Toy Store: Τα διασημότερα μαγαζιά παιχνιδιών της Ευρώπης. Παρόλα αυτά το γούστο, η αισθητική και, ταυτόχρονα, η πολιτισμική κληρονομιά της εκάστοτε ευρωπαϊκής πρωτεύουσας συνεχίζει να είναι ορατή και έντονη σε μερικά από τα πιο φημισμένα, μικρά ή μεγάλα, παιχνιδάκια, τα οποία συνεισφέρουν στην προσωπικότητα κάθε μεγαλούπολης με την ξεχωριστή ταυτότητα τους.

Εκεί όπου ο Μικρός Πρίγκιπας συναντά το καφέ αρκουδάκι της Regent Street στο Λονδίνο και ο μολυβένιος στρατιώτης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ταξιδεύει σε ένα ρετρό μαγαζάκι των παιδικών μας χρόνων, το κεφάλαιο «παιχνίδι» παύει να είναι κάτι άψυχο και τυποποιημένο, αλλά μετατρέπεται από την αρχή σε χειροποίητο θαύμα ή απλά σε ένα μέρος που σού θυμίζει πως είναι να μένεις για πάντα παιδί.

Le Petit Prince Store, Παρίσι


«Όλοι οι μεγάλοι υπήρξαν κάποτε παιδιά, αλλά μόνο λίγοι το θυμούνται», γράφει στις πρώτες σελίδες του Μικρού Πρίγκιπα, ενός από τα σημαντικότερα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας στον κόσμο, ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Mία συγκινητική αλληγορία για ένα μεγάλο ταξίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης της ζωής, ο Μικρός Πρίγκιπας δεν είναι απλώς ένα όμορφο παραμύθι για ένα ξανθό αγόρι που αγαπούσε πολύ ένα τριαντάφυλλο. Είναι μία ιστορία για μεγάλους και μικρούς, ένα βιβλίο για τη φιλία και την απώλεια, το οποίο έχει πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, και ένας ύμνος στην αθωότητα γεμάτος αποκαλυπτικά νοήματα και συμβολισμούς. Δικαιολογημένα σήμερα θεωρείται ένα από τα βιβλία σταθμούς της γαλλικής λογοτεχνίας, το οποίο εδώ και αρκετά χρόνια διαθέτει στο Παρίσι το δικό του παιχνιδάδικο αφιερωμένο στον διάσημο ήρωα, αλλά και σε άλλους αγαπημένους χαρακτήρες της ιστορίας.

Το χαριτωμένο, μικρό μαγαζί που βρίσκεται στo νούμερο 8 της οδού Rue Grégoire de Tours στην ιστορική συνοικία Saint Germain des Pres διαθέτει μία χαρακτηριστικότατη μπλε πρόσοψη και ένα παγκάκι μπροστά στην είσοδο και έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να μην το παρατηρήσετε περνώντας από μπροστά του. Εκεί θα βρείτε ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σας γύρω από το υπέροχο παραμύθι του Σαιντ-Εξυπερύ. Από σελιδοδείκτες με ανάγλυφο, χρυσό τύπωμα και κούπες καλυμμένες με κόκκινα τριαντάφυλλα μέχρι υπερμεγέθη φιγούρες της πανέμορφης αλεπούς, μαξιλαράκια, αεροπλανάκια, μολύβια και κασετίνες. Το μαγαζί διαθέτει και ένα προσεγμένο ηλεκτρονικό κατάστημα μέσω του οποίου μπορείτε να πραγματοποιήσετε αγορές για δώρα, τα οποία έχουν μία βαθιά γαλλική ταυτότητα και μία παραμυθένια διάσταση που δεν ξεφτίζει ποτέ στον χρόνο.

Περισσότερα στο petitheros.fr/

Hospital de Bonecas, Λισαβόνα


Αν το καθηλωτικό κατάστημα Hospital de Bonecas στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας δεν ήταν μαγαζί που κατασκευάζει και επισκευάζει κούκλες από το 1830 θα μπορούσε άνετα να είναι μουσείο, το οποίο αφηγείται αμέτρητες ιστορίες μικρών παιδιών που αγάπησαν, έπαιξαν και τελικά διέλυσαν εντελώς τις αγαπημένες κούκλες τους. Και αυτό έχει, από μόνο του, μία ολόδική του γοητεία.

Σε αυτό το ιδιαίτερο μαγαζί στη Λισαβόνα δεν θα βρείτε απλά μία όμορφη, χειροποίητη κούκλα με μεγάλη ιστορία, αλλά και ένα μέρος όπου θα μπορέσετε να επισκευάσετε, αν το επιθυμείτε, κάποιο παλιό παιχνίδι που μοιάζει ταλαιπωρημένο από τη φθορά του χρόνου.

