Υπερτετραπλάσιος του αρχικού στόχου της κυβέρνησης εμφανίζεται ο πληθωρισμός στην Τουρκία, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ειδικότερα, η αύξηση των τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 21,31% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο στην Τουρκία (+1,5 μονάδα σε σχέση με τον Οκτώβριο), μετά από την κατάρρευση του τουρκικού νομίσματος.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, εξηγείται κυρίως από τη βουτιά της τουρκικής λίρας, που έχει δει την αξία της να κατακρημνίζεται πάνω από 45% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του έτους και κοντά στο 30% από τον Οκτώβριο, το οποίο καθιστά πιο ακριβές τις εισαγωγές.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώνεται στις 13,61 λίρες ανά δολάριο.
Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 19,89% σε ετήσια βάση.

Τουρκία: Σπάει κοντέρ ο πληθωρισμός στο 21,3%

Υποβάθμισε τις προοπτικές της Τουρκίας η Fitch

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, που την Τετάρτη αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών με τον υφυπουργό του, απέρριψε εκ νέου αυτή την εβδομάδα την όποια αλλαγή στην αμφιλεγόμενη οικονομική του πολιτική.

Ο Ερντογάν επιμένει να τάσσεται υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων, υποστηρίζοντας, αντίθετα με την κλασσική οικονομική θεωρία, ότι τα υψηλότερα επιτόκια ευνοούν την αύξηση των τιμών.

Απέναντι στην προοπτική νέων μειώσεων των επιτοκίων, ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε από «σταθερές» σε «αρνητικές» τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας.

Η Τουρκία καταγράφει διψήφιο πληθωρισμό σχεδόν αδιάκοπα από τις αρχές τους 2017, καθιστώντας το κόστος ζωής πολύ δυσβάσταχτο για πολλές οικογένειες.

Τουρκία: Ο Ερντογάν άλλαξε πάλι υπουργό Οικονομικών

Τουρκία: Αστυνομικοί εντόπισαν βόμβα σε αυτοκίνητο που επέβλεπε συγκέντρωση του Ερντογάν