Η Αττική, έχει να προσφέρει στιγμές ξενοιασιάς και χαλάρωσης σε ολόκληρη την οικογένεια. Τα καταπράσινα δάση του λεκανοπεδίου είναι περικυκλωμένα από υπέροχα, απομονωμένα μονοπάτια που είναι ιδανικά για βόλτες με τα ποδήλατα, με τα πόδια ή με πατίνια.

Ακολουθούν 5 ενδιαφέροντα πάρκα ή δάση της Αττικής όπου μπορείτε να αποδράσετε οικογενειακώς και όπου το μόνο σίγουρα είναι ότι δεν θα βαρεθείτε ούτε λεπτό.

Αισθητικό Δάσος Καισαριανής

To αποκαλούν και «μπαλκόνι του Υμηττού» λόγω της μοναδικής θέας που προσφέρει σε ολόκληρη την Αθήνα. Το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής απέχει μόνο 10 λεπτά από το κέντρο της πόλης, αλλά μόλις φτάσετε εκεί θα αισθανθείτε, από το πρώτο δευτερόλεπτο, ότι βρίσκεστε σε κάποιον μαγευτικό ορεινό προορισμό πολύ μακριά από την πρωτεύουσα.

Καταπράσινες εκτάσεις, ξύλινα γεφυράκια, τρεχούμενο νερό και η πανέμορφη φύση καλωσορίζουν τους επισκέπτες που φτάνουν εδώ από διαφορετικά σημεία της Αττικής. Ένας προορισμός 6,5 χιλιόμετρα μακριά από το Σύνταγμα.

Πολύ κοντά, η Μονή Καισαριανής με την υπέροχη βυζαντινή αρχιτεκτονική ξεχωρίζει μέσα στο πράσινο τοπίο χάρη στην ομορφιά και τη μεγάλη ιστορία της. Το Μοναστήρι χτίστηκε στα τέλη του 11ου αιώνα και είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, ενώ σταμάτησε να λειτουργεί το 1833. Ερχόμενοι από το κέντρο της Αθήνας, θα ανεβείτε προς το νεκροταφείο Καισαριανής και, αφού έχετε περάσει από το γήπεδο του Εθνικού Αστέρα και τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, θα συναντήσετε τη στροφή που οδηγεί στην Αττική Οδό. Θα συνεχίσετε ευθεία και θα ακολουθήσετε τη δεξιά διαδρομή που καταλήγει στο Μοναστήρι.

Το Αισθητικό Δάσος έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Ιστορικός Κήπος της Ευρώπης». Συντηρείται και προστατεύεται με έξοδα και φροντίδα της Φιλοδασικής Ένωσης.

Κτήμα Συγγρού

Στα Βόρεια προάστια της Αττικής, πολύ κοντά στην Κηφισιά, μία από τις λιγοστές μεγάλες εστίες πρασίνου που θα συναντήσετε τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων για όλη την οικογένεια.

Το Κτήμα Συγγρού (γνωστό και ως Δάσος Συγγρού) είναι μία πανέμορφη δασική έκταση, ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν έναν περίπατο στη φύση χωρίς την ταλαιπωρία της πολύωρης οδήγησης, αλλά και χωρίς τον κίνδυνο του συνωστισμού. Στον χώρο υπάρχει διαθέσιμο για όλους δωρεάν πάρκινγκ, ενώ το δάσος είναι ανοικτό για το κοινό από νωρίς το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου, καθώς δεν υπάρχουν φώτα που να επιτρέπουν την περιήγηση κατά τις νυχτερινές ώρες.

Περιτριγυρισμένο από όμορφα μονοπάτια, το Κτήμα Συγγρού προσφέρεται για πεζοπορία, αλλά και για απολαυστικές βόλτες με το ποδήλατο σας, ενώ τα παιδιά θα ξετρελαθούν διασχίζοντας τις καταπράσινες κυκλικές διαδρομές με τα πατίνια τους.

Στο δάσος θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα, τον μοναδικό ορθόδοξο ναό στην Ελλάδα που είναι κτισμένος σε γοτθικό ρυθμό, ένα έργο του Ερνέστου Τσίλλερ. Αλλά και την όμορφη Βοτανική Συλλογή Κάκτων και Παχύφυτων στα θερμοκήπια του Κτήματος Συγγρού. Ξεχωρίζει ανάμεσα τους η συλλογή από περίπου 300 παχύφυτα arboretum, ένα είδος με καταγωγή από την βόρεια και νότια Αμερική και την Αφρική.

Ακόμα μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση στο μικρό αρχαίο θέατρο που βρίσκεται μέσα στο δάσος, αλλά και στις δύο λίμνες όπου θα δείτε να κολυμπούν πανέμορφα χρυσόψαρα με διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις. Τέλος για τους λάτρεις του μελιού το Μουσείο Μελισσοκομείας έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον αφού αποτελεί το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που φιλοξενεί τόσο σπάνιες κυψέλες από όλη την χώρα.

