Ότι η μουσική μας φτιάχνει τη διάθεση είναι λίγο-πολύ γνωστό. Όμως υπάρχει ένα τραγούδι που έσωσε εκατοντάδες άτομα από την αυτοκτονία.

Πρόκειται για το τραγούδι με τίτλο «1-800-273-8255» του Αμερικανού ράπερ Logic, το οποίο έκανε γνωστό στις ΗΠΑ τον αριθμό της γραμμής βοήθειας για την αποτροπή αυτοκτονιών.

Νέα έρευνα διαπίστωσε πως όταν το τραγούδι έγινε διάσημο, οι αριθμοί των αυτοκτονιών σε ολόκληρη τη χώρα μειώθηκαν.

Το «1-800-273-8255» κυκλοφόρησε στις 28 Απριλίου του 2017 και ο Logic το τραγούδησε κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στα MTV Video Music Awards στις 27 Αυγούστου του 2017 και μετά στα Grammy Awards στις 28 Ιανουαρίου του 2018.

Guardian: Το τραγούδι που έσωσε εκατοντάδες από την αυτοκτονία

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ) έδειξε ότι έπειτα από τα δύο αυτά γεγονότα, έγιναν 9.915 περισσότερες κλήσεις στην αμερικανική γραμμή βοήθειας κατά των αυτοκτονιών.

«Οι εκδηλώσεις αυτές έστρεψαν την προσοχή του κοινού στο μήνυμα του τραγουδιού, ότι η στήριξη από τη γραμμή βοήθεια είναι διαθέσιμη και αποτελεσματική», λένε οι ερευνητές.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Logic (@logic)

Το τραγούδι έμεινε στο top 10 του Billboard Hot 100 US για αρκετές εβδομάδες.

Στις 28 ημέρες μετά την κυκλοφορία του, καταγράφηκε αύξηση σχεδόν κατά 10% στις αναζητήσεις του Google για τη γραμμή βοήθειας.

Και οι κλήσεις στο 1-800-273-8255 αυξήθηκαν κατά 6,9% στις επόμενες 34 ημέρες αφότου το τραγούδι βρέθηκε στη δημοσιότητα.

Η έρευνα καταγράφει 345 λιγότερες αυτοκτονίες ή μείωση 5,5% στην ίδια περίοδο.

«Η αποτροπή των αυτοκτονιών και οι προσπάθειες εκπαίδευσης πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη των θετικών media για να μορφώσουν το κοινό και τις ομάδες υψηλού ρίσκου», σημειώνουν οι ερευνητές. Όμως αναγνωρίζουν ότι οι ιστορίες ελπίδας και ανάρρωσης έχουν πολύ μικρότερο ενδιαφέρον για τα media από τις ιστορίες αυτοκτονιών.