Κάθε ημέρα που περνά έρχεται όλο και πιο κοντά η επίτευξη του νέου αναθεωρημένου στόχου για τα έσοδα από τον τουρισμό το 2021. Αρχικά, όταν ξεκίνησε η σαιζόν τον περασμένο Μάιο, ο πήχης μπήκε στο 50% των εσόδων του 2019, ήτοι περίπου 9 δισ. ευρώ.

Εν συνεχεία και μετά από τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν με τους Βρετανούς τουρίστες και τα εμπόδια που έβαζε ο Μπόρις Τζόνσον, η εκτίμηση υποχώρησε στο 40% των εσόδων του 2019.

Ευτυχώς, όμως, για την Ελλάδα και τον τουρισμό, από τις αρχές Ιουλίου και μετά παρατηρήθηκε ένα πραγματικό ράλι, το οποίο ακόμη και σήμερα συνεχίζεται και ο πήχης πλέον έχει μπει σε πάνω από 10 δισ., με τους μετριοπαθείς να λένε ότι τα 11 δισ. ευρώ είναι ένας εφικτός στόχος και τα 12 δισ. το πάνω μέρος του ορίου που έχει τεθεί.

Συνεχίζει γερά μέχρι τέλος Οκτωβρίου 

Ακόμη και σήμερα, σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη οι τουρίστες που έρχονται αποτελούν ένα μέγεθος ιδιαίτερα σημαντικό, ενώ η τάση που διαφαίνεται είναι ακόμη και τον Νοέμβριο να υπάρχουν τουρίστες στα ελληνικά νησιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, που δεν λειτουργούν σε 12μηνη βάση, έχουν προγραμματίσει να κλείσουν στα μέσα Νοεμβρίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η θετική εξέλιξη για τον τουρισμό, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην σημαντική αύξηση της μέσης δαπάνης ανά τουρίστα, κάτι που δίνει μεγάλη ανάσα στην ελληνική οικονομία και στηρίζει το ΑΕΠ και τα έσοδα.

Με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, οι τουρίστες που προέρχονται από τις ΗΠΑ ήταν αυτοί που ξόδεψαν τα περισσότερα και, μάλιστα, η μέση δαπάνη ήταν σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019. Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί δαπάνησαν τον Ιούλιο από 1.434 ευρώ ο καθένας, ενώ τον ίδιο μήνα του 2019 δαπάνησαν 1.023 ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μέση δαπάνη των Αμερικανών για το 7μηνο. Ανήλθε στα 1.562 ευρώ, ενώ το 2019 ήταν 1.222 ευρώ.

Ακολουθούν οι Βρετανοί με μέση δαπάνη στο 7μηνο 1.302 ευρώ, ενώ το 2019 ήταν σημαντικά χαμηλότερα στα 848 ευρώ.

Στην 3η θέση βρέθηκαν οι Ρώσοι, αν και τα μεγέθη είναι μικρά, με μέση δαπάνη στο 7μηνο 1.154 ευρώ.

Οι Γάλλοι ξόδεψαν 920 ευρώ και οι Γερμανοί 861 ευρώ ανά άτομο.

Έκανε τη διαφορά ο Αύγουστος

Να σημειωθεί ότι τα συνολικά έσοδα στο 7μηνο διαμορφώθηκαν στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ το εντυπωσιακό είναι ότι μόνο για τον Ιούλιο τα έσοδα αντιστοιχούσαν στα 2,75 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 61,4% των εσόδων 2019.

Ο Αύγουστος ήταν ένας καθοριστικός μήνας για τον τουρισμό. Κινήθηκε, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι παράγοντες του κλάδου, ακόμη καλύτερα από ό,τι ο Ιούλιος από όλες τις πλευρές, τόσο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις, όσο και τα έσοδα. Και σημειώνουν ότι η τάση για αυξημένη ταξιδιωτική δαπάνη συνεχίστηκε. Ανάλογη είναι η εικόνα και το Σεπτέμβριο, αλλά και τον Οκτώβριο.

Κάποιοι μάλιστα μιλούν για εικόνα 2019 την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου. 

Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο του 2019, τα έσοδα ήταν στα 4,2 δισ. και οι αφίξεις στα 6,7 εκατ. Κάποιες πρόχειρες προβλέψεις ανεβάζουν τα έσοδα ακόμη και πάνω από τα 4 δισ. Το πόσο πάνω θα φτάσει θα φανεί από τα στοιχεία της ΤτΕ που θα δημοσιοποιηθούν σε περίπου 10 ημέρες. Πάντως οι αφίξεις εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τα 3 εκατ. τουρίστες.