Η Unit for the Study of Personality in Politics έκανε έρευνα, προκειμένου να αποκωδικοποιήσει τη ψυχολογία του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επικεφαλής ήταν η Dr. Aubrey Immelman, η οποία εξειδικεύεται στη ψυχολογική αξιολόγηση υποψηφίων προέδρων και παγκόσμιων ηγετών.

Στη διάθεση τους είχαν διάφορες μεθόδους που είχαν προκύψει από το 1999 και μετά.

Η πρώτη (Immelman and Steinberg) είχε να κάνει με τη συλλογή πληροφοριών από βιογραφικές πηγές, αρχειακό υλικό και αναφορές των media, ώστε να γίνει η ‘εξ αποστάσεως’ αξιολόγηση.

Στην ουσία, γίνεται αξιολόγηση της αξιολόγησης που έχουν κάνει άλλοι (βιογράφοι, ψυχοβιογράφοι, ιστορικοί, δημοσιογράφοι, πολιτικοί σχολιαστές, ψυχοϊστορικοί, συγγενείς και φίλοι του ‘θέματος’), βάσει των παρατηρήσεων τους.

Η μέθοδος Immelman προέρχεται από την ψυχολογία, ωστόσο συνδυάζει την ορολογική τελειοποίηση και την επάρκεια από την κλινική ψυχολογική αξιολόγηση, από την πραγματοποίηση έρευνας από τα media που περιορίζεται μόνο σε πραγματικά στοιχεία.

Ως εκ τούτου, παρέχει -ως μέθοδος- μια καλή βάση όχι μόνο για την εννοιολόγηση και τον ορισμό της πολιτικής προσωπικότητας, αλλά και για την επωνυμία της πολιτικής εικόνας ενός πολιτικού.

Η τεχνική που δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιηθεί στη μέθοδο Immelman λέγεται Millon Inventory of Diagnostic Criteria.

Είναι κατάλογος 170 πολύ καλά καθορισμένος περιγραφικών όρων που έχουν να κάνουν με συνδυασμό 12 κλιμάκων προσωπικότητας και 5 τομέων ιδιοτήτων.

Το αποτέλεσμα ανταποκρίνεται σε 34 κανονικές και δυσπροσαρμοστικές ταξινομήσεις προσωπικότητας, σύμφωνα των όσων πρόσφερε στον κόσμο ο Theodore Millon, Αμερικανός ψυχολόγος (με ρίζες στη Ρωσική Αυτοκρατορία), γνωστός για το έργο του στις διαταραχές προσωπικότητας.

Είναι ο δημιουργός του διαγνωστικού και στατιστικού εγχειριδίου ψυχικών διαταραχών (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders -DSM). Είναι γνωστό ως “λεξικό της ψυχολογίας” και στις ΗΠΑ λειτουργεί ως καθολική αρχή για τη ψυχιατρική διάγνωση και ανανεώνεται τακτικά.

Οι επιστήμονες από το St. John’s University & College of St. Benedict και το St. Joseph πήραν ψυχοδιαγνωστικά δεδομένα του Πούτιν, από τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα (πρόγραμμα υπολογιστή στον οποίο ο πηγαίος κώδικας είναι διαθέσιμος στο ευρύ κοινό για χρήση ή/και την τροποποίηση από τον αρχικό σχεδιασμό του) και με τη χρήση του Millon Inventory of Diagnostic Criteria, συνέθεσαν το προφίλ προσωπικότητας.

Ενημέρωσαν πως “ο συνδυασμός των πρωταρχικών και των δευτερευόντων προτύπων στο προφίλ του Πούτιν ‘δίνει’ ένα σύνθετο τύπο προσωπικότητας που πιο ορθά περιγράφεται ως «επεκτατικά επιθετικό επιβολέα».

Ως πρωταρχικά πρότυπα προσωπικότητας του Προέδρου της Ρωσίας βρέθηκαν να είναι τα εξής:

Υπολογισμός επιθετικότητας/εχθρότητας: κυρίαρχος/ελεγχόμενος

“Τα κυρίαρχα άτομα απολαμβάνουν τη δύναμη που έχουν, να κατευθύνουν τους άλλους και να προκαλούν υπακοή και σεβασμό. Είναι σκληροί και χωρίς συναισθηματισμούς και συχνά γίνονται αποτελεσματικοί ηγέτες. Αυτό το μοτίβο προσωπικότητας περιλαμβάνει το ‘επιθετικός- στοιχείο στη σύνθεση της προσωπικότητας του Πούτιν”.

Υπολογισμός ναρκισσισμού: φιλόδοξος/αυτοεξυπηρετούμενος

“Τα φιλόδοξα άτομα είναι τολμηρά, ανταγωνιστικά και έχουν αυτοπεποίθηση. Αναλαμβάνουν εύκολα ηγετικούς ρόλους, περιμένουν από τους άλλους να αναγνωρίσουν τις ιδιαίτερες ιδιότητές τους και συχνά συμπεριφέρονται σαν να έχουν το δικαίωμα να κάνουν ό,τι κάνουν. Αυτό το μοτίβο προσωπικότητας οριοθετεί το ‘επεκτατικό’ στοιχείο στη σύνθεση της προσωπικότητας του Πούτιν”.

Επιμελής/Ευσυνείδητος

“Τα επιμελή άτομα έχουν έντονη την αίσθηση του καθήκοντος και είναι ευσυνείδητα, με ισχυρό εργασιακό ήθος και τεράστια προσοχή στη λεπτομέρεια. Είναι επιδέξιοι στη διαμόρφωση δημόσιας πολιτικής, αλλά συχνά δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες λιανικές πολιτικές δεξιότητες, οι οποίες απαιτούνται για να ‘κερδίσουν’ τα αντικείμενα των πολιτικών τους. Επίσης, είναι πιο τεχνοκράτες από οραματιστές. Αυτό το μοτίβο προσωπικότητας διαμορφώνει το στοιχείο ‘επιβολής’ στη σύνθεση της προσωπικότητας του Πούτιν”.

Ως δευτερεύοντα πρότυπα προσωπικότητας εντοπίστηκαν τα

Υπολογισμός εσωστρέφειας: Συνεσταλμένος/κλειστός

”Τα συνεσταλμένα και κλειστά άτομα τείνουν να μην αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με άλλους. Παρουσιάζουν ανεπάρκεια στην ικανότητα να αναγνωρίζουν τις ανάγκες ή τα συναισθήματα των άλλων και ενδεχομένως να μην έχουν αυθορμητισμό και διαπροσωπική ενέργεια”.

Υπολογισμός ριψοκινδυνότητας: δύσπιστος/καχύποπτος

“Τα ατρόμητα άτομα είναι περιπετειώδεις, ατομικιστές, τολμηρές προσωπικότητες που αντέχουν τα φόβητρα και έχουν την τάση να αναλαμβάνουν υπολογισμένους κινδύνους”.

Συμπερασματικά “τα κύρια πλεονεκτήματα του Πούτιν, βάσει της προσωπικότητας του και σε συνδυασμό με τον πολιτικό του ρόλο, η επιβλητική συμπεριφορά και η αυτοπεποίθηση. Τα κύρια μειονεκτήματα αφορούν την αδιαλλαξία, την έλλειψη ενσυναίσθησης και ευγένειας και τη νοητική ακαμψία”.