Σε μία περίοδο του χρόνου (μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου) που οι κατολισθήσεις λόγω των έντονων βροχοπτώσεων αποτελούν συχνό φαινόμενο σε όλο το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, το πρόβλημα εσχάτως έχει επιδεινωθεί σε ορισμένες περιοχές. Και ο βασικότερος των λόγων είναι η αποψίλωσης των δασών.
Ως συνέπεια, τα τελευταία 24ωρα τα θύματα από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις ολοένα και αυξάνονται. Η δραματική καταγραφεί απαριθμεί τουλάχιστον 16 νεκρούς, ενώ άλλοι επτά συνεχίζουν να αγνοούνται μετά από ένα εφιαλτικό Σαββατοκύριακο στο νησί Σουμάτρα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ινδονησιακή υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέσω του εκπροσώπου της, Αμπντούλ Μουχάρι.
Πλημμύρες και κατολισθήσεις έπληξαν τέσσερις περιοχές στην επαρχία της Βόρειας Σουμάτρας. Η περιοχή Κάρο κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, με πέντε ανθρώπους να ανασύρονται νεκροί και άλλοι πέντε να εξακολουθούν να αγνοούνται μετά από υπερχείλιση ποταμού το Σάββατο.
Τα άλλα θύματα των καιρικών φαινομένων εντοπίστηκαν σε τρεις άλλες περιοχές της επαρχίας: Ντέλι Σερντάνγκ, Σάουθ Ταπανούλι και Πανάνγκ Λαουάς.
Σύμφωνα με τον Μουχάρι, οι περιοχές Κάρο και Ντέλι Σερντάνγκ έχουν ήδη πληγεί πολλές φορές φέτος από ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Landslide and flash floods hit Indonesia’s Sumatra island, leaving 16 dead and 6 missing https://t.co/zUZ2iDIRgb
— The Associated Press (@AP) November 25, 2024
«Μόνο φέτος, αυτές οι δύο περιοχές έχουν πληγεί από καταστροφές τρεις και δύο φορές αντίστοιχα», πρόσθεσε ο Μουχάρι. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν σπίτια, τζαμιά και δημόσιες εγκαταστάσεις.
Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών έχει αναπτύξει προσωπικό καθώς και διασώστες και στρατιώτες στο σημείο.
Κατολισθήσεις συμβαίνουν τακτικά σε όλο το αρχιπέλαγος κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών μεταξύ Νοεμβρίου και Απριλίου και το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί σε ορισμένες περιοχές λόγω της αποψίλωσης των δασών.
Τον Ιούλιο, μια κατολίσθηση στο νησί Σουλαουέζι, κοντά σε ένα παράνομο ορυχείο χρυσού, άφησε πίσω του τουλάχιστον 27 νεκρούς και 15 αγνοούμενους.
Τον Μάιο, τουλάχιστον 67 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα μείγμα στάχτης, άμμου και πέτρες από την έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Μαράπι στη Δυτική Σουμάτρα εξαπλώθηκε σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας ξαφνικές πλημμύρες.
Διαβάστε ακόμη:
- Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αίτημα για άρση της ασυλίας της στη Βουλή
- Κλειστά καταστήματα: Ποιες ημέρες δεν λειτουργούν τις γιορτές
- NBG Securities: Θετικές προοπτικές για τις τράπεζες το 2024 – Υγιή τα αποτελέσματα στο γ’ τρίμηνο
- Bloomberg: Χίος και Λέσβος τα νέα hotspot για μυστική μεταφορά ρωσικού πετρελαίου