Το Βέλγιο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κατεψυγμένων πατατών στο κόσμο με περίπου 5 εκατομμύρια τόνους παραγωγή το 2020 που αφορούσαν προτηγανισμένες πατάτες, πουρέ και τσιπς.

Οι πατάτες βρίσκονται σε κάθε βελγικό σπίτι και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής κάθε οικογένειας.

Το ίδιο συμβαίνει και στους δρόμους των βελγικών πόλεων καθώς υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 4.500 πάγκοι που προσφέρουν που προσφέρουν διάφορες παραλλαγές του αγαπημένου σνακ σε ντόπιους και τουρίστες.

Όλα αυτή όμως η αγάπη των Βέλγων για τις πατάτες έχει ως βάση στην παρασκευή τους το ηλιέλαιο καθώς με αυτό τηγανίζονται.

Ο πόλεμος όμως στην Ουκρανία που είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές στον κόσμο αυτού του προϊόντος έχει προκαλέσει το σταμάτημα των εξαγωγών με αποτέλεσμα τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο αλλά και στο Βέλγιο να φτάνουν μόνο για μερικές εβδομάδες.

Αυτό έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλη την αλυσίδα της βιομηχανίας του εθνικού φαγητού της χώρας που προσπαθεί να βρει εναλλακτικούς τρόπους για το τηγάνισμα τους αναζητώντας νέα έλαια για τις πατάτες, κάτι όμως που θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους.

Αυτό σε συνδυασμό με την αλματώδη αύξηση της τιμής στην ενέργεια δημιουργεί την τέλεια καταιγίδα για τις αγαπημένες πατάτες του Βελγίου καθιστώντας ένα πολύ φθηνό φαγητό για πολύ μεγάλες ποσότητες εξαιρετικά ακριβότερο και ίσως δυσκολότερο να το απολαύσουν στις ποσότητες που το είχαν συνηθίσει.