Δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς οι εκθέσεις – αναλύσεις – αναβαθμίσεις που λαμβάνουν χώρα τα τελευταία χρόνια για τη μετοχή της Metlen (πρώην Mytilineos), καθιστώντας την την πιο «καυτή» μετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή σε επίπεδο μετοχής του FTSE 25. Άλλωστε, αυτά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ξαναγίνει στην ελληνική επιχειρηματικότητα – σε αυτό το επίπεδο, καθώς μέσα σε περίπου μια τριετία διπλασίασε τα μεγέθη και την κερδοφορία της.
Ο όμιλος Μυτιληναίου μετά τη συγχώνευση με τη ΜΕΤΚΑ όπου κατέστη ένας από τους δέκα μεγαλύτερους κατασκευαστές ενεργειακών έργων στον κόσμο, είδε πολύ σοβαρά και τη χρηματιστηριακή απεικόνιση της εταιρείας,δηλαδή το «πρόσωπο» της μετοχής.
Έτσι, έλαβαν χώρα δεκάδες ενημερώσεις αναλυτών, αλλά και δημοσιογράφων, με focus σε ανθρώπους που γνωρίζουν την αγορά και μπορούν να «ζυγίσουν» πράγματα και καταστάσεις. Έγινε πραγματικό μανατζάρισμα και φροντίδα με συντονισμένες ενέργειες που μοναδικό στόχο είχε, η εταιρεία να πάρει – και χρηματιστηριακά – αυτό που η διοίκηση θεωρούσε ότι άξιζε.
Και φυσικά, όταν και οι αγορές επιβεβαιώνουν και με το παραπάνω αυτή την αξία, τότε σημαίνει ότι αυτό δεν είναι μόνο πίστη της διοίκησης ή των κορυφαίων στελεχών, αλλά κοινή πεποίθηση αναλυτών και επενδυτών, σε διεθνές επίπεδο.
Η μετοχή της Μυτιληναίος έχει αναβαθμιστεί δεκάδες φορές μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, με πολλούς εγχώριους αλλά και διεθνείς οίκους να ανεβάζουν διαρκώς τις τιμές – στόχους, έχοντας ήδη φτάσει στην περιοχή των 45, 47 και 50 ευρώ, ενώ υπό προϋποθέσεις, η τιμή – στόχος φτάνει έως τα 61,4 ευρώ από τον οίκο Citi.
Ουδέποτε στο παρελθόν έχει υπάρξει αντίστοιχο παράδειγμα, όπου μετοχή του FTSE 25 να δέχεται τέτοια πληθώρα θετικών εκθέσεων – αναλύσεων από δεκάδες οίκους, που συνέβαλαν στην αναρρίχηση της μετοχής από τα 5 ευρώ των ημερών του Covid το Μάρτιο του 2020, στα 39,5 ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ σήμερα βρίσκεται λίγο πιο κάτω, στα 35,40 ευρώ, αφομοιώνοντας τα επίπεδα.
Η έκθεση της Optima Bank
Τελευταία θετική έκθεση για τη Metlen είναι αυτή της Optima Bank που δημοσιεύτηκε προχθές, όπου οι αναλυτές συνέστησαν αγορά της μετοχής, με τιμή – στόχο τα 49 ευρώ, ήτοι 13,6 ευρώ υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι αναλυτές σημειώνουν πως ο όμιλος είναι σε τροχιάγια να επιτύχει ή και να υπερβεί τις φιλόδοξες προβλέψεις για EBITDA υψηλότερα του 1,1 δισ. ευρώ στη φετινή χρήση.
Σημειώνεται πως η Metlen προγραμματίζει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2ου τριμήνου και εξαμήνου την προσεχή Πέμπτη 25 Ιουλίου πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ενώ την ίδια ημέρα θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Δηλαδή θα δημοσιεύσει μεγέθη εξαμήνου μόλις 25 ημέρες μετά τη λήξη του εξαμήνου, κάτι που σε τέτοια επίπεδα και μεγέθη, ασφαλώς αποτελεί επίτευγμα και διεθνή υψηλά στάνταρ.
