Σε πλήρη επαναφορά της «Γαλάζιας Πατρίδας» η Τουρκία εξέδωσε χθες NAVTEX για τις εργασίες πλοίου πόντισης καλωδίων σε μεγάλη περιοχή νότια της Ρόδου και Ανατολικά της Κρήτης εντός της δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας δηλώνοντας ότι πρόκειται περί περιοχής της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Η περιοχή αυτή έχει δηλωθεί μονομερώς και αυθαίρετα στον ΟΗΕ με τις γνωστές τουρκικές επιστολές ως τουρκική ΑΟΖ προκαλώντας ένταση στις σχέσεις με την Ελλάδα καθώς επικαλύπτει παράνομα μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ακολουθεί την γραμμή του Τουρκολυβικού Μνημονίου.

Η Τουρκία το απόγευμα της Δευτέρας εξέδωσε NAVTEX(0592/24) με την οποία δεσμεύει την περιοχή για την πόντιση καλωδίου από το C/S Teliri για διάστημα από 1-21 Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι η περιοχή είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το C/S Teliri τοποθετεί καλώδιο επικοινωνιών (Cable Blue System) που θα συνδέει την Κύπρο με την Ιταλία και την Γαλλία αλλά και το Ισραήλ για λογαριασμό ιδιωτικής εταιρίας.

Οι Ελληνικές Αρχές λιγο μετά τα μεσάνυχτα χθες εξέδωσαν NAVTEX (NAVWARN 576/24) με την οποία αναγγέλλουν τις εργασίες τοποθέτησης υποθαλάσσιου καλωδίου από το C/S Teliri για το διάστημα από 25 Ιουνίου εως στις 23 Ιουλίου αποτυπώνοντας την περιοχή η οποία εμπίπτει στην ελληνική περιοχή έκδοσης NAVTEX επισημαίνοντας ότι οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στην Ελληνική Υφαλοκρηπιδα.

Είναι ερωτηματικό εάν η εταιρία που διαχειρίζεται το C/S Teliri έχει ζητήσει προκειμένου να μην έχει προβλήματα άδεια και από την Τουρκία για τις έρευνες στην περιοχή αυτή που διεκδικεί αυθαίρετα από την Ελλάδα, οπότε και εκδόθηκε η τουρκική NAVTEX.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η Τουρκία χθες ειχε εκδώσει μια ακόμη NAVTEX με την οποία στεφόταν κατά της Κύπρου δηλώνοντας ότι η Κυπριακή Αναγγελία για τις εργασίες του C/S Teliri εντος της κυπριακής ΑΟΖ(22 Ιουνίου εως 3 Ιουλιου) είχε εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό καθώς η Τουρκία δεν αναγνωρίζει εκτος των άλλων ούτε την οριοθέτηση της Κυπριακής ΑΟΖ αλλα ούτε την περιοχή ευθύνης του Σταθμού Λάρνακας( JRCC LARNACA) για έκδοση Navtex.

Διαβάστε ακόμη