*** Πάνω που σας έλεγα για τα business plan των τραπεζών και χθες η Τράπεζα Πειραιώς κοινοποίησε-επαναπροσδιόρισε τις κύριες δραστηριότητές και τις προοπτικές αποδόσεων της μέχρι το 2025. Η στήλη ελπίζει και εύχεται σε ευόδωση των στόχων της τράπεζας, θα είναι καλό για την ίδια, τους μετόχους της και την οικονομία γενικότερα.

*** Η Πειραιώς στοχεύει λοιπόν σε συνολικές εκταμιεύσεις 27 δισ. ευρώ, σε διπλασιασμό των κερδών σε 1,2 δισ το 2025, σε καταβολή μερίσματος από το 2024 , σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 9% το 2022 και 3% το 2025, από 13% σήμερα και σε αναλογία κόστους-εσόδων κάτω του 40% το 2025

*** Φιλόδοξοι στόχοι σίγουρα, αλλά είναι φυσικό να λαμβάνονται πάντα υπόψη οι συγκυρίες και οι συνθήκες, τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και στην ευρωπαϊκή, για το λόγο αυτό είναι ευνόητο να υπάρχουν και οι σχετικές επιφυλάξεις.

H ιδιότυπη κολεγιά με την Blantyre και τα μυστήρια (προσυμφωνίες;) με το Ερρίκος Ντυνάν!

***Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, αυτή την κολεγιά με την Blantyre δεν την κατάλαβα! Μια συναλλαγή στο σκοτάδι, χωρίς σαφείς επεξηγήσεις και ένα ομιχλώδες τοπίο που ούτε ο περίφημος Μίλτον Φρίντμαν της φημισμένης σχολής του Σικάγο που ενέπνευσε τον νεοφιλελευθερισμό του Ρήγκαν και της Θάτσερ δεν θα μπορούσε να επεξηγήσει!

***Εν πάσει περιπτώσει, το ποια δάνεια περιλαμβάνονται σε αυτό το ιδιότυπο ντηλ, πού θα πάει, θα το καταλάβουμε! Το βέβαιον είναι πως στην αναμπουμπούλα χώθηκε στο πακέτο και το Ερρίκος Ντυνάν! Και θέλω να ελπίζω πως δεν θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα δούμε ότι το ξένο fund θα έχει μεταβιβάσει το νοσοκομείο, χωρίς διαγωνισμό, στη Farallon, το Ιατρικό Αθηνών ή όποιον άλλον έχει έγκαιρα έρθει σε επαφή με τους ξένους διαχειριστές! Η υπόθεση είναι πολύ, μα πολύ σοβαρή και ευελπιστώ ότι η Διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς το έχει αντιληφθεί…

Ο Σπ. Θεοδωρόπουλος – λόγω ΙΟΝ- γίνεται και περιπτεράς!

***Μου λένε ότι ο πολυμήχανος Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αυτή η κλάση της επιχειρηματικής ζωής που πρόκοψε λόγω της φιλίας του με τους φανφαρόνους τραπεζίτες που κατέστρεψαν τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα, έχει επινοήσει ένα «νέο κόλπο» για να βελτιστοποιήσει τα κέρδη του, με αφορμή την ΙΟΝ!

***Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι το «αγαπημένο παιδί» των τραπεζών, όπως της Alpha bank εν προκειμένω στην περίπτωση της ΙΟΝ, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιχειρήσει να εξαγοράσει δίκτυο περιπτέρων σε όλη τη χώρα, καθώς και σημεία mini markets! Η λογική της κίνησης αυτής έχει να κάνει με την απόκτηση δικτύου διανομής τόσο των προϊόντων της ΙΟΝ, όσο και άλλων δικών του brands για τα οποία κυρίως χρησιμοποιεί ως δίκτυο διανομής τα super markets!

***Έτσι, με την απόκτηση πλέγματος περιπτέρων και mini markets, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος και δίκτυο διανομής αποκτά για όλα τα προϊόντα του, αλλά και ενισχύει – αυξάνει τα περιθώρια κέρδους! Και όλα αυτά ενόψει των προσπαθειών του να καλύψει την αύξηση κεφαλαίου των 160 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε και όπου ο ίδιος έχει βάλει μόνο 30 εκατ. ευρώ, διαβεβαιώνοντας ότι η αύξηση θα καλυφθεί μέχρι το 2026! Άρα, μέχρι τότε όλο και κάποιος ξένος θα έχει βρεθεί …

Η «διπολική» BOFA για τις τράπεζες και ο χρησμός της Moody’s για τις επιπτώσεις στη χώρα από το Ουκρανικό!

*** “Διπολική”, αλλά μάλλον δίκαιη η Bank of America σε όσα διατύπωσε στην έκθεσή της. Από τη μία υποβάθμισε τα τραπεζικά ομόλογα, αλλά ταυτόχρονα παρείχε ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες.

*** Πάμε τώρα στην προσέγγιση της Moody’s, σχετικά με τις επιπτώσεις της χώρας μας από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβάλλονται προς τη Ρωσία. Ο αμερικανικός οίκος θεωρεί απίθανη μια ενδεχόμενη γενική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου από την ΕΕ. Αν συμβεί αυτό, θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην Ελλάδα επειδή το ενεργειακό της μείγμα αποτελείται από πετρέλαιο – προϊόντα πετρελαίου κατά 51% και φυσικό αέριο κατά 22%. Αλλά και τα δύο εξαρτώνται πλήρως από τις εισαγωγές. Αναλυτικότερα, το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της χώρας, το 11% των εισαγωγών αργού πετρελαίου και το 49% των εισαγωγών διυλισμένου πετρελαίου προέρχονται από τη Ρωσία. Και οι υψηλές τιμές ενέργειας, όπως είναι φυσικό, θα αύξαναν ακόμα περισσότερο την αξία των εισαγωγών αυτών.
Αυτό ισχύει και για το σιτάρι καθώς πάνω από το 25% των εισαγωγών σιταριού στην Ελλάδα προέρχεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Η ανοιχτή γραμμή Στουρνάρα με Έλληνες τραπεζίτες του εξωτερικού, με φόντο τις …εξελίξεις!

