Πολλοί είδαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με μισό μάτι όταν στην αρχή της κρίσης μπήκε στα ελληνικά τραπεζικά πράγματα.

Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους θεσμούς βρήκε έκφραση και στην διοικητική δομή του ΤΧΣ, με αποκορύφωμα την θητεία του προηγούμενου Διευθύνοντος Συμβούλου (Αυστριακού στην καταγωγή και τη νοοτροπία ).

Πολλές ήταν οι φωνές που έλεγαν ότι πρέπει να περάσουμε σε μία διαφορετική φάση, όπου έμπειρα και ικανά στελέχη από την Ελλάδα θα «τρέχουν» τα πράγματα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Και κάπως έτσι, ο Ηλίας Ξηρουχάκης ανέλαβε τη δύσκολη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΧΣ.

Το πρώτο μέλημα του, παράλληλα με την επιτυχημένη ολοκλήρωση των ΑΜΚ τριών τραπεζών ήταν η σύσφιξη των σχέσεων με τις διοικήσεις των τραπεζών αλλά και με τους επόπτες σε Ελλάδα κι εξωτερικό, οι οποίες (σε κάποιες περιπτώσεις) είχαν φτάσει στο ναδίρ… (βλ. Πειραιώς, Εθνικη ,ΤτΕ κλπ) .

Τελικώς, δεν ήταν τόσο δύσκολο: ξεκάθαρα μηνύματα, στρατηγική με όραμα και συνεχής επικοινωνία από τον Ξηρουχάκη και την διοίκηση του ΤΧΣ με όλους τους stakeholders έβαλαν τις βάσεις για μια άκρως εποικοδομητική συνεργασία στο προσεχές μέλλον.

Αυτό πιστώνεται στο νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο, θέτοντας του παράλληλα πολύ υψηλούς στόχους για τη συνέχεια – όμως κάτι μας λέει ότι και πάλι θα περάσει πάνω από τον πήχυ!