Την 1η Ιουνίου θα ανοίξει τις πύλες του για τους επισκέπτες ο νέος, εντυπωσιακός Ενάλιος Αρχαιολογικός Χώρος Περιστέρας Αλοννήσου. Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό υποθαλάσσιο μουσείο το οποίο φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον εγχώριο εναλλακτικό τουρισμό.

Όπως διευκρινίζεται, μάλιστα, από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, η υπηρεσία προετοιμάζεται και προγραμματίζει, ώστε κατά το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα να επαναλειτουργήσει πιλοτικά ο ΕΕΑΧ Περιστέρας, σε εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, παρά τους περιορισμούς και τα μέτρα λόγω της πανδημίας, τα οποία ήρθησαν μόλις πρόσφατα.

Ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια

navagio_Alonisou

Το ναυάγιο της Περιστέρας, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασσικής αρχαιότητας λόγω του ανέπαφου και μεγάλου αριθμού των ευρημάτων, ανακάλυψε το 1985 ένας ψαράς από την Αλόννησο, κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων. Επρόκειτο για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο εκείνης της εποχής, μάλλον αθηναϊκό, το οποίο εκτιμάται ότι έπεσε σε μεγάλη κακοκαιρία και βυθίστηκε εκεί περίπου το 425 π.Χ. Το πλοίο φαίνεται πως ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο) και τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής), δύο περιοχές πολύ γνωστές στην αρχαιότητα για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εξερευνητές, ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.

Μοναδική εμπειρία για αυτοδύτες

Από το καλοκαίρι του 2020 θα είναι επισκέψιμο το ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος που κυμαίνεται μεταξύ 21 και 28 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, που καθιστούν το αρχαίο ναυάγιο της Περιστέρας έναν ενδιαφέροντα προορισμό για κάθε έμπειρο αυτοδύτη.

Παράλληλα, όλοι οι επισκέπτες της Αλοννήσου θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα εκθέματα του ναυαγίου στο Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού, στη Χώρα της Αλοννήσου, κάνονοντας εικονικές καταδύσεις και λαμβάνοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την ιστορία τους.