Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε ανακοίνωση-σοκ χθες Τρίτη, λέγοντας πως θέλει οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας «μακροπρόθεσμα», πρόταση που θα μπορούσε να «αλλάξει την ιστορία» κατά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβουν τον έλεγχο της κατεστραμμένης Λωρίδας της Γάζας, να μεταφέρουν τους κατοίκους της περιοχής σε άλλες χώρες και να την ανοικοδομήσουν σε μια νέα «Ριβιέρα», μια πρόταση που έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής και την επιβαρυμένη ιστορία της Αμερικής στην περιοχή και που γρήγορα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας.

«Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Τραμπ την Τρίτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο μαζί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Θα μας ανήκει και θα είμαστε υπεύθυνοι για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βόμβων που δεν έχουν εκραγεί και άλλων όπλων στην περιοχή».

Ο Τραμπ  – ο οποίος εδώ και καιρό καταφέρεται εναντίον των «αιώνιων πολέμων» της Αμερικής – άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι θα ήταν ανοιχτός στην ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων για την ασφάλεια της περιοχής, λέγοντας ότι «θα έκανε ό,τι είναι απαραίτητο». Είπε ότι βλέπει την αμερικανική παρουσία στην αμφισβητούμενη περιοχή ως μια «μακροπρόθεσμη θέση ιδιοκτησίας».

Η Σαουδική Αραβία επανέλαβε την υποστήριξή της σε ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και απέρριψε «κάθε παραβίαση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, είτε μέσω της ισραηλινής πολιτικής εποικισμών, είτε μέσω της προσάρτησης εδαφών, είτε μέσω προσπαθειών εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού από τη γη του». Ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, ήταν πιο κατηγορηματικός, αποκαλώντας την πρόταση του Τραμπ «εθνοκάθαρση με άλλο όνομα».

Αλλαγή της ιστορίας

Καμία από τις επικρίσεις δεν είναι πιθανό να αποτρέψει τον Τραμπ. Καθώς συνέχισε να επεκτείνει το όραμά του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου – σκεπτόμενος να ισοπεδώσει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και στη συνέχεια να προσλάβει χιλιάδες ανθρώπους για να την ανοικοδομήσουν – ο Νετανιάχου στεκόταν λίγα μέτρα μακριά, κοιτάζοντας κατά διαστήματα σαστισμένος, αλλά ποτέ δεν πρότεινε οποιαδήποτε αντίρρηση. Μόνο μια χούφτα άνθρωποι γνώριζαν την πρόταση πριν από τις δηλώσεις του Τραμπ, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση.

Ο Νετανιάχου επαίνεσε τον πρώην εργολάβο ακινήτων επειδή σκέφτεται σε «πολύ υψηλότερο επίπεδο».

Ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε επίσης την ιδέα οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θυλάκου, που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή από τον πόλεμο, να πάνε να ζήσουν στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο, παρά την απόρριψη της ιδέας από το Αμάν, το Κάιρο και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους.

«Το συζητάμε, το διερευνά με τους ανθρώπους του, με το προσωπικό του. Νομίζω ότι είναι κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Και αξίζει πραγματικά τον κόπο να ακολουθήσουμε αυτή την οδό».

Η άμεση αντίδραση της Σαουδικής Αραβίας είναι πιθανότατα μια ένδειξη της ευρύτερης αντίδρασης στη Μέση Ανατολή. Πριν από αυτή την εβδομάδα, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, καθώς και ο Αραβικός Σύνδεσμος αντέδρασαν στις αντισυμβατικές ιδέες του Τραμπ, όπως και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και η Παλαιστινιακή Αρχή. Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι η σύμμαχος Ιορδανία είχε προηγουμένως απορρίψει την υποδοχή περισσότερων προσφύγων, ο Τραμπ επισήμανε τη Βενεζουέλα, η οποία πρόσφατα συμφώνησε να πάρει πίσω απελαθέντες από τις ΗΠΑ, αφού αρνήθηκε επί ένα χρόνο.
«Κοιτάξτε, το θέμα της Γάζας δεν λειτούργησε», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο νωρίτερα μέσα στην ημέρα. «Νομίζω ότι πρέπει να πάρουν ένα καλό, καθαρό, όμορφο κομμάτι γης και να βρούμε κάποιους ανθρώπους να βάλουν τα χρήματα για να το χτίσουν και να το κάνουν ωραίο και κατοικήσιμο και ευχάριστο, κάπου».

Αυτό δεν είναι ένα κοινό όραμα. «Όλα όσα προτείνει, κάθε στοιχείο από αυτά που είπε από μόνο του, είναι εξαιρετικά προβληματικά και θα αποσταθεροποιούσαν σε τεράστιο βαθμό», δήλωσε ο Χαλέντ Ελγκίντι, επισκέπτης μελετητής στο Κέντρο Σύγχρονων Αραβικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν και συγγραφέας του βιβλίου Blind Spot: America and the Palestinians, from Balfour to Trump.

Διαβάστε ακόμη: