Η Τουρκία υπέγραψε 10ετή συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με τη γαλλική Total Energies με δυνατότητα ανακατεύθυνσης φορτίων προς την Ευρώπη, τη δεύτερη τέτοια συμφωνία αυτόν τον μήνα, καθώς η χώρα επιταχύνει την προσπάθειά της να γίνει περιφερειακός κόμβος.
Η συμφωνία για 1,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως αρχίζει το 2027, με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Botas να μπορεί να παραλαμβάνει ορισμένα φορτία απευθείας σε λιμάνια των ΗΠΑ και άλλα σε τερματικούς σταθμούς στην Τουρκία και την Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Μέρος του φυσικού αερίου θα μπορούσε επίσης να κατευθυνθεί προς την Αίγυπτο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα. Η Άγκυρα και το Κάιρο διεξάγουν συνομιλίες για τη συνεργασία σε θέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου μετά την πολιτική τους προσέγγιση.
Η Botas έχει υπογράψει μια σειρά από νέες συμφωνίες LNG φέτος, διαφοροποιώντας ένα μείγμα εφοδιασμού που ιστορικά κυριαρχείται από αέριο αγωγών από το Αζερμπαϊτζάν, τη Ρωσία και το Ιράν. Αυτό ενισχύει τη θέση της Άγκυρας στις διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας τόσο με τη Μόσχα όσο και με την Τεχεράνη που λήγουν το 2025 και το 2026, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η δυνατότητα παράδοσης στην Ευρώπη προσθέτει επίσης στο χαρτοφυλάκιο εμπορίας φυσικού αερίου της Botas εκτός των συνόρων της. Η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Shell νωρίτερα αυτό το μήνα περιλάμβανε παρόμοια ρήτρα, ενώ πέρυσι η εταιρεία συνήψε μικρές συμφωνίες εξαγωγής με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία.
«Δημιουργούμε ένα τουρκικό μείγμα αναμειγνύοντας αέρια από διαφορετικές πηγές στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η Botas θα μπορούσε να υπογράψει πρόσθετες συμφωνίες προμήθειας. «Είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε αυτό το μείγμα σε πελάτες στην Ευρώπη, ειδικά σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που χρειάζονται φυσικό αέριο».
Η Τουρκία θέλει να αξιοποιήσει τη θέση της για να γίνει κόμβος φυσικού αερίου στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει ήδη επενδύσει σημαντικά σε νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς και σε έρευνα και παραγωγή στη Μαύρη Θάλασσα.