Ο Covid-19 και τα προγράμματα step up  των τραπεζών πάνε χέρι- χέρι….

Και όπως λένε τα τραπεζικά στελέχη στα προγράμματα step up, με τις μειωμένες δόσεις για 12 -18 μήνες θα ενταχθούν όσοι δανειολήπτες αποδεδειγμένα έχουν πληγεί  από την πανδημική κρίση, εκείνοι που βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας, που  είδαν τα εισοδήματα τους να μειώνονται.

Κυρίως όμως οι τράπεζες θέλουν να αποκλείσουν από κάθε ευνοϊκή ρύθμιση τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου οι τράπεζες δέχονται «βροχή» αιτημάτων από δανειολήπτες που ο τομεας απασχόλησης τους ήταν σε κλάδους που «κτυπήθηκαν» άγρια από την πανδημία, όμως είναι ο τουρισμός, ο επισιτισμός και το λιανεμπόριο.

Εικόνα για το ποσοστό των δανειοληπτών που μετά τα μορατόρια θα εξυπηρετούν και πάλι τα δάνεια τους θα έχουμε μέσα στο Μάρτιο, λέει στο Radar.gr τραπεζικό στέλεχος που έχει στον τομέα ευθύνης του τη διαχείριση προβληματικών δανείων.

Όπως λέει οι  ευνοϊκές ρυθμίσεις απευθύνονται στους συνεργάσιμους δανειολήπτες, που είναι ειλικρινείς και μπορούν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των δανείων τους. Ενώ για περιπτώσεις δανειοληπτών που θέλουν να πληρώσουν και αντιμετωπίζουν προβλήματα οι τράπεζες προχωρούν και σε  «κούρεμα» μέρους της οφειλής.

Διευκρινίζει ωστόσο πως από τα προγράμματα μειωμένων δόσεων αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι επιδιώκουν να επωφεληθούν –εις βάρος των πραγματικά αδύναμων- σε κάθε ευκαιρία.

Για τις τράπεζες το μείζον είναι να κρατηθεί χαμηλά το ποσοστό των προβληματικών δανείων. Και σε περιπτώσεις δανειοληπτών, που εμφανίσουν προβλήματα μικρή καθυστέρησης στην εξυπηρέτηση του δανείου προτείνουν ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν το  «σπάσιμο» του δανείου σε δύο μέρη και «κούρεμα» μέρους της οφειλής.

Είναι οι ρυθμίσεις  split καθώς το δάνειο «σπάει» σε δύο  τμήματα. Με βάση την τρέχουσα αλλά και την μελλοντική ικανότητα αποπληρωμής του δανειολήπτη το ένα «κομμάτι» του δανείου είναι ενυπόθηκο. Το υπολειπόμενο  τμήμα του αρχικού δανείου, τακτοποιείται σε δεύτερο χρόνο με ή χωρίς «κούρεμα».