χωρών. Ωθούν προς νέους επιχειρηματικούς τομείς, θολώνοντας τις γραμμές που καθορίζουν ποιος κάνει τι στη Wall Street, τοποθετώντας τις πάλαι ποτέ κυρίαρχες τράπεζες στο περιθώριο.
Σήμερα, οι παραδοσιακοί και οι εναλλακτικοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ελέγχουν τα διπλάσια περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες των ΗΠΑ.
Οι εταιρείες—όπως οι Blackstone, Franklin Templeton, BlackRock και KKR —γίνονται πιο περίπλοκες και ταυτόχρονα πιο όμοιες η μία με την άλλη. Οι επενδυτές λένε ότι αυτό δημιουργεί κινδύνους που οι αγορές δεν είχαν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν.
Τα στελέχη των funds επιμένουν ότι η επέκταση, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, παραμένει στα πρώτα της βήματα. Το θετικό για αυτά είναι ότι η γρήγορη ανάπτυξη τους φέρνει τεράστιο πλούτο, ειδικά σε ιδιωτικές ή «εναλλακτικές» επενδύσεις. Τα ιδιωτικά funds έχουν συγκεντρώσει περισσότερους δισεκατομμυριούχους από οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Forbes.
Τιτάνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Τεράστιες εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων συσσωρεύονται προσφέροντας νέους τύπους προϊόντων για να κατακτήσουν μερίδιο αγοράς. Τα μεγαλύτερα εξελίσσονται σε χρηματοοικονομικά σούπερ μάρκετ, κυρίως για ιδρύματα και πλούσιους, αλλά ολοένα και περισσότερο για επενδυτές της μεσαίας τάξης. Οι τράπεζες ενοποιήθηκαν με παρόμοιο τρόπο τη δεκαετία που προηγήθηκε της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων υποκαθιστούν επίσης τις τράπεζες ως πιστωτές σε εταιρείες και καταναλωτές των ΗΠΑ.
Κορυφαία στελέχη ιδιωτικών funds λένε ότι απαιτούν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις πελατών, καθιστώντας τα πιο σταθερά από τράπεζες που εξαρτώνται από καταθέσεις, όπως η Silicon Valley Bank.
Η ανάπτυξη προήλθε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν ο νέος κανονισμός περιόρισε τις επενδύσεις και τον δανεισμό από τις τράπεζες, δίνοντας χώρο στους διαχειριστές κεφαλαίων να επεκταθούν. Οι κεντρικές τράπεζες διατήρησαν χαμηλά τα επιτόκια για το μεγαλύτερο μέρος της επόμενης δεκαετίας, οδηγώντας τους επενδυτές από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου και τα ομόλογα του Δημοσίου, σε διαχειριζόμενα κεφάλαια.
Αλλάζοντας το σκηνικό
Το 2008, οι τράπεζες και οι διαχειριστές κεφαλαίων των ΗΠΑ ήλεγχαν περίπου 12 τρισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού. Σήμερα, οι παραδοσιακοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, οι διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων και τα hedge funds ελέγχουν περίπου 43,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν διπλάσια από τα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια των τραπεζών, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal των δεδομένων από την Federal Reserve, την HFR, την ICI και την Preqin.
Τέσσερις από τους μεγαλύτερους —BlackRock, Fidelity, State Street και Vanguard— ελέγχουν περίπου 26 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμούν με ολόκληρη την ετήσια οικονομική παραγωγή των ΗΠΑ.
Οι μεγάλες τράπεζες ανταποκρίθηκαν, ενισχύοντας τις επενδυτικές ομάδες. Η Goldman Sachs ανέφερε αυτόν τον μήνα έσοδα περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας το πρώτο τρίμηνο, διπλάσια από τα κέρδη του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της.
Καθώς τα κεφάλαια μεγαλώνουν, οι ιδρυτές τους κερδίζουν περισσότερα χρήματα. Οι διαχειριστές ιδιωτικών κεφαλαίων κατέλαβαν 41 θέσεις στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, περισσότερες από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Οι επενδυτές αποτελούν το 5,5% του συνόλου των δισεκατομμυριούχων της χώρας, σχεδόν διπλάσιο από το 3% που αποτελούσαν μόλις πριν από 10 χρόνια.
Διαβάστε ακόμη:
- Καιρός σήμερα: Μετά τα χιόνια και τις καταιγίδες, έρχονται 35άρια, σκόνη και λασποβροχές
- Πυροβόλησαν στο στήθος τον τραγουδιστή Kendji Girac
- Μαρίνα Πατούλη: Το απίστευτο τρολάρισμα για τα φίλτρα στα social
- Σίντνεϊ Σουίνι: «Συγγνώμη που έχω ωραία στήθη» – Το φωτογραφικό άλμπουμ της από διακοπές στο Μεξικό