Ο πληθωρισμός της Τουρκίας πάτησε φρένο για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες, δίνοντας μια μικρή ανάσα ανακούφισης από την κρίση του κόστους ζωής που εκτόξευσε τις τιμές πάνω από 75%.

Με την εγχώρια ζήτηση να αρχίζει να υποχωρεί, τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν θα δείξουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 72,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων. Η μηνιαία αύξηση των τιμών, ο προτιμώμενος δείκτης της κεντρικής τράπεζας, ήταν πιθανότατα η πιο αργή εδώ και πάνω από ένα χρόνο, στο 2,2%.

Οι αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι ότι η υποχώρηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη του γρήγορου αποπληθωρισμού, μετά από έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης που αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά πάνω από 40 ποσοστιαίες μονάδες στο 50% σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Παρόλα αυτά, πολλοί οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να κλείνει το έτος πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 38%, με μια απότομη επιβράδυνση των τιμών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που οφείλεται κυρίως στο στατιστικό αποτέλεσμα μιας υψηλής βάσης από το 2023.

Αποπληθωρισμό βλέπει η Deutsche Bank

«Ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του και αναμένουμε ισχυρό αποπληθωρισμό τους επόμενους μήνες – χάρη στην επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της Deutsche Bank, μεταξύ των οποίων και ο Κρίστιαν Βιετόσκα. Το συνολικό ποσοστό αναμένεται να φτάσει “στα χαμηλά 50άρια” μέχρι το τέλος Αυγούστου, ανέφεραν.

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά πώς θα εξελιχθεί η επιβράδυνση. Η μελλοντική πορεία θα καθορίσει επίσης πότε οι μειώσεις των επιτοκίων θα επανέλθουν στην ατζέντα των φορέων χάραξης πολιτικής, οι οποίοι στέλνουν μήνυμα προειδοποιώντας ότι η προσέγγισή τους θα παραμείνει σφιχτή «μέχρι να σημειωθεί σημαντική και διατηρήσιμη μείωση της υποκείμενης τάσης» του μηνιαίου πληθωρισμού.

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι είναι “σημαντικό” ο πληθωρισμός να επιβραδυνθεί κάτω από το 42% – το ανώτερο εύρος των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας για το τέλος του έτους, αλλά εξακολουθεί να είναι περίπου οκταπλάσιο του επίσημου ποσοστού-στόχου του 5%.

Διαβάστε ακόμη