Το Σύνταγμα των ΗΠΑ θα βγει σύντομα σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, με την αξία του να εκτιμάται μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s και πρόκειται για ένα σπάνιο πρωτότυπο αντίτυπο του αμερικανικού Συντάγματος, που επικυρώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1787 στη Φιλαδέλφεια.

Για τον Σέλμπι Κίφερ, έναν ιστορικό που ειδικεύεται σε χειρόγραφα και αρχαία βιβλία στον Sotheby’s, πρόκειται για ένα «φανταστικό πρώτο εκτυπωμένο (αντίτυπο) του Συντάγματος των ΗΠΑ, που πιθανόν τυπώθηκε το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου (1787)».

Απομένουν «ένδεκα γνωστά αντίτυπα»!

Ένα «εξαιρετικά σπάνια» έγγραφο, καθώς δεν απομένουν παρά «ένδεκα γνωστά αντίτυπα», ενώ είχαν τυπωθεί πιθανόν «πεντακόσια», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κίφερ, με την ευκαιρία της 234ης επετείου του αμερικανικού Συντάγματος.

Ο Sotheby’s εκθέτει έως την Κυριακή μια ιδιωτική συλλογή αμερικανικών συνταγματικών εγγράφων, που χρονολογούνται από την περίοδο της Επανάστασης, από το 1776 έως το 1789, μεταξύ άλλων η περίφημη Συνταγματική Χάρτα που υπογράφηκε στη Φιλαδέλφεια από τους «εθνοπατέρες» των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τον Τζέιμς Μάντισον.

Η αξία του αντίτυπου υπολογίζεται από τον οίκο Sotheby’s μεταξύ 15 και 20 εκατομμυρίων δολαρίων και θα δημοπρατηθεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο οίκος Sotheby’s επέλεξε να εκθέσει αυτήν τη συλλογή της αμερικανικής συνταγματικής ιστορίας, την ώρα που η ατμόσφαιρα στη χώρα είναι τεταμένη και πολωμένη.

Η σημασία του Συντάγματος των ΗΠΑ

Σημειώνεται πως το Σύνταγμα δημιουργήθηκε από αντιπροσώπους των δώδεκα από τις δεκατρείς αρχικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στη Συνέλευση της Φιλαδέλφειας.

Αντικατέστησε τα μέχρι τότε ισχύοντα Άρθρα της Συνομοσπονδίας και εγκαθίδρυσε μια ισχυρή κεντρική εξουσία με έναν Πρόεδρο επικεφαλής, ο οποίος είναι αρχηγός και της κυβέρνησης και του κράτους.

Ταυτόχρονα προέβλεπε μια διάκριση των εξουσιών υπό τον όρο «Checks and balances», σύμφωνα με την οποία τα όργανα της κυβέρνησης, τη νομοθετικής εξουσίας και της δικαστικής εξουσίας είναι διαχωρισμένα το ένα από το άλλο και ελέγχονται μέσω αμοιβαίων και εκτεταμένων περιορισμών.

Μαζί με τη διάκριση των εξουσιών, γεννήθηκαν και άλλες συνταγματικές αρχές της πολιτικής, οι οποίες αναπτύχθηκαν και διαδόθηκαν την περίοδο του Διαφωτισμού, ανάμεσα στις οποίες ήταν και η Χάρτα των Δικαιωμάτων που αποτελεί δεσμευτικό κατάλογο βασικών δικαιωμάτων καθώς και η δέσμευση προς το δίκαιο και τους νόμους.