Στι 36,08% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, επίπεδα ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο 2002 που οφείλεται στην κατάρρευση της τουρκικής λίρας.

Το ύψος του πληθωρισμού είναι επτά φορές μεγαλύτερο από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης, εξηγείται από την σφοδρή υποχώρηση της τουρκικής λίρας που έχει χάσει το 45% της αξίας της απέναντι στο δολάριο σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός, που έφθασε το 21,31% τον Νοέμβριο, αποτελεί ένα εκρηκτικό πολιτικά θέμα στην Τουρκία, δεκαοκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο 2023.

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τους τελευταίους μήνες την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ότι υποτιμά σκοπίμως τις τιμές του πληθωρισμού και την αύξηση των τιμών.

Εκτίναξη τιμών σε ενέργεια και πρώτες ύλες

Για τους Τούρκους πολίτες, η κατάρρευση της λίρας μεταφράζεται σε εκτίναξη των τιμών, με την χώρα να είναι εξαρτημένη από τις εισαγωγές, κυρίως για τις πρώτες ύλες και την ενέργεια.

Επειτα από εβδομάδες ιστορικών απωλειών, η τουρκική λίρα ανέκαμψε στα μέσα του Δεκεμβρίου χάρη στην λήψη επειγόντων μέτρων που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τις μαζικές πωλήσεις δολαρίων, αλλά το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται και πάλι σε πτώση εδώ και μία εβδομάδα έναντι του δολαρίου.