Ο Τούρκος αναλυτής, Ιμπραήμ Κελές, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά ύδατα της, μιλώντας στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ÜLKE TV.

«Αν κάνει μία τέτοια τρέλα»

«Αν λοιπόν η Ελλάδα κάνει μία τέτοια τρέλα, που μπορεί άραγε να την κάνει;» διερωτάται ο Κελές.

Και δίνει ο ίδιος την απάντηση: «Ναι, μπορεί να την κάνει».

Και εξηγεί τον λόγο: «Διότι έχει πίσω της την Αμερική τη Γαλλία και υπάρχουν όπως ανέφερε λίγο πριν και ο καθηγητής μας κύριος Μεχμέτ και οι διμερείς συμφωνίες. Στηριζόμενη σε αυτά μπορεί να το κάνει».

«Η Τουρκία θα επέμβει»

Και προσθέσει: «Όταν η Ελλάδα επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά ύδατα, η Τουρκία θα επέμβει και η Ελλάδα τι θα πει τότε; Θα πει πως “Αυτό ήταν δικαίωμά μας αλλά όταν προσπαθήσαμε να το εφαρμόσουμε η Τουρκία μας επιτέθηκε”».

Μητσοτάκης από Ριάντ για Τουρκία: Δεν υπάρχει γεωπολιτική απειλή

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, στο Ριάντ μίλησε για την αποσταθεροποιητικό και αντιπαραγωγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Δένδιας: Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνάντηση του με την Βρετανίδα ομόλογο του, Λιζ Τρας, χαρακτήρισε «περιφερειακό ταραξία» που όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσπαθεί να αναβιώσει το «νεοοθωμανικό φάντασμα» απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε η χώρα μας έχει επιλέξει ένα εντελώς διαφορετικό δρόμο.

Σημειώνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί υψίστης σημασίας την συχνή επικοινωνία με το Λονδίνο και την υπενθύμιση του σταθεροποιητικού ρόλου που παίζει η Αθήνα στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.