Οι αναλυτές της Optima εκτιμούν ότι τα έσοδα 2ου τριμήνου 2024 της Metlen θα φτάσουν στα 1,24 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,8% σε ετήσια βάση, ενώ το EBITDA του ομίλου θα διαμορφωθεί στα 204 εκατ. ευρώ μειωμένο κατά 4,2% σε ετήσια βάση. Η αναλογία των τομέων Ενέργειας – Μετάλλων θα διαμορφωθεί στα 131/72 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και λαμβάνοντας υπόψη αποσβέσεις 34 εκατ. ευρώ, χρηματοοικονομικά έξοδα 31 εκατ. ευρώ και τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή 22%, οι αναλυτές της Optima Bank προβλέπουν καθαρά κέρδη 109 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 23,8% σε ετήσια βάση.
Οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο
Για το 1ο εξάμηνο της φετινής χρήσης οι αναλυτές της Optima Bank αναμένουν έσοδα 2,39 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά μειωμένα κατά 5% σε ετήσια βάση και EBITDA στα 456 εκατ. ευρώ, (αυξημένα κατά 4,1% σε ετήσια βάση), με περισσότερα από τα 2/3 να προέρχονται από τον τομέα της Ενέργειας.
Προχωρώντας πιο κάτω στην κατάσταση αποτελεσμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις αποσβέσεις ύψους 64 εκατ. ευρώ, καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα 56 εκατ. και πραγματικό φορολογικό συντελεστή 23%, οι αναλυτές προβλέπουν καθαρά κέρδη ύψους 267 εκατ. ευρώ (στα ίδια επίπεδα σε ετήσια βάση).
Για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, οι αναλυτές της Optima Bank είναι αισιόδοξοι καθώς αναμένουν επιτάχυνση της κερδοφορίας στο δεύτερο μισό του έτους. Έτσι, εκτιμούν ότι η Metlen είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει ή και να υπερβεί τις φιλόδοξες προβλέψεις για EBITDA πλέον του 1,1 δισ. ευρώ το 2024.
Οι αναβαθμίσεις που είχαν προηγηθεί
Προ λίγων ημερών η Edison ανέβασε την τιμή – στόχο στα 49 ευρώ έναντι 45 πριν, κάτι που δίνει περιθώριο ανόδου άνω του 35%. Αποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου της M Renewables πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ αλλά εκτιμά ότι μπορεί να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ.
Πρωτύτερα φέτος η Citi είχε δώσει τιμή – στόχο τα 46 ευρώ για τη μετοχή, τονίζοντας ότι βάσει του αισιόδοξου σεναρίου η μετοχή μπορεί να φθάσει στα 61,4 ευρώ και βάσει του απαισιόδοξου τα 28 ευρώ. Αναμένει EBITDA στα 248 εκατ. ευρώ για το β’ τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα απόαυτά του πρώτου τριμήνου, αλλά με αύξηση 15% σε ετήσια βάση, με τα 175 εκατ. ευρώ να προέρχονται από την Ενέργεια και τα 73 εκατ. από τη Μεταλλουργία.
Από την πλευρά της, η Eurobank Equities, μετά το deal (προ μηνών) της Metlen με τη ΔΕΗ ανέβασε το στόχο στα 48,40 ευρώ, από 45,20 ευρώ πριν, εκτιμώντας ότι τακέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα φθάσουν στο επίπεδο των 1,14 δισ. ευρώ φέτος.
Επίσης μέσα στο τρέχον έτος η Παντελάκης Χρηματιστηριακή έχει δώσει τιμή – στόχο τα 46 ευρώ, με την Εθνική Χρηματιστηριακή να ανεβάσει το στόχο στα 50 ευρώ από 41,3 ευρώ πριν, προβλέποντας καθαρά κέρδη 650 εκατ. ευρώ φέτος, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα διαμορφωθούν στα 1,1 δισ. Επίσης, οίκοι όπως Morgan Stanley και Euroxx έχουν βάλει τον πήχη πάνω από τα 45 ευρώ.