Οι συνεχιζόμενες εργασίες αποκατάστασης στον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό Haydarpaşa, που υπέστη ζημιές από πυρκαγιά πριν από 13 χρόνια, θα ολοκληρωθούν έως το 2024, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται σχολαστικά, διατηρώντας ανέπαφη την ιστορία του σταθμού και η διαδικασία αποκατάστασης θα ολοκληρωθεί έως το 2024, δήλωσε ο Υπουργός πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στο σιδηροδρομικό σταθμό Haydarpaşa για να εξετάσει από κοντά την πορεία των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο σταθμός θα αποτελέσει κέντρο έλξης τόσο για ντόπιους όσο και για ξένους τουρίστες, πρόσθεσε ο Ουράλογλου. «Η στέγη που υπέστη τις περισσότερες ζημιές, αποκαταστάθηκε και ολοκληρώθηκε σε τρία χρόνια. Επισκευάστηκαν επίσης οι τοίχοι από τούβλα και τα ξύλινα υλικά στέγης που υπέστησαν ζημιές από τη φωτιά. Έγινε στεγανοποίηση και μόνωση ενώ μπήκαν καινούριες υδρορροές στέγης κ.ά.». Ο υπουργός επεσήμανε επίσης ότι αντικαταστάθηκε και το ιστορικό ρολόι, σύμβολο του σιδηροδρομικού σταθμού.

Όντας ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά κτίρια, ο σιδηροδρομικός σταθμός Haydarpaşa κατασκευάστηκε μεταξύ 1906 και 1908 σύμφωνα με σχέδια που δημιουργήθηκαν από τους Γερμανούς αρχιτέκτονες Otto Ritter και Helmut Cuno. Ο σταθμός λειτουργούσε από καιρό ως αφετηρία για τα τρένα που ταξίδευαν προς την Ανατολία. Ο σταθμός υπέστη σημαντικές ζημιές μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε το 2010, η οποία προκάλεσε την πλήρη κατάρρευση της στέγης. Πολυάριθμα αντικείμενα από την ύστερη ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική εποχή έχουν επίσης αποκαλυφθεί μέσα και γύρω από την περιοχή του σταθμού, όπου έχουν επίσης πραγματοποιηθεί αρχαιολογικές ανασκαφικές εργασίες.

Διαβάστε περισσότερα