Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται από την 1η Οκτωβρίου 2025 το νέο κανονιστικό πλαίσιο εποπτείας για τις ελληνικές τράπεζες, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, τη θωράκιση από χρηματοοικονομικούς και διοικητικούς κινδύνους και τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ολοκλήρωσε τη μεταρρύθμιση που αντικαθιστά το ισχύον πλαίσιο σχεδόν δεκαετίας, ευθυγραμμίζοντας το σύστημα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA).

Το νέο κανονιστικό πλέγμα ενισχύει τον ρόλο των Επιτροπών Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων στις τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν ενεργότερα την ευθύνη για τη χρηστή διοίκηση και τη διαχείριση παραβιάσεων.

Περιορισμοί και αυστηροί όροι για μέλη Διοικητικών Συμβουλίων

Κεντρικός πυλώνας του νέου πλαισίου είναι η πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων. Οι τράπεζες υποχρεούνται να εφαρμόζουν σαφείς διαδικασίες για τις συναλλαγές με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή με συνδεδεμένα πρόσωπα, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν χορηγήσεις δανείων, εγγυήσεις, χρηματοδοτικές μισθώσεις ή μεταβιβάσεις ακινήτων.

Τα μέλη του Δ.Σ. δεν θα μπορούν να συμμετέχουν σε διαδικασίες έγκρισης πιστώσεων που τους αφορούν, ενώ για ποσά άνω των 200.000 ευρώ θα απαιτείται υποχρεωτική αναφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αναλυτικά στοιχεία για το ύψος και το υπόλοιπο των πιστώσεων.

Επιπλέον, τίθενται πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας για γραμμές πίστωσης, όπως υπεραναλήψεις, με αυστηρότερη εποπτεία στη διαχείρισή τους από μέλη Δ.Σ.

Καταγγελίες και whistleblowing με προστασία δεδομένων

Οι νέοι κανόνες θεσπίζουν επίσης διαδικασίες αναφοράς παραβάσεων, με υποχρεωτική δημιουργία ανεξάρτητης γραμμής whistleblowing από κάθε τράπεζα. Οι αναφορές μπορούν να γίνονται μέσω:

  • της Κανονιστικής Συμμόρφωσης
  • της Εσωτερικής Επιθεώρησης
  • ή της νέας ανώνυμης γραμμής καταγγελιών.

Σε κάθε περίπτωση, το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα τόσο του εργαζομένου που προβαίνει στην καταγγελία όσο και του προσώπου που φέρεται να εμπλέκεται.

Τριμηνιαία αξιολόγηση όλων των κινδύνων

Η Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά ανά τρίμηνο, ενώ θα μπορεί να ενεργοποιείται και εκτάκτως. Το εύρος των κινδύνων που θα παρακολουθεί επεκτείνεται και καλύπτει:

  • Χρηματοοικονομικούς κινδύνους (πίστωσης, ρευστότητας, αγοράς, συγκέντρωσης)
  • Τεχνολογικούς και νομικούς κινδύνους
  • Κινδύνους φήμης και στρατηγικής
  • Κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους
  • Κινδύνους νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας

Με την εφαρμογή του νέου πλαισίου, το τραπεζικό σύστημα αποκτά ένα ενισχυμένο θεσμικό ανάχωμα απέναντι σε διοικητικές παθογένειες και οικονομικά εγκλήματα, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τη σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον.

Διαβάστε ακόμη: