Ένα βίντεο ενός Σύρου σερβιτόρου που φοράει στολή του τουρκικού στρατού ενώ εξυπηρετούσε πελάτες σε ένα πολυτελές εστιατόριο στην Κωνσταντινούπολη έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ευρείας οργής μεταξύ των Τούρκων πολιτών, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Το βίντεο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλη την Τουρκία αναγκάζοντας τις αρχές να παρέμβουν. Το βίντεο που αναρτήθηκε από έναν Σύρο σεφ που ονομάζεται «Youssef» στην πλατφόρμα TikTok δείχνει έναν σερβιτόρο που φοράει στρατιωτική στολή να σερβίρει φαγητό σε ένα τουρκικό εστιατόριο. Έδειξε επίσης έναν φωτογράφο να στέκεται πίσω του και να κρατά μια κάμερα που καταγράφει τη σκηνή, η οποία φαινόταν να είναι για επίδειξη και αύξηση της δημοτικότητας του εστιατορίου, σύμφωνα με τους χρήστες του Διαδικτύου.

Όμως το γεγονός ότι χρησιμοποιείται για προμοτάρισμα ενός μαγαζιού η στρατιωτική στολή, σε μία χώρα τόσο ακραία εθνικιστική, όπως η Τουρκία, σε συνδυασμό με την πρόκληση του επίσης σε ακραία επίπεδα ρατσισμού εναντίον των Σύρων μεταναστών (και εν γένει όλων των αραβικής καταγωγής ξένων), ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Μετά τον σάλο στο διαδίκτυο, το βίντεο φάνηκε να έχει διαγραφεί από τον λογαριασμό στο TikTok του διάσημου Σύρου σεφ, όπου τον ακολουθούν πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως (!) έρευνα και προσήχθησαν 3 άτομα. Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, ο διευθυντής της εγκατάστασης και ο σερβιτόρος, για διερεύνηση του συμβάντος.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το εστιατόριο βρίσκεται στo Μπέγιογλου και ανήκει σε έναν Τούρκο υπήκοο. Αφού εξ αρχής απαγγέλθηκαν κατηγορίες για το αδίκημα της «προσβολής του Τουρκικού Έθνους, της Δημοκρατίας και των Θεσμών και Οργάνων του Κράτους», ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο σερβιτόρος είναι μετανάστης από τη Συρία και εργαζόταν εκεί παράνομα για κλάσμα του κατώτατου μισθού. Η εισαγγελία έδωσε εντολή να κλείσει το εστιατόριο.

Διαβάστε ακόμη: