Το μέλλον του ταξιδιωτικού κλάδου είναι εξαρτημένο από τις πανδημικές τάσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια οι αλλαγές στον τουριστικό κλάδο επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο στον Covid-19, με την τεχνολογία και τις «ανέπαφες» συναλλαγές να αποκτούν μεγαλύτερο προβάδισμα. Ο συνεχής κύκλος των lockdown και της επαναλειτουργίας είχε γίνει μέχρι σήμερα επαναλαμβανόμενος, αν και όπως όλα δείχνουν οι περισσότερες χώρες του κόσμου μπαίνουν πλέον στη «μετα-Covid» εποχή.

Γράφει η Ειρήνη Θεοφανίδου

Ενα πιθανό «ριμπάουντ» αποτελεί, όπως τονίζουν παράγοντες του κλάδου, ιδανική ευκαιρία ώστε ο τουρισμός να γυρίσει… σελίδα. Ωστόσο, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η προετοιμασία για αυτά τα ριμπάουντ απαιτεί ένα στοιχείο πρόβλεψης, καθώς το μέλλον της ταξιδιωτικής βιομηχανίας εξακολουθεί να είναι αβέβαιο.

Κάθε φορά που αίρεται η ταξιδιωτική απαγόρευση, η πληρότητα των ξενοδοχείων αυξάνεται και έτσι πλέον παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς μπορούν οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων να προετοιμαστούν για την επόμενη ημέρα, πότε θα αρχίσουν και πάλι οι άνθρωποι να ταξιδεύουν και πώς έχει αλλάξει η πανδημία την ψυχή των ταξιδιωτών.

Τα ταξίδια σήμερα

Παράμετροι, όπως τα ποσοστά μόλυνσης, οι εμβολιασμοί, οι απαιτήσεις για την είσοδο σε μια χώρα και οι κρατήσεις, είναι απαραίτητοι για το μέλλον του ξενοδοχειακού κλάδου. Όπως εξηγούν οι επαγγελματίες της αγοράς, υπάρχει ισχυρή απαίτηση για επανέναρξη των τουριστικών ταξιδιών μετά το lockdown.

Οι ίδιοι διαπιστώνουν ότι η ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό στοιχείο όσον αφορά στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, ακολουθούμενη από τη διαθεσιμότητα πτήσεων και την περιοχή. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι οι ηλικιωμένοι ταξιδιώτες επιστρέφουν στη… χαρά της κρουαζιέρας, με τις κρατήσεις να καταγράφουν άνοδο από εμβολιασμένους πολίτες άνω των 50 ετών.

Το «success story» του καλοκαιριού φαίνεται ότι συνεχίζει να εκμεταλλεύεται η χώρα μας και κατά τη χειμερινή περίοδο. Πηγές του κλάδου υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν περιοχές που είχαν πληρότητα 100% κατά τη διάρκεια των εορτών, ενώ σε πολύ καλά επίπεδα βρίσκονται οι προκρατήσεις για την περίοδο της Αποκριάς και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Στην αντίπερα όχθη, οι αλλαγές που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού στα επαγγελματικά ταξίδια και τις εκθέσεις είναι τεράστιες.

Τα λεγόμενα «cityhotels» (ξενοδοχεία πόλεως) που βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε συνέδρια και εκδηλώσεις δίνουν την δική τους «μάχη» για επιβίωση. Κλαδικές εκθέσεις αναβλήθηκαν επ’ αόριστον, ενώ συνέδρια, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν, ακυρώνονται με την κατάσταση να μην φαίνεται να αλλάζει έως τις αρχές Απριλίου.

Αιτήματα των ξενοδόχων

Στα αιτήματά τους οι ξενοδόχοι ζητάνε:

Αμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας».

-Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων).

Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ -ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50%.

Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022.

Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022.

Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο «χάρτης» των εισπράξεων στην Ελλάδα

Το εύρος της μείωσης των τουριστικών μεγεθών ανά περιφέρεια της χώρας, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην τρίτη έκδοση των Ετήσιων Εκθέσεων Ανταγωνιστικότητας και Διαρθρωτικής Προσαρμογής στον Τομέα του Τουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των εκθέσεων, οι επισκέψεις στις 13 περιφέρειες της χώρας την περίοδο 2019-2020 μειώθηκαν κατά 77% (από 36,6 εκατ. το 2019 σε 8,3 εκατ. το 2020). Αντίστοιχα, οι τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 76% (από 17,7 δισ. ευρώ το 2019 σε 4,3 δισ. ευρώ το 2020).

Αντίθετα, η Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη σε Περιφέρεια στην Ελλάδα το 2020 αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με το 2019, στα 520 ευρώ. Επιμέρους, η Μέση Δαπάνη κατέγραψε θετική ποσοστιαία μεταβολή σε όλες τις περιφέρειες, με εξαίρεση τα Ιόνια Νησιά και την Κεντρική Μακεδονία. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο 2019-2020 σημείωσαν μείωση κατά 73% (από 21,6 εκατ. σε 5,9 εκατ.).

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ως επισκέψεις, ορίζονται οι επισκέψεις που κάνει ένας τουρίστας στις επιμέρους περιφέρειες της χώρας. Για παράδειγμα, ένας τουρίστας που ταξιδεύει στην Ελλάδα και επισκέπτεται δύο περιφέρειες (π.χ. Αττικής και Νοτίου Αιγαίου) καταγράφεται στην Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος ως μία άφιξη και δύο επισκέψεις.

Για τον λόγο αυτό, το σύνολο των επισκέψεων στις περιφέρειες υπερβαίνει το σύνολο των αφίξεων στη χώρα.