Άμεση η αντίδραση του Τουρκικού ΥΠΠΕΞ

Με ανακοίνωσή του το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι κανένας μηχανισμός δεν θα έχει επιτυχία και αποτέλεσμα, αν δεν συμμετέχει σε αυτόν και η Τουρκία, ενώ κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο ότι απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Η αντίδραση ήρθε άμεση μετά το θετικό κλίμα που προκάλεσε το Φόρουμ «Φιλία» . Το φόρουμ διοργανώθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή επτά υπουργών Εξωτερικών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Η επίσημη ανακοίνωση της Τουρκικής πλευράς

«Κανένα φόρουμ, στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία, που αποτελεί χώρα-κλειδί στην περιοχή, και οι Τουρκοκύπριοι, δεν θα καταφέρει να καταστήσει δυνατή τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και επιτυχημένου μηχανισμού συνεργασίας και φιλίας.

Είναι εντελώς αβάσιμες οι κατηγορίες και οι συκοφαντίες που διατυπώθηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας εναντίον της χώρας μας στο τέλος της συνέντευξης Τύπου του φόρουμ, το οποίο –υποτίθεται- «δεν στόχευε καμία χώρα». Στην πραγματικότητα δεν ήταν πρωτοβουλία «φιλίας», όπως χαρακτηρίστηκε, αλλά μία επιχείρηση χωρών που προσπαθούν να καλλιεργήσουν την έχθρα εναντίον της Τουρκίας.

Δεν είναι  δουλειά τους να ανοίγουν την αγκαλιά τους σε πραξικοπηματίες, που οδήγησαν τη Λιβύη σε αστάθεια, για τις δικές τους μαξιμαλιστικές αξιώσεις και τα κοντόφθαλμα συμφέροντά τους, να επικρίνουν την ανθρώπινη και βασισμένη στο δίκαιο πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή, να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα διάδρομο τρομοκρατίας διαιρώντας τη Συρία και το Ιράκ ή να σιωπούν για χρόνια στην κατοχή των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν.

Την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί να εγκαθιδρύσει μία ειλικρινή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρόταση για διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης, αυτή η στάση απέναντι στη χώρα μας είναι άκρως εχθρική, ενώ υπονομεύει και τις προσπάθειες της ΕΕ για τη Μεσόγειο.

Το Ελληνο/Ελληνοκυπριακό δίδυμο απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας προσπαθώντας να εμποδίσει τη θετική ατζέντα που προσπαθεί η Ε.Ε. να δημιουργήσει με την Τουρκία ως υποψήφια χώρα και με το να κάνουν πολιτική βασιζόμενοι στη βοήθεια άλλων».