Πάρκο Τρίτση

Το μεγαλύτερο Μητροπολιτικό Πάρκο της Αθήνας, το Πάρκο Τρίτση στα δυτικά προάστια της Αττικής, καλύπτει μία τεράστια έκταση περίπου 1.200 στρεμμάτων, όπου το υγρό στοιχείο έχει τον πρώτο ρόλο. Έξι τεχνητές λίμνες δεσπόζουν μέσα στο καταπράσινο τοπίο και ενώνονται σε ένα μεγάλο τεχνητό κανάλι, το οποίο εξασφαλίζει την αδιάκοπη ροή νερού μεταξύ των λιμνών, αλλά και την ανακύκλωση των υδάτων.

Η περιοχή γύρω από το Πάρκο Τρίτση έχει μία τεράστια ιστορία η οποία ξεκινά το 1833, μόλις λίγα χρόνια μετά την απελευθέρωση. Στην περιήγηση σας στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση θα δείτε και τον ναό του Αποστόλου ή Αγίου Παύλου, ο οποίος βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της μεγάλης καταπράσινης έκτασης, ένας ναός του σχεδιάστηκε από το 1958 έως το 1960 από τον αρχιτέκτονα Αθανάσιο Κουτσογιάννη σε πλαίσιο της συνεργασίας του με τους Δημήτρη και Πέτρο Πικιώνη. Αυτή την περίοδο στη λίμνη νούμερο 5 του πάρκου πραγματοποιείται και η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη βαρκάδα, καθημερινά από τη 13:00 το μεσημέρι έως τις 16:00 το απόγευμα τις καθημερινές και από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00 το Σαββατοκύριακο. Επίσης στο πάρκο θα κάνετε βόλτα και με το χριστουγεννιάτικο τρενάκι, δύο δραστηριότητες που θα μείνουν πραγματικά αξέχαστες στα παιδιά.

Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα

Στην πεδιάδα του Μαραθώνα, περίπου 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα, θα συναντήσετε το πιο σημαντικό παράκτιο οικοσύστημα ολόκληρης της Αττικής, ένα τοπίο με ευαίσθητη υδατική ισορροπία που θα καλλιεργήσει στα παιδιά σας ένα έντονο ενδιαφέρον για το περιβάλλον και μία πρωτόγνωρη αγάπη για τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας.

Με συνολική έκταση 13,84 τετραγωνικά χιλιόμετρα (συμπεριλαμβανομένου και του θαλάσσιου χώρου) το Εθνικό Πάρκο Σχινιά Μαραθώνα αποτελείται από το δάσος της Κουκουναριάς (ένα από τα ελάχιστα που έχουν απομείνει στην Ελλάδα), το Μέγα Έλος, τη Χερσόνησο Κυνοσούρα (ένα μεσογειακό οικοσύστημα αποτελούμενο από θάμνους φρύγανα και πόες, ένα υπέροχο τοπίο φυσικής ομορφιάς), την ακτή και τη θαλάσσια ζώνη. Εδώ θα χαθείτε στη μαγεία του μεγάλου υγροβιότοπου ο οποίος προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και ευνοεί την παρατήρηση σπάνιων πτηνών, αλλά και τις στιγμές χαλάρωσης δίπλα στη φύση.

Η περιοχή γύρω από τη λίμνη του Μαραθώνα είναι ιστορικά γνωστή εξαιτίας της Μάχης του Μαραθώνα, ενώ μπορείτε να δείτε και το σημείο όπου ήταν τοποθετημένο το στρατόπεδο των Περσών όπως και το Τρόπαιο της Μάχης, κατασκευασμένο κοντά στο Μέγα Έλος.

Λίμνη Μπελέτσι

Σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων, στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, βρίσκεται κρυμμένο ένα πανέμορφο μυστικό που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς λάτρεις των σύντομων αποδράσεων κοντά στην Αττική.

Η λίμνη Μπελέτσι, γνωστή και ως λίμνη κιθάρα λόγω του σχήματος της, στα όρια του οικισμού Ιπποκράτειος Πολιτεία, προσφέρεται για μία υπέροχη βόλτα στη φύση, χαρίζοντας στιγμές απόλυτης γαλήνης και ηρεμίας. Για να τη συναντήσετε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και να στρίψετε αριστερά στον κόμβο Αφιδνών. Αφού διασχίζεται την οδό Αγίας Τριάδας μέσα από τον οικισμό θα έχετε φτάσει στην μαγευτικό προορισμό σας.

Κοντά στη λίμνη υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένος χώρος για πικνίκ με τραπεζάκια και παγκάκια. Επίσης, εδώ θα υπάρχουν και οργανωμένες παιδικές χαρές για άφθονο παιχνίδι κοντά στην τεχνητή λίμνη, η οποία δημιουργήθηκε από το 1973 έως το 1975 ως αποθεματικό δυναμικό νερού για έργα που τότε κατασκεύαζαν στη περιοχή αλλά και ως μελλοντικό βιότοπο.