Το πιο πρόσφατο μουσείο που άνοιξε στη Σεούλ δεν έχει και τόσο ανθρώπινη προσέγγιση. Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας εγκαινίασε τον πρώτο χώρο στον κόσμο αφιερωμένο αποκλειστικά στα ρομπότ και την τεχνητή νοημοσύνη.
Μοιάζοντας με ένα διαστημόπλοιο σε σχήμα αυγού, με λεία λευκά πλακάκια, το Μουσείο Ρομπότ και Τεχνητής Νοημοσύνης (RAIM) σχεδιάστηκε από την τουρκική εταιρεία Melike Altınışık Architects ως κάτι περισσότερο από μια φανταχτερή ωδή στην τεχνολογία. «Πρόκειται για την οικοδόμηση βαθύτερων συνδέσεων μεταξύ των ανθρώπων και της τεχνολογίας που διαμορφώνει το μέλλον μας, προσφέροντας εμπειρίες που είναι τόσο συναρπαστικές όσο και ουσιαστικές», δήλωσε η αρχιτέκτονας στο περιοδικό Dezeen.
Η αστραφτερή δομή των 7.400 τετραγωνικών μέτρων κατασκευάστηκε για να είναι όσο το δυνατόν πιο ρευστή, αντικατοπτρίζοντας τη μεταβαλλόμενη φύση των τεχνολογιών. Στο εσωτερικό του, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν εκθέσεις, μέχρι και να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες, που έχουν ως στόχο να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ του κοινού και της επιστήμης.
Η αποστολή του μουσείου, όμως, δεν σταματά εκεί. Το ίδρυμα ελπίζει να συνδέσει επαγγελματίες από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο για να εδραιώσει τη θέση του στην ευρύτερη κοινότητα.
Εκτός από μια ζώνη παραθύρων που φέρνουν το φως της ημέρας στην είσοδο, το τετραώροφο μουσείο είναι εντελώς κλειστό. Ρομπότ στο ισόγειο καλωσορίζουν τους επισκέπτες και τους ενημερώνουν για το τι μπορούν να περιμένουν πριν τους οδηγήσουν βαθύτερα στο μουσείο, όπου οι εκθεσιακοί χώροι διαθέτουν ένα μείγμα προσωρινών και μόνιμων εκθέσεων. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει μια πιο καθηλωτική εμπειρία καθώς οι επισκέπτες εξερευνούν κάθε επίπεδο.
Όμως, το RAIM δεν αφορά μόνο τα ρομπότ. Τα ρομπότ βοήθησαν και στην κατασκευή του. Σε ένα από τα πολλά παραδείγματα προηγμένων μεθόδων κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του μουσείου, χρησιμοποιήθηκε ρομποτική συγκόλληση για να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα της οργανικής όψης.
Το ασυνήθιστο σχήμα της εξωτερικής όψης σήμαινε ότι η ακρίβεια ήταν υψίστης σημασίας κατά τη συναρμολόγηση και η βοήθεια των ρομπότ είχε ως αποτέλεσμα την υψηλότερη δομική ακεραιότητα και την ελαχιστοποίηση των σφαλμάτων. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή. Άλλωστε πρόσφατα ο Έλον Μασκ παρουσίασε τα δικά του ρομπότ οικιακής χρήσης, τα οποία σε λίγα χρόνια θα κυκλοφορήσουν στην αγορά. Μένει να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια.
Διαβάστε ακόμη:
- ΑΔΜΗΕ: 32 πράσινα GW έχουν δεσμεύσει το σύνολο του ηλεκτρικού χώρου της χώρας πριν από το ορόσημο του 2030
- Mariah Carey: Κήρυξε την έναρξη των Χριστουγέννων
- Περνάνε στην αντεπίθεση για να αντιστρέψουν το κλίμα οι τράπεζες – Μπαράζ επαφών με την διεθνή επενδυτική κοινότητα μέχρι τέλος του έτους
- Βιντεοπαιχνίδια: Τι συμβαίνει μετά το τελευταίο επίπεδο;