Να ρίξει 10 δις ευρώ νέα δάνεια στην αγορά μέχρι το 2024 είναι ο στόχος της διοίκησης του κ. Χρήστου Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα οι  νέες χορηγήσεις είναι της τάξης των 2,1 δισ ευρώ, με το 1,2 δις ευρώ να αφορούν χορηγήσεις του πρώτου τριμήνου.

Μάλιστα όπως ανέφερε χθες στην ενημέρωση των διεθνων αναλυτών ο CEO της τράπεζας κ. Μεγάλου, φέτος οι  χορηγήσεις αναμένεται να προσεγγίσουν τα  5,7 δισ. ευρώ, και υπογράμμισε χαρακτηριστικά: Η Τράπεζα Πειραιώς έχει τα εχέγγυα να ηγηθεί της προσπάθειας του «Ελλάδα 2.0».

Την ίδια ώρα η τράπεζα περιμένει τα νέα «κόκκινα» της πανδημίας να διαμορφωθούν στο 1 δις ευρώ…

«Η Τράπεζα Πειραιώς αντιμετωπίζει  πλέον το μέλλον με ισχυρά κεφάλαια» σημείωσε ο κ.  Μεγάλου. «Είναι η  πρώτη παρουσίαση μετά την αύξηση ύψους 1,4 δισ ευρώ» είπε στους αναλυτές και ανέφερε πως η τράπεζα «τρέχει» και άλλες  δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 1 δις ευρώ, και ήδη έχουν εξασφαλιστεί  τα 800 εκατ ευρώ, ενώ τα  200 εκατ  ευρώ εκτιμάται  ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε πλήρη εξέλιξη όμως βρίσκονται και οι τιτλοποιήσεις της Πειραιώς. Συγκεκριμένα οι δύο τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων  Phoenix και Vega, ύψους 7 δισ. ευρώ να αναμένεται να αποαναγνωρισθούν από τον ισολογισμό του Ομίλου στο τρέχον τρίμηνο.

Όπως είπε ο κ. Μεγάλου η  τιτλοποίηση προβληματικών δανείων  Sunrise Ι, των 7 δισ ευρώ, «βρίσκεται στη φάση δεσμευτικών προσφορών και αναμένουμε το κλείσιμο της συναλλαγής μέχρι το τέλος του έτους. Επιταχύνουμε, συμπλήρωσε,  την υλοποίηση συναλλαγών που θα μας βοηθήσουν  στην εξυγίανση του ισολογισμού και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες».

Σύμφωνα με τον ίδιο η τιτλοποίηση του  Sunrise ΙΙ,  ύψους 4 δισ. ευρώ και η πώληση χαρτοφυλακίων NPEs, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προχωρούν επίσης.

Σε ότι αφορά τώρα πόσα δάνεια θα «κοκκινίσουν» που ήταν σε moratoria η διοίκηση της  Τράπεζας Πειραιώς εκτιμά πως θα κινηθούν στο 20%.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη δανείων ύψους 5 δισ ευρώ – που είτε βρίσκονται ακόμα σε αναστολή πληρωμών, είτε έχουν βγει από αυτές- , ανέφεραν τα στελέχη της τράπεζας. Από αυτά δάνεια ύψους 400 εκατ ευρώ (το 9%) είναι ήδη στο «κόκκινο», ένω δάνεια ύψους 600 εκατ ευρώ, αναμένεται να βρεθούν στο «κόκκινο» προσεχώς.

Αντίθετα δάνεια ύψους 2,1 δις ευρώ (ποσοστό 40%),  αναμένεται να επιστρέψει σε κανονικές πληρωμές, ενώ ένα 30% είτε θα χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα step up της τράπεζας ή θα λάβει υποστήριξη από τη «Γέφυρα ΙΙ». Παράλληλα στο «Γεφυρα Ι» που επιδοτεί τα στεγαστικά δάνεια η τράπεζα υλοποιεί αιτήματα ύψους 1,2 δις ευρώ.

 

Κέρδη προ φόρων στα 257 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς