Στην έκθεση της χρηματιστηριακής με τίτλο “Λιακάδα (ανατολή) μετά την καταιγίδα” οι αναλυτές αναφέρονται στην επιτυχημένη έκδοση τίτλου ΑΤ1 αλλά και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποτελούν “εφόδια” για ένα καλό “επενδυτικό story”.

Σύμφωνα με την Euroxx, η επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους €1,4 δισ. και η επίσης επιτυχής έκδοση ΑΤ1 ύψους €0,6 δισ. από την Τράπεζα διευκολύνουν το πλάνο της εκκαθάρισης του ισολογισμού της, στοχεύοντας μεσοπρόθεσμα σε δείκτη RoTE 10%.

Μετά από την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων ο δείκτης ΝΡΕ είναι κάτω από 10%, ενώ δεδομένης της σχετικά χαμηλής κάλυψης NPE που είναι στο 47,3% (η δεύτερη χαμηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες) και του υψηλού αποθέματος NPEs, η επίτευξη στόχων συνεπάγεται κινδύνους εκτέλεσης που όμως θα “σώσει” σύμφωνα με την Euroxx η ΑΜΚ και η επέκταση του προγράμματος “Ηρακλής” περιορίζοντας τους κινδύνους και υποστηρίζοντας την επιτάχυνση του “de-risking”.

Το project “Sunrise Ι”

Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα έχει ανακοινώσει την υπογραφή συμφωνίας με τις Intrum AB (publ) και Serengeti Asset Management LP για την πώληση ποσοστού 49% και 2% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine και junior notes) της τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) Sunrise I αντίστοιχα.

Το χαρτοφυλάκιο Sunrise I περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων και αποτελείται από περίπου 205 χιλιάδες δάνεια συνολικής μεικτής λογιστικής αξίας 7,2 δισ.ευρώ, με στοιχεία 30.09.2020.

H Τράπεζα Πειραιώς θα διακρατήσει ποσοστό 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της τιτλοποίησης Sunrise I, σύμφωνα με το εποπτικό πλαίσιο περί τιτλοποιήσεων.