Όπως πολύ συχνά στο παρελθόν, οι πρόσφατες σκηνές βίας στον πιο σημαντικό ιερό τόπο της Ιερουσαλήμ για Μουσουλμάνους και Εβραίους πυροδοτούν εκτεταμένη οργή.

Σε ένα βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βαριά οπλισμένη ισραηλινή αστυνομία προφανώς χρησιμοποιεί ένα κοντάκι τουφέκι και ραβδιά για να χτυπήσει Παλαιστίνιους πιστούς που είχαν εγκλωβιστεί μέσα στο τέμενος al-Aqsa.

Η ισραηλινή αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα το δικό της βίντεο που φαίνεται να δείχνει πυροτεχνήματα που ρίχνουν Παλαιστίνιοι, φωτίζοντας την αίθουσα προσευχής.

Εικόνες από τα επακόλουθα δείχνουν αναποδογυρισμένα έπιπλα και χαλάκια προσευχής διάσπαρτα στο χαλί.

Επί μήνες, αξιωματούχοι και διπλωμάτες προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο ενός νέου γύρου βίας

Με τις εντάσεις να έχουν ήδη αυξηθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, επί μήνες, αξιωματούχοι και διπλωμάτες προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο ενός νέου γύρου βίας σε αυτό το ιερό σημείο σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή.

Το συγκρότημα του τζαμιού al-Aqsa/Haram al-Sharif είναι το τρίτο πιο ιερό μέρος στο Ισλάμ. Είναι επίσης γνωστό ως Όρος του Ναού, η πιο ιερή τοποθεσία στον Ιουδαϊσμό.

Στο παρελθόν, το συγκρότημα έχει δει συχνά συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων πιστών και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, προκαλώντας ευρύτερες αναταραχές.

Τον Μάιο του 2021, μια ισραηλινή επιδρομή εδώ συνέβαλε σε μια 11ήμερη πλήρους κλίμακας σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, της ισλαμιστικής μαχητικής ομάδας που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

ο ισλαμικός ιερός μήνας του Ραμαζανιού και η εβδομαδιαία εβραϊκή γιορτή του Πάσχα συνέπεσαν εδώ και τρεις δεκαετίες

Πέρυσι, την πρώτη φορά που ο ισλαμικός ιερός μήνας του Ραμαζανιού και η εβδομαδιαία εβραϊκή γιορτή του Πάσχα συνέπεσαν εδώ και τρεις δεκαετίες, υπήρξαν βίαιες σκηνές σε διαδοχικές ημέρες καθώς η ισραηλινή αστυνομία καθάρισε την αυλή πριν συνοδεύσει Εβραίους επισκέπτες στο συγκρότημα.

Είπαν ότι πετάχτηκαν επίσης πέτρες προς το Δυτικό Τείχος, κάτω από το συγκρότημα, το πιο ιερό μέρος όπου επιτρέπεται στους Εβραίους να προσεύχονται.

Από το απόγευμα της Τετάρτης, το Ραμαζάνι και το Πάσχα αλληλοεπικαλύπτονται ξανά. Τα επόμενα δύο Σαββατοκύριακα σηματοδοτούν επίσης το Πάσχα για τις δυτικές εκκλησίες και τις ανατολικές ορθόδοξες.

Όλα τα φεστιβάλ προσελκύουν περισσότερους θρησκευόμενους επισκέπτες στην Παλιά Πόλη. Εκτός από τους ντόπιους, περίπου 60.000 τουρίστες επρόκειτο να φτάσουν στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τις τελευταίες ημέρες, στις πύλες της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ επικρατεί εορταστικός θόρυβος…

Διαβάστε περισσότερα