Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στην Αυστραλία η απόφαση των αρχών του Σίδνεϊ να κατεβάσουν τον στρατό στους δρόμους της πρωτεύουσας και κυρίως των φτωχών προαστίων, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθεί το lockdown.

Όπως μεταδίδει το Reuters, oι φτωχότερες γειτονιές του Σίδνεϊ προετοιμάζονται για στρατιωτική επιβολή του σκληρότερου και μεγαλύτερου σε διάρκεια lockdown, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων διατηρείται υψηλός, μετά από πέντε εβδομάδες αποκλεισμού.

Πέντε εκατομμύρια κάτοικοι έχουν εντολή να παραμείνουν στα σπίτια τους, με τις αρχές να εφαρμόζουν ακόμη αυστηρότερους περιορισμούς για τα φτωχά προάστια που έχουν πληγεί περισσότερο από την εξάπλωση της πανδημίας, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας, Mick Fuller, ανέφερε πως το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων της Αυστραλίας (ADF) είναι αναγκαίο για την ενίσχυση της αστυνόμευσης, καθώς καταγράφονται παραβιάσεις των υγειονομικών μέτρων και αύξηση των νέων κρουσμάτων ημερησίως, με επιπλέον 239 (αριθμός ρεκόρ) την Πέμπτη και ακόμη 170 την Παρασκευή.

Η Αστυνομία θα μπορεί να βάλει «λουκέτο» σε δημόσιους, εργασιακούς χώρους και επιχειρήσεις εν γένει που επανειλημμένα δε συμμορφώνονται με τις υγειονομικές οδηγίες, ενώ από τη Δευτέρα, περίπου 300 στρατιωτικοί του αυστραλιανού στρατού θα συνδράμουν τους αστυνομικούς, οι οποίοι θα επισκέπτονται πόρτα – πόρτα ασθενείς που έχουν εντοπιστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Πάνω από δύο εκατομμύρια κάτοικοι σε οκτώ περιοχές της πόλης που χαρακτηρίζονται εστίες θα αναγκαστούν να φορούν μάσκες όταν βγαίνουν από το σπίτι και να παραμένουν σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων από το σπίτι.

Το Σίδνεϊ, όπου ζει το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας (25 εκατ.), είναι αντιμέτωπο με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας φέτος. καθώς έχουν εντοπιστεί πάνω από 2.800 κρούσματα και 182 ασθενείς έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία.

Καθώς μόλις το 17% των πολιτών της Νέας Νότιας Ουαλίας έχουν εμβολιαστεί, τα κρούσματα αυξάνονται σταθερά παρά τα μέτρα που εφαρμόζονται στο ευρύτερο Σίδνεϊ από την 26η Ιουλίου.

Το Σίδνεϊ κατεβάζει τον στρατό. Πρωτόγνωρα μέτρα, επικίνδυνο προηγούμενο

Ο ελληνικής καταγωγής δήμαρχος του Cumberland, Steve Christou, υποστήριξε πάντως ότι η χρησιμοποίηση των ADF στους δρόμους του Σίδνεϊ είναι «ακραίο» μέτρο και σημάδι πως η πολιτειακή κυβέρνηση έχει χάσει παντελώς τον έλεγχο της κατάστασης, όπως μεταδίδει το neoskosmos. com.

Εξέφρασε δε την ανησυχία του πως η ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων θα προκαλέσει άγχος στους κατοίκους. «Δε νομίζω ότι οι άνθρωποι θα το αποδεχθούν πολύ καλά. Οι κάτοικοί μας είναι από τους πιο φτωχούς δημογραφικά, και ως έχει η κατάσταση (με τους πιο αυστηρούς περιορισμούς), ήδη νιώθουν να τους διαχωρίζουν, να τους περιθωριοποιούν, σα να τους έχουν πάρει όλη τη ζωή από τα χέρια τους».

«Δεν μπορούν να πληρώσουν υποθήκες, ενοίκια, για φαγητό ή να εργαστούν. Το να έρθουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να επιβάλουν το lockdown στους δρόμους πρόκειται να αποτελέσει τεράστιο θέμα γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Αποκαρδιώνει πολλούς από αυτούς», είπε και πρόσθεσε ότι θα ήταν διαφορετικά αν ο Στρατός επρόκειτο να βοηθήσει στα κέντρα υγείας και στο σχεδιασμό επιχειρήσεων.

Αλλά και η Ένωση Δικηγόρων Αυστραλίας (Australian Lawyers Alliance), εξέφρασε ανησυχία για αυτά τα «πρωτόγνωρα μέτρα» και το ότι το Σίδνεϋ κατεβάζει το στρατό, που μπορεί να θέσουν «επικίνδυνο προηγούμενο». Ο εκπρόσωπος της Ένωσης, Greg Barns SC, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει τι ρόλο θα έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις επακριβώς.

«Η χρησιμοποίηση στρατιωτικού προσωπικού για τη διασφάλιση συμμόρφωσης Αυστραλών ή περιορισμό της ανυπακοής πολιτών είναι ανησυχητική χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε. «Ο ρόλος κάθε αστυνόμευσης ή υπηρεσίας επιβολής (μέτρων) θα πρέπει να είναι να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων, ώστε να μην πρέπει να παραβιάζουν κανόνες».