Τα νέα στοιχεία που ανακύπτουν για τον κορονοϊό γεννούν φόβο για νέα επιδημικά κύματα. Η παραλλαγή Omicron που διαδέχθηκε τη Δέλτα έχει ήδη τροποποιηθεί με αποτέλεσμα το υπο-στέλεχος της, Omicron 2, να κυριαρχεί την τρέχουσα περίοδο. Ωστόσο πηγή ανησυχίας για τους επιστήμονες αποτελεί ένα νέο στέλεχος, το Deltacron.

Βαθμός επικινδυνότητας…

Η ιδέα της ύπαρξης ενός υβριδικού στελέχους σίγουρα έχει προκαλέσει ανησυχία αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού. Σύμφωνα με τον Δρ Σιμόν Λοριέ οι ανασυνδυασμοί είναι σπάνιοι και το γεγονός ότι το Deltacron εμφανίστηκε τον Ιανουάριο και μέχρι τώρα τα κρούσματα του είναι σποραδικά παγκοσμίως σημαίνει ότι δεν έχει την ικανότητα για εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
Υποστηρίζει, επίσης, ότι το γονιδίωμα του ανασυνδυασμένου στελέχους υποδηλώνει ότι δεν αντιπροσωπεύει μια νέα φάση της πανδημίας. Το γονίδιο που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη ακίδα S του κορωνοιού προέρχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Omicron. Το υπόλοιπο γονιδίωμα είναι Δέλτα. “Η επιφάνεια του ανασυνδυασμένου ιού είναι όμοια με αυτή του στελέχους Omicron άρα το σώμα θα τον αναγνωρίζει”, είπε ο Δρ Σιμόν Λοριέ.

Τα κρούσματα της Deltacron σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Στην Ευρώπη σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό ιστότοπο medRxiv στις 8 Μαρτίου, ερευνητές του Μεσογειακού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Λοιμώξεων στη Μασσαλία της Γαλλίας εντόπισαν τρεις ασθενείς που έχουν μολυνθεί με το υβριδικό στέλεχος Deltacron. Στις 10 Μαρτίου η ιολογική αλληλούχιση σε δείγματα από διεθνή βάση δεδομένων εντόπισε άλλα 33 δείγματα του νέου στελέχους στη Γαλλία, 8 στη Δανία, 1 στη Γερμανία και 1 στην Ολλανδία.

Στην όχθη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, τουλάχιστον δύο κρούσματα Deltacron έχουν εντοπιστεί μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022 από επιστήμονες του εργαστηρίου Helix στην Καλιφόρνια. Η μελέτη τους αναρτήθηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου στο medRxiv. Το κρούσμα Deltacron που είχε αναφερθεί στην Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο τελικά απεδείχθη ότι ήταν ένας αντικατοπτρισμός που προέκυψε από ελαττωματική εργαστηριακή διαδικασία.