Το μικρό αυτό κατάστημα, μέσα στο οποίο χιλιάδες ζευγάρια μάτια σάς κοιτάζουν από τέσσερις διαφορετικές μεριές πάνω από ράφια και μέσα από χάρτινα κουτιά, ειδικεύεται, εκτός από τις επισκευές, στις πορσελάνινες μινιατούρες αλλά και στα ρούχα για κούκλες, τα οποία θα δώσουν νέα πνοή σε ένα παλιό παιχνίδι. Επίσης εδώ θα βρείτε ξεχωριστά κοστούμια για τις ημέρες των Αποκριών, χαρούμενες παιδικές στολές που χαρίζουν μοναδικό χαρακτήρα σε κάθε μεταμφίεση.

Μπορεί το περιβάλλον να έχει μία αλλόκοτη, δυνητικά «τρομακτική» αύρα έτσι όπως είναι περικυκλωμένο από μεμονωμένα, πορσελάνινα μέλη (ποδαράκια, χεράκια, ματάκια και κεφαλάκια στρυμωγμένα σε ντουλάπια και συρτάρια), ωστόσο, η μοναδικότητά του το καθιστά σίγουρα ανάμεσα στα πιο παράξενα μέρη που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στην Πορτογαλία, ενδεχομένως και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Περισσότερα στο hospitaldebonecas.com/

Hamleys, Λονδίνο


Είναι το μεγαλύτερο παιχνιδάδικο στην Ευρώπη και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα σε ολόκληρο το Λονδίνο. Το Hamleys δεν είναι απλά ένα μαγαζί στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Είναι η Μέκκα των παιχνιδιών, ένας παράδεισος για τα παιδιά που κάνουν βόλτα με τις οικογένειες τους στη Regent Street και μαγεύονται από το επιβλητικό κτήριο που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1981 και ξεχωρίζει αμέσως χάρη στις κόκκινες τέντες του και το διάσημο αρκουδάκι που είναι μασκότ του brand από τότε που το Hamleys ήταν ένα μικρό μαγαζάκι πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα.

Εδώ οι μέρες των γιορτών είναι ένα αληθινό happening με εκατοντάδες οικογένειες να μαζεύονται κάθε χρόνο μπροστά από το εξαώροφο κατάστημα για να δουν τα αποκαλυπτήρια του χριστουγεννιάτικου στολισμού που πάντα συνοδεύεται από παραμυθένια events. Ο Άγιος Βασίλης συναντά τα ξωτικά του, οι τάρανδοι πιάνουν δουλειά και ο Καρυοθραύστης χορεύει με τη μπαλαρίνα του σε έναν στρόβιλο εμπνευσμένο από τη διάσημη ιστορία των Χριστουγέννων.

Δεν γίνεται να μην πούμε ότι στο Hamleys θα βρουν το παιχνίδι των ονείρων τους και τα πιο μεγάλα «παιδιά» αφού το κατάστημα φημίζεται για τα τεράστια, σύνθετα παζλ που διαθέτει, για τις εντυπωσιακές κατασκευές από επώνυμα τουβλάκια, αλλά και για τα τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικά παιχνίδια που θα βρείτε στον υπόγειο χώρο του μαγαζιού.

Περισσότερα στο hamleys.com/

Al Sogno, Ρώμη


Πάνω σε μία από τις διασημότερες πλατείες της Ρώμης, στην καρδιά της Piazza Navona, ένα ιταλικό παιχνιδάδικο έχει εξελιχθεί σε αγαπημένο σποτ των τουριστών που επιθυμούν διακαώς να φύγουν από την αιώνια πόλη με ένα όμορφο παιχνίδι στις αποσκευές τους.

Το Al Sogno διακρίνεται από απόσταση με τη χρυσή του επιγραφή να καμαρώνει στην κεντρική τζαμαρία, όμορφη και σικάτη. Το κομψό μαγαζί φημίζεται για τα χαριτωμένα λούτρινα κουκλάκια του, για τα πορσελάνινα μπιμπελό που μπορείτε να αγοράσετε για δώρα ή σουβενίρ, αλλά και για τις φιγούρες από τη διάσημη σειρά βιβλίων Harry Potter τις οποίες θα βρείτε εδώ σε μεγάλη ποικιλία.

Ακόμα, την περίοδο των γιορτών, σε αυτό το φινετσάτο κατάστημα μπορείτε να επιλέξετε τον πιο ονειρεμένο στολισμό, από μπάλες και αλογάκια μέχρι διακοσμητικά αγγελάκια για κάθε χώρο του σπιτιού.

