Τράπεζες και servicers ανέλαβαν δράση για να πάρει μπροστά ο νέος πτωχευτικός και να είναι έτοιμος μέχρι τον Ιούνιο.
Χθες αργά το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος είχαν τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της διαχείρισης κινδύνων των συστημικών τραπεζών, εκπροσώπους των servicers, της ΑΑΔΕ, του ΕΦΚΑ, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και την Ένωση Τραπεζών.
Ακόμα συμμετέχουν οι σύμβουλοι του έργου, δηλαδή η KPMG για τον αλγόριθμο και η PwC για τις υπόλοιπες διαδικασίες.
Σημειώνεται ότι σχεδόν 100 στελέχη από τις συστημικές τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια, έχουν αναλάβει δράση, για να συνδράμουν με την τεχνογνωσία τους σε θέματα που αφορούν τα καθυστερούμενα δάνεια και τη διαχείριση κινδύνων, ώστε να υλοποιηθούν έγκαιρα τα τεχνικά θέματα του νέου πτωχευτικού.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν κυρίως θέματα που αφορούν τον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα γίνονται οι ρυθμίσεις των οφειλών και θα καθορίζεται η κατανομή των ποσών στους πιστωτές, όταν είναι περισσότεροι του ενός. Και τα θέματα των ΚΥΑ.
Από τις 53 συνολικά ΚΥΑ που απαιτούνται για να τεθεί σε λειτουργία ο νόμος της «Δεύτερης Ευκαιρίας», οι πρώτες 15, -όπως έχει γράψει το Radar.gr- έχουν ήδη σταλεί στους θεσμούς, προκειμένου να λάβουν την έγκριση τους πριν δημοσιευθούν στο ΦΕΚ.
Οι τραπεζίτες από την αρχή εστιάζουν στην «συμβατότητα» των ΚΥΑ, σημειώνοντας πως οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη αλληλουχία, να «μιλούν» μεταξύ τους, για να λειτουργήσει ο νόμος. Και συμπληρώνουν πως και ο αλγόριθμος θα πρέπει να είναι δίκαιος στον τρόπο που μοιράζει την «χασούρα» μεταξύ τραπεζών, δημοσίου και άλλων πιστωτών.
Ωστόσο υπογραμμίζουν πως το αν θα είναι αποτελεσματικός ο νόμος θα εξαρτηθεί κατά πόσο τα Δικαστήρια και οι δικαστές είναι έτοιμοι, διαφορετικά εκφράζουν το φόβο ότι μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο νόμο Κατσέλη, σημειώνοντας πως ήταν ένα καλός νόμος, που όμως λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων έγινε το καταφύγιο των στρατηγικά κακοπληρωτών.
Τέλος σημειώνεται πως οι ΚΥΑ ρυθμίζουν διαδικασίες για:
-Την έγκαιρη προειδοποίηση του οφειλέτη
-Την διαδικασία εξωδικαστικού μηχανισμού
-Την διαδικασία επιδότησης καταβολών δόσης
-Την διαδικασία εξυγίανσης
-Την διαδικασία πτώχευσης μικρού και μεγάλου αντικειμένου
-Τον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.