Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το τελευταίο έτος περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους υπήρξαν θύματα παρενόχλησης και 22 εκατομμύρια δέχθηκαν σωματική επίθεση. «Σύμφωνα με τα πορίσματα, οι νέοι, τα άτομα που δεν προσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι και τα άτομα με αναπηρία πλήττονται ιδιαίτερα από την εγκληματικότητα», δηλώνει ο διευθυντής του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει η έκθεση, «μόνο το 30% των θυμάτων καταγγέλλουν στην αστυνομία τη σωματική επίθεση που δέχτηκαν και μόλις το ένα δέκατο των θυμάτων (11 %) καταγγέλλουν στην αστυνομία το περιστατικό παρενόχλησης».

Όπως αναφέρει έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 19 Φεβρουαρίου, τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους υπήρξαν θύματα παρενόχλησης και 22 εκατομμύρια δέχθηκαν σωματική επίθεση. Ωστόσο, τα θύματα εγκληματικών πράξεων συνήθως δεν υποβάλλουν καταγγελία.

Συγκεκριμένα, μόνο το 30% των θυμάτων καταγγέλλουν στην αστυνομία τη σωματική επίθεση που δέχτηκαν και μόλις το ένα δέκατο των θυμάτων (11 %) καταγγέλλουν στην αστυνομία το περιστατικό παρενόχλησης. «Τα επίπεδα υποβολής καταγγελιών διαφέρουν μεταξύ των χωρών, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις πολιτισμικές διαφορές και τα διαφορετικά επίπεδα εμπιστοσύνης. Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο ή όσοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους είναι γενικά λιγότερο πρόθυμοι να συνεργαστούν για την επιβολή του νόμου», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η έκθεση αποτελεί μέρος μιας σειράς εκθέσεων που εξετάζουν τις απόψεις και τις εμπειρίες των πολιτών όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα. Τα ευρήματα βασίζονται σε απαντήσεις της έρευνας του FRA για τα θεμελιώδη δικαιώματα, που συλλέχθηκαν από το σύνολο των κρατών – μελών της ΕΕ, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βρετανία. Η έρευνα διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2019.