Λέω ότι δε μπορώ να κάνω πίσω και να απογοητεύσω όλο αυτόν τον κόσμο που με έχει στηρίξει. Οπότε, πρέπει να φανώ δυνατή, να προσπαθήσω. Όλο αυτό, είναι ένα κίνητρο για εμένα», τόνισε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η γυναίκα που πριν από έναν χρόνο δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι, η οποία ανέτρεψε όλη της τη ζωή.

Σήμερα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου βραβεύθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης με θέμα «Δύναμη Ψυχής, Φύση και Υγεία», την οποία διοργάνωσε στο Τελλόγλειο, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία» του τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά, που βρίσκομαι εδώ σήμερα, αλλά και μία αναγνώριση. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση που μου απηύθυναν, να παρακολουθήσω και να συμμετέχω στην εκδήλωση για την ψυχική υγεία, που είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και νομίζω μάς ακουμπάω όλους», ανέφερε.

Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό της πως όλη η Ελλάδα θα μιλά για αυτήν και ότι θα εισπράξει τόση αγάπη από τον κόσμο, που θα την καθιστούσε παράδειγμα προς μίμηση.

«Εγώ, ό,τι έκανα, το έκανα προσπαθώντας να επιβιώσω και να σταθώ ξανά στα πόδια μου. Αλλά, για εμένα, είναι πολύ μεγάλη ικανοποίηση, το γεγονός ότι μέσα από όλο αυτό το πολύ άσχημο, έχει βγει κάτι όμορφο για πολλούς ανθρώπους», προσέθεσε.

Στην ερώτηση από πού άντλησε το σθένος, απάντησε: «Νομίζω ότι αυτό είναι λίγο σύνθετο. Δηλαδή, η δύναμη προήλθε σίγουρα από τον χαρακτήρα μου και από την ψυχή μου. Όμως, πήρα δύναμη και από την οικογένειά μου και τους ιατρούς.

Έχω λάβει απίστευτη υποστήριξη, κυρίως από τον κόσμο. Πάντα στις δύσκολες στιγμές, σκέφτομαι και προσπαθώ και λέω, ότι δε μπορώ να κάνω πίσω και να απογοητεύσω όλο αυτόν τον κόσμο που με έχει στηρίξει».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι η αποψινή (16/06) εκδήλωση τιμά τους πραγματικούς γενναίους, αυτούς που έχουν δύναμη ψυχής.

«Στο πρόσωπο της Ιωάννας και όχι μόνο, επιβραβεύουμε, κλίνουμε το κεφάλι μας ευλαβικά, λέμε ένα μεγάλο μπράβο και ενθαρρύνουμε όλο τον κόσμο, να μπορέσει να ακολουθήσει αυτά τα βήματα ψυχής, γενναιότητας και θάρρους.

Όλοι ζήσαμε τη μεγάλη μαρτυρική ιστορία της Ιωάννας, αλλά και το θάρρος της και να συγχωρέσει, να βγει μπροστά, να ανοίξει νέους δρόμους σε μία κοινωνία που πραγματικά τους έχει ανάγκη» προσέθεσε.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, εκτός από την Ιωάννα Παλιοσπύρου, βραβεύθηκαν και δύο μαθητές των εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, που μετείχαν στον πρόγραμμα «Ακαδημία της Φύσης 2021 – 2022».

Η Διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία» του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εύχαρις Παναγοπούλου, χαρακτήρισε τους βραβευθέντες, ως παραδείγματα δύναμης ψυχής και προς μίμηση.

Αναφερόμενη στη βράβευση των μαθητών Ι. Τσιγκαλίδη και Χ. Μπουτάρη, η κ. Παναγοπούλου σχολίασε:

«Έχουμε αρχίσει μία προσπάθεια μέσα στον κορωνοϊό, να διδάξουμε δεξιότητες ζωής σε παιδιά και εφήβους. Δεν το κάνουμε μέσα στις τάξεις, αλλά στη φύση. Συνδέουμε, λοιπόν, τη δεξιότητα ζωής στη φύση, με εκείνες της αυτογνωσίας και της επιβίωσης στην καθημερινότητά μας.

Τα παιδιά μέσα στο κορωνοϊό, συμμετείχαν με μεγάλη χαρά και το πρόγραμμα επεκτείνεται στη Θεσσαλονίκη και ελπίζουμε, και σε όλη την Ελλάδα».

Τέλος, η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Κατρίνα Τσάνταλη, που ήταν ομιλήτρια στην εκδήλωση, τόνισε: «Τα έχει πει όλα η Ιωάννα και όταν μιλάμε για δύναμη ψυχής, δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιο άλλο παράδειγμα». Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι μία πολύ σημαντική βραδιά για τα δύο παιδιά που βραβεύονται, καθώς ξεπέρασαν κάποιες ιδιαίτερες προκλήσεις και ολοκλήρωσαν τη σχολική χρονιά.