Με το «πόδι τέρμα στο γκάζι» ενόψει της διάθεσης του ποσοστού που ελέγχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται τα τελευταία 24 ώρα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρήστος Μεγάλου, επιχειρώντας να αξιοποιήσει το θετικό momentum για επενδύσεις σε ελληνικά assets.

Η υπερκάλυψη της δημόσιας εγγραφής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών της έκδοσης έφτασε τις 12 φορές, ο αριθμός των αιτήσεων ξεπέρασε τις 20 χιλ. και τα συγκεντρωθέντα κεφάλαια ύψους €738 εκατ. κατέταξαν την έκδοση στην 4η μεγαλύτερη στην ιστορία του Χρηματιστηρίου μετά από εκείνες του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ (το 1999, το 2005 και το 1998).

Την ίδια ώρα, το 10ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου κατέγραψε υπερκάλυψη κατά 9 φορές, ενώ θερμή ήταν και η υποδοχή για το 6ετες ομόλογο της Alpha που υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 3 φορές, πιστοποιώντας ότι οι ελληνικοί τίτλοι τοποθετούνται με ευκολία στα χαρτοφυλάκια των διεθνών επενδυτών, μετά την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε να φέρει ακόμη νωρίτερα τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023 της τράπεζας που μετατέθηκαν από τις 23 στις 14 Φεβρουαρίου.

Παρουσιάζοντας στους αναλυτές τα αποτελέσματα για το 2023, η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να δώσει την εκτίμησή της για στόχο καθαρών κερδών μετά τους φόρους σταθερά άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία.

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων θα ακολουθήσουν νέες παρουσιάσεις της Τράπεζας Πειραιώς στους επενδυτές για να ακολουθήσει άμεσα η διαδικασία διάθεσης μετοχών το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Όπως έχει γράψει το Radar, παρά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από μεγάλα επενδυτικά «σπίτια» του εξωτερικού, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκρινε ότι την δεδομένη χρονική στιγμή θα διατεθεί ποσοστό μετοχών της τάξεως του 20% – 22%, με το ΤΧΣ να διατηρεί στην κατοχή του 5% -7%, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί σε δεύτερη φάση και πιθανότατα σε ξένο στρατηγικό επενδυτή, όπως συνέβη με την εξαγορά του ποσοστού (9%) της Alpha Bank από τη Unicredit.

ικής Σταθερότητας - Διαψεύδεται Ισπανικό ή Ιταλικό ενδιαφέρον αυτή την ώρα!

Τι θα πράξουν οι μεγαλομέτοχοι

Την ίδια στιγμή o μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς, με ποσοστό 18,62%, Τζον Πόλσον, όχι μόνο δεν πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να μειώσει τη συμμετοχή του πουλώντας μετοχές στο placement που αναμένεται αλλά εμφανίζεται και εν δυνάμει αγοραστής.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η πρόσφατη τοποθέτησή του στο Συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Δεκέμβριο. «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ νωρίς να βγούμε από την ελληνική αγορά.

Πιστεύω ότι υπάρχει πολύ περισσότερο περιθώριο για να “τρέξουμε”.

Και στην ουσία, αν δεν είσαι πωλητής είσαι αγοραστής», τόνισε ο κ. Πόλσον. Παράλληλα, υπογράμμισε τις μεγάλες προοπτικές της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς, παρά τη μεγάλη άνοδο που έχει σημειώσει. Όπως επισήμανε ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής, παρά την μεγάλη άνοδο της μετοχής διαπραγματεύεται μόλις 4,4 φορές τα κέρδη και στο 50% της λογιστικής της αξίας, αποτίμηση που αντιστοιχεί στο μισό της αποτίμησης που απολαμβάνει μια μέση τράπεζα στις ΗΠΑ».

