H διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν υπέβαλε την παραίτησή της, όπως ανακοίνωσε η ίδια σήμερα με ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ (πρώην Twitter).

Η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν είχε αναλάβει καθήκοντα στις 8 Ιουνίου 2023, έπειτα από μακρά θητεία στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην Goldman Sachs και τη First Republic Bank. Είναι η πρώτη γυναίκα στην Τουρκία που τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη θέση.

Η ίδια ζήτησε να απαλλαχθεί από τα καθήκοντά της έπειτα από την έντονη κριτική που δέχτηκε, όταν δημοσιεύματα σε αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας υποστήριζαν ότι η οικογένειά της εμπλέκεται στις υποθέσεις της τράπεζας. Μάλιστα, υπάλληλος της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι απολύθηκε από τον πατέρα της Ερκάν.

Κατά τη θητεία της επικεντρώθηκε σε μέτρα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, που (επισήμως) φτάνει το 65%, αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια και κάνοντας στροφή σε μια πιο ελεύθερη διαπραγμάτευση της τουρκικής λίρας, στην προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Στην ανάρτησή της στο X η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παρά τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία τους τελευταίους μήνες, κατά τους οποίους το οικονομικό πρόγραμμα που εφάρμοζε η Κεντρική Τράπεζα είχε αρχίσει να αποδίδει, πρόσφατα οργανώθηκε εναντίον της εκστρατεία δολοφονίας της φήμης της.

«Προκειμένου να αποτρέψω την οικογένειά μου και το αθώο παιδί μου, το οποίο δεν είναι καν 1,5 έτους, από το να πληγούν περαιτέρω από αυτήν τη διαδικασία, ζήτησα από τον Πρόεδρό μας να με απαλλάξει από τα καθήκοντά μου, τα οποία εκτελώ με τιμή από την πρώτη μέρα», αναφέρει η Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν.

Ακόμη, η ίδια ευχαριστεί τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, και εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ευκαιρία που της έδωσε να υπηρετήσει τη χώρα και το έθνος, αναφέροντας ότι «αυτή θα είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά» που θα αφήσει στα παιδιά της».

Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η απόφαση της Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν είναι εντελώς προσωπική και πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και υποστήριξη στην οικονομική ομάδα μας και το πρόγραμμά μας». Ο Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Τουρκίας θα συνεχιστεί χωρίς διαταραχές και πως ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα διοριστεί με δική του πρόταση.

Διαβάστε ακόμη: