Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε την Πέμπτη μείωση του βασικού επιτοκίου της κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 43%, σηματοδοτώντας επιστροφή στη στρατηγική νομισματικής χαλάρωσης.
Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων από τον Απρίλιο, όταν η Τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 46%, στον απόηχο της πολυσυζητημένης σύλληψης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, γεγονός που είχε οδηγήσει την τουρκική λίρα σε νέα πτώση.
Η κίνηση ερμηνεύεται, όπως αναφέρει το cnbc ως ένδειξη εμπιστοσύνης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής στην προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 35,05% τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας τάσεις αποκλιμάκωσης.
«Η διατήρηση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής μέχρι την επίτευξη σταθερότητας τιμών θα ενισχύσει τη διαδικασία αποπληθωρισμού μέσω της συγκράτησης της εγχώριας ζήτησης, της ενίσχυσης της λίρας και της βελτίωσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», ανέφερε η Τράπεζα στην ανακοίνωσή της.
Η απόφαση αιφνιδίασε τις αγορές, καθώς οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν μια μείωση 250 μονάδων βάσης. Η τελική περικοπή των 300 μονάδων βάσης αποτέλεσε έκπληξη, με αρκετούς να εκτιμούν πως από εδώ και πέρα ο ρυθμός χαλάρωσης θα επιβραδυνθεί.
«Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας να μειώσει το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας κατά 300 μονάδες βάσης αποτέλεσε μια ελαφρώς “φιλική προς τις αγορές” έκπληξη, ωστόσο οι συνοδευτικές δηλώσεις παρέμειναν αυστηρές», σχολίασε ο Νίκολας Φαρ, οικονομολόγος στην Capital Economics. Ο ίδιος προβλέπει ότι το βασικό επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 37% μέχρι το τέλος του έτους.
Πιο επικριτικός εμφανίστηκε ο Τίμοθι Ας από τη BlueBay Asset Management, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση υπερβολικά επιεική και ανέδειξε ζήτημα ανεξαρτησίας της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.
«Απογοητευτική κίνηση από την Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η αγορά περίμενε μια λιγότερο επιθετική κίνηση, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της Τράπεζας. Αντίθετα, χάθηκε μια ευκαιρία να σταθεροποιηθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες».
Παρά τις επιφυλάξεις του, ο Ας αναγνώρισε ότι, δεδομένης της πτώσης του πληθωρισμού και των ακόμη υψηλών επιτοκίων, «η γενική κατεύθυνση της πολιτικής είναι σωστή». Ωστόσο, όπως σημείωσε, παραμένει αμφίβολο αν αυτή η πολιτική είναι αρκετά περιοριστική ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του 28% μέχρι το τέλος του έτους.