Λόγω των αναταράξεων στην αμερικανική τραπεζική αγορά από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, προσέφυγα στις τραπεζικές πηγές μου, για να ακούσω και τη δική τους εκδοχή και κυρίως να έχω μία από πρώτο χέρι εικόνα της σημερινής κατάστασής τους.

Κατ’ αρχήν, ουδεμία ανησυχία από τα κύματα πέραν του Ατλαντικού.

Όσο για την κατάσταση που βρίσκονται οι τράπεζές μας, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα μετά από αρκετά τηλεφωνήματα και συναντήσεις, είναι ότι τα έσοδα πάνε μια χαρά, λόγω των αυξημένων επιτοκίων και των προμηθειών από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Αλλά, στα άλλα μέτωπα, η κατάσταση δεν είναι η καλύτερη, όσο και αν καμουφλάρεται και σκεπάζεται από τα όποια θετικά.

Στεγαστικά δάνεια δεν δίνονται πλέον, ούτε ουσιαστικό ενδιαφέρον υπάρχει ούτε οι ίδιες οι τράπεζες δίνουν, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις που οι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα πολλαπλών καλύψεων.

Άλλα δάνεια, επιχειρηματικά, ούτε λόγος. Μόνο κάποιες περιπτώσεις δανείων λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αλλά, μπορεί έτσι να συνεχιστεί η κατάσταση, πως θα κινηθεί η οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες – αφήνω φυσικά στην άκρη τους απλούς καταναλωτές.

Προσέξτε, όμως, τώρα και το ακόλουθο. Όπως προκύπτει από τις πηγές μου σε δύο εκ των συστημικών τραπεζών, αρκετοί επιχειρηματίες και επιχειρήσεις, που διαθέτουν ισχυρό “ταμείο”, έχουν δηλαδή διαθέσιμα, εξοφλούν μεγάλο μέρος ή όλο τον υπόλοιπο δανεισμό τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, τη μέχρι τώρα και αυτή που με βεβαιότητα αναμένεται κατά τους προσεχείς μήνες.

Οπότε, έχοντας άλλη μία πηγή πρόωρων και μεγάλων εσόδων, γιατί να δώσουν δάνεια οι τράπεζες, “δεν είναι… δουλειά τους αυτό και μόνο υποχρεωτικά”, όπως (σαρκαστικά ή αποκαλυπτικά) ανέφερε ένας εκ των συνομιλητών μου και εκ των κορυφαίων στελεχών της τράπεζας που εργάζεται. Μάλιστα, ωραία κατάσταση, κάθονται πάνω στα σίγουρα λεφτά οι τράπεζες μας…

Διαβάστε περισσότερα