*** Ανοιχτή γραμμή μου λένε ότι διατηρεί ο Κεντρικός μας τραπεζίτης, με τραπεζικά στελέχη πρώτης γραμμής, ελληνικής καταγωγής, τα οποία εργάζονται στην αλλοδαπή. Επαφές που εσχάτως έχουν πυκνώσει, κατά τις ίδιες πληροφορίες. Άριστα πράττει ο κ. Στουρνάρας, γιατί πρέπει να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι για τα τεκταινόμενα διεθνώς και όχι μόνο στην Ε.Ε. Βέβαια, οι συνήθεις καχύποπτοι, βλέπουν και άλλους (…) λόγους για την πύκνωση των επαφών, συνδυάζοντας διάφορα γεγονότα της ημεδαπής.

*** Τουλάχιστον δύο εξ αυτών είχαν κληθεί κατά το παρελθόν, σχετικά πρόσφατο, αλλά και προ διετίας περίπου, για… διαβουλεύσεις στην Αθήνα, ήτοι για την ανάληψη καίριων θέσεων, αλλά κάποιοι πολιτικοί μας “κατόρθωσαν να εκθέσουν εαυτούς και αλλήλους”, όπως μου λένε, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να φύγουν με τις χειρότερες των εντυπώσεων. Αλλά ο Γιάννης, έχει πάντα τον τρόπο του και η επαναπροσέγγιση έγινε σε άλλο επίπεδο. Ίσως σχετικά σύντομα, να αντιληφθούμε περισσότερα επί του θέματος, που οπως αντιλαμβάνεστε, δεν έχει μόνο τραπεζικές διαστάσεις.

*** Παρεμπιπτόντως, η Τράπεζα Ελλάδος απέκτησε πρόσφατα νέο εξωτερικό ελεγκτή, την Ernst & Young

Προχωράει το project των οπτικών ινών μέσω ΔΕΔΔΗΕ, κόντρα στον ΟΤΕ, η ΔΕΗ

*** Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ τα είδατε, βγάλατε τα συμπεράσματά σας, υποστηρικτές και επικριτές της. Πέραν όλων των άλλων, μαθαίνω ότι το σχέδιο δημιουργίας δικτύου οπτικών ινών, μέσω φυσικά του ΔΕΔΔΗΕ, προχωράει παρά τις όποιες αντιξοότητες της ενεργειακής κρίσης. Στόχος φυσικά η δυναμική είσοδος στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Μεγάλο το όλο πρότζεκτ, αλλά η ΔΕΗ είναι η μόνη που έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τον ΟΤΕ, λόγω του δικτύου της.

*** Μάλιστα και δεν ξέρω αν είναι πράγματι έτσι, το σχέδιο οπτικών ινών λέγεται ότι κολλάει γάντι και με το άλλο μεγάλο πρότζεκτ, αυτό της υπογειοποίησης του δικτύου. Λογικό ακούγεται και θα έχει ενδιαφέρον

Δυστυχώς, οι μικροί επενδυτές ρευστοποιούν – πανικόβλητοι- μετοχές στην πρώτη πτώση! Τόσα χρόνια δεν έμαθαν τίποτα;

*** Οι χρηματιστηριακές αγορές, δεν προσφέρονται για… ανυπόμονους εκατομμυριούχους, αλλά για υπομονετικούς και διορατικούς, με γνώσεις, επενδυτές. Μπορεί να προβληματίζει η συχνή μεταβλητότητα ή ο περιορισμένος τζίρος εσχάτως, αλλά οι θέσεις χτίζονται στην πτώση και όχι στην άνοδο. Γιατί σας λέω όλες αυτές τις κοινοτυπίες, θα αναρωτηθείτε.

*** Είχα μία συνάντηση με σημαίνον στέλεχος μιας εκ των κορυφαίων χρηματιστηριακών εταιρειών, ο οποίος μου μετέφερε τον προβληματισμό του, για το ότι οι περισσότεροι από τους σημερινούς ιδιώτες επενδυτές και τα μικρά λόμπι, ρευστοποιούν άτακτα μέρος ή την όλη θέση τους στην πρώτη πτώση του Γενικού Δείκτη ή των μετοχών τους, ακόμα και ζημία, ενώ στις ανοδικές συνεδριάσεις μένουν στην καλύτερη περίπτωση άπραγοι, αν δεν κυνηγούν τις τιμές. Καλά, μετά από τόσα χρόνια, δεν άλλαξαν καθόλου οι κακές νοοτροπίες;

Συζητήσεις μεταξύ 2 κατασκευαστικών με προξενητή «εταιρία συμβούλων»!

*** Τελευταίο για σήμερα, αλλά όχι σε σημασία: Δύο κατασκευαστικές, μία που ανήκει στο κλαμπ των μεγάλων και μία (μικρό)μεσαία, αλλά υγιής και δυναμική συζητούν “κοινή πορεία”, με προξενητή εταιρεία συμβούλων που έχει εμπλακεί και σε άλλα προξενιά και γάμους. Αν…ισχύει πάντα, το “η ισχύς εν τη ενώση”, με τις ευχές μας!

*** Καλή σας ημέρα, μία και σήμερα απέμειναν για το Σαββατοκύριακο, με τον καιρό κατά τους μετεωρολόγους να προσφέρεται για μίνι αποδράσεις.