Μετά από τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν από πολλές πλευρές, ακόμα και από ορισμένους κυβερνητικούς παράγοντες, αλλά και από παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς καθώς και ξένους θεσμικούς επενδυτές, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποφάσισε να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες για την πώληση του 9% της Alpha Bank και να δρομολογήσει την πρώτη ουσιαστικά αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τρεις που έχουν απομείνει.
Με χθεσινή πρωινή του ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τη στήλη, αποφάσισε να μην περιμένει τα αποτελέσματα εννεαμήνου, αλλά να προχωρήσει άμεσα στον διαγωνισμό-πλειστηριασμό του ποσοστού που κατέχει στην τράπεζα, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία την 10η Νοεμβρίου.
Το μακράν κυριότερο, βέβαια, σημείο και το πλέον ενδιαφέρον, που μέχρι τώρα απέκρυβε για άγνωστους λόγους το ΤΧΣ, είναι το γεγονός ότι αποκάλυψε την προσφερόμενη τιμή ανά μετοχή από την Unicredit, ήτοι το 1,33 ευρώ, θέτοντας έτσι μια άτυπη μεν αλλά ουσιαστική βάση εκκίνησης οποιασδήποτε άλλης προσφοράς από εδώ και στο εξής.
Η αντίδραση της αγοράς και ειδικότερα της χρηματιστηριακής, δεν ήταν φυσικά… ενθουσιώδης.
Η μετοχή αρχικά έπεσε μέχρι το 1,37 ευρώ, στη συνέχεια σταδιακά ανέκαμψε μέχρι το 1,4190, για να κλείσει στο 1,4150, με όγκο 6,390 εκατ. μετοχών, μαζί με ένα πακέτο 300.000 μετοχών στο 1,42 ευρώ.
Είναι προφανές ότι η αγορά και οι επενδυτές γενικότερα είναι επιφυλακτικοί ακόμα ως προς τις εξελίξεις που μπορεί να προκύψουν, άσχετα αν διάφοροι (“ειδήμονες” ή καλά πληροφορημένοι;) διαδίδουν ότι το πακέτο θα πάει οριστικά στους Ιταλούς.
Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η πληροφορία που μεταφέρει η στήλη, ότι η Unicredit πιέζεται να ανεβάσει την προσφορά της κοντά στο 1,44 ευρώ/μετοχή, ώστε να λειανθούν κάποιες αντιδράσεις και ενστάσεις και να κυλήσει ομαλότερα και να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία πώλησης του ποσοστού του ΤΧΣ, πράγμα που φυσικά θα πιστωθεί και στο ίδιο το Ταμείο και στη διοίκηση της τράπεζας, φυσικά και στην κυβέρνηση, που ήταν ενήμερη εξαρχής για την συνολική συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι δύσκολα θα προκύψει άλλη πρόταση, ειδικά αν οι Ιταλοί βελτιώσουν το τίμημα στο 1,44 ευρώ ανά μετοχή, καθώς το υπόλοιπο μέρος του συνολικού deal είναι σε μεγάλο βαθμό αποτρεπτικό για την είσοδο άλλου παίκτη στη μετοχική σύνθεση της ελληνικής τράπεζας.
Οπότε, όλα τα φώτα στρέφονται προς τον Ολλανδό Χόλτερμαν και τις επιλογές του, υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων.
Για τον οποίο, όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην αγορά και μάλιστα από έναν εκ των εμπειρότερων χρηματιστών, “είστε σίγουροι ότι βγαίνει ζημιωμένος από τη συνολική συμφωνία και με το ποσοστό που κατέχει;”.