Παρόλα αυτά, αν υπάρχει μόνο ένα πράγμα που πρέπει να πάρετε μαζί σας φεύγοντας από το Al Sogno τότε αυτό είναι οι απίστευτα καλοφτιαγμένες μαριονέτες, οι οποίες παραπέμπουν στους ήρωες από τα πιο γνωστά, κλασικά παραμύθια. Ένα πολύτιμο αναμνηστικό που τα παιδιά σας θα κρατήσουν στο δωμάτιο τους ακόμα κι όταν, φαινομενικά, θα πάψουν να είναι πια παιδιά.

Περισσότερα στο alsogno.com/negozio-gallery

Onkel Phillip Workshop Berlin, Βερολίνο


Στην ανατολική πλευρά της γερμανικής πρωτεύουσας ένα ρετρό παιχνιδάδικο αναβιώνει μνήμες από την παιδική ηλικία όλων όσων μεγάλωσαν στα 70s ή στα 80s, διατηρώντας όλη την αθωότητα και την ανεπιτήδευτη ομορφιά ενός μικρού, αλλά θαυματουργού συνοικιακού μαγαζιού. Μπορεί να μην έχει την αίγλη των εντυπωσιακών, καλογυαλισμένων πολυκαταστημάτων που δεσπόζουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρόλα αυτά καταφέρνει να μαγνητίζει τους περαστικούς με τη vintage αισθητική του και το μαγευτικό «χάος» του.

Στο Onkel Phillip Workshop (To εργαστήριο του θείου Φίλιππου) θα θυμηθείτε πώς ήταν μία εξόρμηση στο παιχνιδάδικο της γειτονιάς σας ή, ακόμα, και σε ένα μεγάλο ψιλικατζίδικο που τα είχε όλα: από νεροπίστολα, φωτεινούληδες και πλαστικά παπάκια μέχρι επιτραπέζια, αυτοκινητάκια, αεροπλάνα και χαρταετούς.

Εδώ τα όρια ανάμεσα στα διαφορετικά sections είναι ανύπαρκτα και τα ράφια μπερδεύονται γλυκά με τις μεγάλες καλαθούνες στο πάτωμα όπου όλα τα παιχνίδια συνυπάρχουν αρμονικά και τέλεια ανακατεμένα μεταξύ τους. Δίχως να έχει καν παρουσία στα social media το Onkel Phillip Workshop αναβιώνει την παιδική μας ηλικία όπως ακριβώς ήταν. Αγνή, τρυφερή, ακατάστατη.

Περισσότερα στο onkel-philipp.de/

Maison Serneels, Βρυξέλλες


Ένα μαγαζί που δεν πιστεύει στα ηλεκτρονικά gadgets και στα παιχνίδια μοντέρνας αισθητικής και τεχνολογίας βρίσκεται από το 1959 στις Βρυξέλλες. Το Maison Serneels είναι ένα από τα πιο ιστορικά καταστήματα στο Βέλγιο και εδώ και μερικές δεκαετίες στεγάζεται στην ακριβή Avenue Louise των Βρυξελλών δίπλα στο πολυτελές ξενοδοχείο Witcher’s Steigenberger.

Από τη ίδρυση του στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 μέχρι σήμερα το μικρό κατάστημα, με τη μοντέρνα είσοδο, ποντάρει στο κόνσεπτ του πολύ ποιοτικού παιχνιδιού και ειδικεύεται στα ξύλινα παιχνίδια, αλλά και στα λούτρινα ζωάκια για τα οποία έχει γίνει διάσημο σε όλη την κεντροδυτική Ευρώπη. Επίσης, εδώ θα βρείτε τα πιο όμορφα κουκλόσπιτα και τα γνωστά κουζινικά που λατρεύτηκαν και συνεχίζουν να λατρεύονται από τα παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα, κομμάτια μοντελισμού, από αυτοκίνητα μέχρι αεροπλάνα, όπως και αντικείμενα που θα αγαπήσουν οι γονείς. Εντυπωσιακά ταμπλό για σκάκι και backgammon, τράπουλες, ρουλέτες και αμέτρητες, φοβερές μινιατούρες από ήρωες διάσημων ταινιών, όπως το Star Wars και το Lord of the Rings. Στο Serneels, όμως, ξεχωρίζουν και τα ρομαντικά παιχνίδια μίας διαφορετικής εποχής. Μπλε στρουμφάκια, ξύλινοι Πινόκιο και μολυβένια στρατιωτάκια δίνουν το παρών για μας θυμίσουν από την αρχή μερικές από τις πιο αγαπημένες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων.

Περισσότερα στο serneels.be/en/