Οι νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκριναν το πρώτο ολοκληρωμένο πακέτο κανόνων στον κόσμο που στοχεύει στη ρύθμιση της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων.

Σε ψηφοφορία την Πέμπτη, το κοινοβούλιο της ΕΕ ψήφισε 517 υπέρ και 38 κατά για την ψήφιση του νόμου για τις αγορές κρυπτογράφησης ή MiCA.

Η νομοθεσία, η οποία επιδιώκει να μειώσει τους κινδύνους για τους καταναλωτές που αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης, θα σημαίνει ότι οι πάροχοι μπορούν να ευθύνονται εάν χάσουν τα κρυπτογραφικά περιουσιακά στοιχεία των επενδυτών.

Οι κανόνες θα επιβάλουν μια σειρά από απαιτήσεις σε πλατφόρμες κρυπτογράφησης, εκδότες διακριτικών και εμπόρους σχετικά με τη διαφάνεια, την αποκάλυψη, την εξουσιοδότηση και την εποπτεία των συναλλαγών, ανέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δήλωση την Πέμπτη.

Οι πλατφόρμες θα πρέπει να ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τις δραστηριότητές τους, ενώ οι πωλήσεις νέων μάρκες θα υπόκεινται επίσης σε ρυθμίσεις.

Τα stablecoins όπως το tether και το USDC του Circle θα πρέπει να διατηρούν άφθονα αποθέματα για να ικανοποιούν αιτήματα εξαργύρωσης σε περίπτωση μαζικών αναλήψεων.

Τα stablecoins που γίνονται πολύ μεγάλα αντιμετωπίζουν επίσης περιορισμό σε 200 εκατομμύρια ευρώ (220 εκατομμύρια $) σε συναλλαγές την ημέρα.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών, ή ESMA, θα λάβει εξουσίες να παρέμβει και να απαγορεύσει ή να περιορίσει τις πλατφόρμες κρυπτογράφησης, εάν θεωρηθεί ότι δεν προστατεύουν σωστά τους επενδυτές ή απειλούν την ακεραιότητα της αγοράς ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η MiCA αντιμετωπίζει επίσης τις περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με την κρυπτογράφηση, με τις εταιρείες να αναγκάζονται να αποκαλύψουν την κατανάλωση ενέργειας καθώς και τον αντίκτυπο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα