Αρχαιολόγοι στην Τουρκία υποστηρίζουν ότι βρήκαν ανάγλυφο που απεικονίζει σκηνή από τον πόλεμο των Ελλήνων με τους Πέρσες.
Πιο συγκεκριμένα, αρχαιολόγοι στη βορειοδυτική Τουρκία ανακάλυψαν πριν λίγες μέρες ανάγλυφο που, όπως υποστηρίζουν, απεικονίζει τον πόλεμο μεταξύ Ελλήνων και Περσών τον 5ο αι. π.Χ.
Τι απεικονίζει το ανάγλυφο;
Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Kaan Iren, επικεφαλής των ανασκαφών στην αρχαία πόλη του Δασκυλίου, στη σημερινή πόλη Μπαντίρμα (Πάνορμος Κυζίκου), οι μορφές στο ανάγλυφο δείχνουν Έλληνες στρατιώτες να πολεμούν κάτω από τις οπλές περσικών πολεμικών αλόγων.
«Είναι μια σκηνή προπαγάνδας με πρόσχημα τον πόλεμο. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μια σκηνή από τους ελληνοπερσικούς πολέμους», δήλωσε ο αρχαιολόγος στο Πρακτορείο Anadolu που μετέδωσε την είδηση.
Και προσέθεσε ότι το ανάγλυφο κατασκευάστηκε πιθανότατα για λόγους προπαγάνδας κατά τη διάρκεια των πολέμων.
Ο Iren, ο οποίος εργάζεται στον χώρο των ανασκαφών στο Δασκύλιο με μια ομάδα 30 ατόμων από τις 22 Ιουνίου, είπε επίσης ότι φέτος ανακάλυψαν τμήματα τοίχου από πέτρα και τούβλο που χρονολογούνται τον 8ο αιώνα π.Χ.
Μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της φετινής περιόδου το ανάγλυφο
«Από την τοιχοποιία του 8ου αι. π.Χ. που απέμεινε από τη Φρυγική εποχή, φέτος ανακαλύψαμε ένα τμήμα ύψους 4 μ. και μήκους 40 μ. Πιστεύουμε ότι αυτός ο τοίχος, που ήταν κατασκευασμένος από πέτρα και πλίνθινο τούβλο, το οποίο εξαφανίστηκε με την πάροδο του χρόνου, είχε ύψος 7 ή 8 μέτρα», ανέφερε ο Iren, μέλος επίσης του Πανεπιστημίου Mugla Sitki Kocman.
Ο ίδιος θεωρεί ότι ο τοίχος αυτός, πλάτους 5 μ., χτίστηκε από τους αρχαίους Φρύγες για να προστατεύσουν το έδαφός τους. Επίσης, σημείωσε, ότι η ανακάλυψη του ανάγλυφου κατά τις ανασκαφές στην τοιχοποιία εξέπληξε την ομάδα και έγινε μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της φετινής περιόδου.
Πότε έγιναν οι Περσικοί Πόλεμοι;
Οι Περσικοί Πόλεμοι ή τα Μηδικά, διεξήχθησαν στο πρώτο μισό του 5ου αιώνα π.Χ., μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών. Οι διαμάχες αυτές ξεκίνησαν από την κατάκτηση της Ιωνίας από τον Κύρο Β’.
Την πρώτη φάση των πολέμων, η οποία ήταν και η αιτία μετέπειτα συγκρούσεων, αποτέλεσε η Ιωνική Επανάσταση, η οποία ξεκίνησε μετά την αποτυχημένη πολιορκία της Νάξου από τους Πέρσες.
Μετά την Ιωνική Επανάσταση, ο Πέρσης βασιλιάς Δαρείος αποφάσισε να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, επειδή βοήθησαν τις ιωνικές πόλεις.
Το 492 π.Χ, ο Μαρδόνιος κατέλαβε τη Θράκη και τη Μακεδονία, ωστόσο ο στόλος του ναυάγησε στο Όρος Άθως. Δύο χρόνια αργότερα, ο Δάτης και ο Αρταφέρνης κατάφεραν να κατακτήσουν τις Κυκλάδες, τη Νάξο και την Ερέτρια, αν και υπέστησαν βαριά ήττα στον Μαραθώνα.
Μετά τον θάνατο του Δαρείου, την ηγεσία των Περσών ανέλαβε ο Ξέρξης, ο οποίος επιτέθηκε στην Ελλάδα, το 480 π.Χ, με σκοπό να την κατακτήσει ολόκληρη.
Αν και αρχικά ο στρατός του είχε επιτυχίες (Θερμοπύλες, Αρτεμίσιο), οι Έλληνες κατάφεραν να νικήσουν τους Πέρσες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας και το επόμενο έτος στην μάχη των Πλαταιών και στη ναυμαχία της Μυκάλης.
Μετά τις τελευταίες δύο αναφερόμενες μάχες, οι Έλληνες επιτέθηκαν στη Μικρά Ασία. Τότε ιδρύθηκε η Δηλιακή Συμμαχία, η οποία συνέχισε τον πόλεμο με τους Πέρσες για ακόμα τριάντα έτη.
Οι Έλληνες πολέμησαν τους Πέρσες στη Θράκη, στην Αίγυπτο, στη Μικρά Ασία και στην Κύπρο. Μετά τις συγκρούσεις αυτές, υπεγράφη η Ειρήνη του Καλλία, κάτι που σήμαινε τη λήξη των πολέμων και τη νίκη των Ελλήνων.