Κάτω από το 5% το ποσοστό του Τζον Πόλσον στην Alpha Bank

Ο ρόλος-κλειδί του Πόλσον και του Helikon

Παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον ενδιαφέρεται ενδεχομένως να αυξήσει τη συμμετοχή του, αγοράζοντας μέρος του πακέτου που θα διαθέσει το ΤΧΣ. Αυτό όμως “δεν θα ήταν η καλύτερη δυνατή εξέλιξη” για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς ο Πόλσον είναι επενδυτής μεσομακροπρόθεσμου ορίζοντα και όχι τραπεζίτης. Η επενδυτική λογική υπαγορεύσει ότι θα πουλήσει, όταν βρει ευκαιρία να φύγει με ικανοποιητικό κέρδος.

Κατά την άποψη κυβερνητικών παραγόντων, την οποία συμμερίζονται και στελέχη του ΤΧΣ, οι λύσεις που διασφαλίζουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς είναι η συμμετοχή είτε στρατηγικού επενδυτή από τον τραπεζικό χώρο, με ενεργό συμμετοχή και εμπειρία στον τομέα χρηματοπιστωτικών εργασιών είτε η συμμετοχή πολλών μικρότερων μακροπρόθεσμων μετόχων.

Προς το παρόν, υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής με αυτό το προφίλ και παρά τις πληροφορίες που κατά καιρούς κυκλοφορούν στην αγορά, δεν υπάρχει. Οι επαφές με διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους συνεχίζονται και μάλιστα με έντονο ενδιαφέρον.

Δεύτερος μεγαλομέτοχος είναι το Ιταλικό fund Helikon, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου κατέχει το 9,38% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς.

Με δεδομένο ότι τους τελευταίους μήνες καταγράφεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά assets και την περίπτωση του Helikon εκτιμάται ότι η στρατηγική του περιλαμβάνει κινήσεις διατήρησης του ποσοστό του παρά το γεγονός ότι κατατάσσεται στα επιθετικά hedge funds.

Άλλωστε στο ραντάρ των ιταλικών κεφαλαίων βρέθηκε η Alpha Bank με την εξαγορά του 9% από την UniCredit, αρκετές ελληνικές εισηγμένες όπου το Helikon έχει επενδύσει σχεδόν το σύνολο του ενεργητικού του και πρόσφατα η σημαντικότερη εταιρεία επικοινωνίας V&O, όπου εξαγοράστηκε από την Sec Newgate.

Υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις όπου το ιταλικό επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ζωηρό όπως της Intesa San Paolo που έπαιξε για την Τράπεζα Πειραιώς, και της ION που είχε κάνει πρόταση για το 27%.

Η πλειοδοσία του ενός μηνός από το ΤΧΣ για το 9% των μετοχών της Alpha Bank θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του Ολλανδού Χόλτερμαν (ανεπισήμως κατέχει το 8,6%) και των εγχώριων στρατηγικών εταίρων του!

Μένει Ελλάδα η Reggeborgh

Την ίδια στιγμή απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις του family office της Reggeborgh για το νέο καθεστώς στην Alpha Bank, με τον Ολλανδό επιχειρηματία Henry Holterman να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη.

Όπως αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ο Holterman με κάθε ευκαιρία εκφράζει την ικανοποίησή του για το πρόσφατο deal UniCredid, καθώς εκτιμά ότι η τιμή της μετοχής της Alpha Bank αναμένεται να πάρει αξία από τη στιγμή που το παρών στη μετοχική σύνθεση δίνει μία μεγάλη και αναγνωρισμένη ευρωπαϊκή τράπεζα.

Σημειώνεται πάντως ότι ο Holterman εγγράφει ήδη σημαντικά κέρδη από την επένδυση στην Alpha Bank, καθώς η επένδυσή του έγινε σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δείξει στην πράξη ότι ενθαρρύνει την έλευση επενδυτών του μεγέθους του Ολλανδού, ο οποίος βλέπει να εισπράττει ικανοποιητικές αποδόσεις και από την συμμετοχή τους στον κατασκευαστικό κλάδο και πιο συγκεκριμένα στον Ελλάκτορα.

Διαβάστε ακόμη: