Βγαίνουν και θριαμβολογούν οι συστημικοί τραπεζίτες ότι δήθεν έχουν ξεκινήσει τις χρηματοδοτήσεις επενδυτικών σχεδίων και επέκτασης των επιχειρήσεων.

Και νομίζει ο απλός πολίτης ότι ξαφνικά το σύστημα λειτουργεί και πάλι ομαλά και ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ξεκινήσει και πάλι τις ενέσεις ρευστότητας στο επιχειρηματικό τοπίο!

Όμως η αλήθεια, δυστυχώς είναι διαφορετική! Αυτά που λένε οι τραπεζίτες είναι …φούμαρα! Οι πόρτες των τραπεζών είναι ερμητικά κλειστές για τη μέση ελληνική επιχείρηση η οποία αδυνατεί να βρει χρηματοδοτικές λύσεις.

Οι πόρτες των τραπεζών είναι ανοιχτές μόνο για τους λίγους. Οι χρηματοδοτήσεις είναι μεμονωμένες και επιλεκτικές.

Και μάλιστα η πραγματικότητα είναι ότι την ώρα τούτη κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στους ξένους επενδυτές!

Καταλάβατε σε ποιους: εκείνους που υποτίθεται ότι επενδύουν στην Ελλάδα, όχι όμως με ξένο χρήμα αλλά με ελληνικό!

Εκείνους που στην πραγματικότητα οι ξένες τράπεζες δεν τους χρηματοδοτούν ούτε τους παρέχουν τις εγγυήσεις για επενδύσεις στην Ελλάδα και το κενό αυτό σπεύδουν να το καλύψουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Σε απλά λόγια οι δήθεν ξένοι επενδυτές που θα έφερναν φρέσκο χρήμα, δανειοδοτούνται από τις ελληνικές τράπεζες, με προνομιακά επιτόκια και όρους δανεισμού και πάνε ουσιαστικά τζάμπα και αποκτούν τα καλύτερα φιλέτα της χώρας!

Τέτοιους ξένους – ανυπόληπτους πιστοληπτικά – επενδυτές, με ελληνικά λεφτά, που αρπάζουν ότι καλύτερο υπάρχει, είναι για να τους πετάμε στα σκουπίδια. Και τους συστημικούς χρηματοδότες τους…

Η εθνική «προξενήτρα», με αδυναμία στα «αλβανά» του Ζαππείου (με τα αμάνικα φανελάκια) την κάνει για …Καζαμπλάνκα!

Σας έχουμε πει για την αποκαλούμενη και εθνική «προξενήτρα» την νταραβεριτζού! Μια προσωπικότητα αμφίβολης υποστάθμης και ψυχοσωματικής συγκρότησης. Πρωταγωνιστικό μέλος στο περίφημο «κλουβί με τις τρελλές» συστημικής τράπεζας όπου όλη η παρέα εκτός από την κονόμα, τα νταραβέρια και τις μεσολαβήσεις συζητούσε και ενασχολείτο με νεαρούς Αλβανούς που «ψώνιζε» ως επί το πλείστον από το Ζάππειο!

Στις μέρες μας, την παρέα με τις «τρελλές» την πήρανε χαμπάρι και την πετάνε με τις κλωτσιές από τα εντυπωσιακά αρχιτεκτονήματα! Και η φουκαριάρα η «προξενήτρα», η νταραβεριτζού που έχει αναγάγει σε επιστήμη να βρίσκει τον κατάλληλο (λάμογα) για την κατάλληλη θέση και μέσα από τη σχέση αυτή να πλουτίζει (παράνομα), μελετάει το επόμενο βήμα της. Άλλωστε και το πιο στενό πρόσωπο που συνδέεται (με παπά και κουμπάρο) μαζί της την πήρε χαμπάρι ( την έπιασε και στο κρεβάτι με αγόρι από τα Τίρανα)!

Οποτε η -λούγκρα- προξενήτρα, παίρνει των ομματιών της και φεύγει για το εξωτερικό!

Οι φήμες ότι οδεύει προς Καζαμπλάνκα για αλλαγή φύλου δεν επιβεβαιώνονται…

Οι (πρώην) τραπεζίτες με τα funds! Γιατί, οι επενδυτές και επιχειρηματίες, δεν ρωτάνε τον Σπύρο Λάτση πόσα του κόστισαν;

Παρατηρώ το τελευταίο διάστημα μια εκτεταμένη προβολή του έργου που έχουν αναλάβει πρώην συστημικοί τραπεζίτες! Οι οποίοι κατά σύμπτωση μετεξελίχθηκαν σε διαχειριστές κερδοσκοπικών οίκων, fund managers δηλαδή με λεφτά που τους εμπιστεύθηκαν κατά κύριο λόγο Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές!

Υποθέτω ότι οι πρώην τραπεζίτες έχουν τη δυνατότητα σήμερα να πείσουν επιχειρηματίες να τους εμπιστευθούν τα χρήματα τους, βασιζόμενοι προφανώς στις σχέσεις που δημιούργησαν μαζί τους όταν διακυβερνούσαν μέσα από κορυφαίες θέσεις και οφίτσια το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Γιατί η ιστορία έχει καταδείξει, γενικώς και όχι ειδικώς, γιατί δεν θέλω να αδικήσω κανέναν ούτε να κρίνω ισοπεδωτικά, πως μέσα από εξυπηρετήσεις, ρουσφέτια, ρυθμίσεις, καλούς όρους δανειοδοτήσεων, αναδιαρθρώσεις αλλά και παροχή πληροφοριών για εξαγορές και συγχωνεύσεις, μπορείς να διαμορφώσεις ένα πλαίσιο σχέσεων με επιχειρηματίες οι οποίοι κάποια στιγμή θα πρέπει να βγάλουν την υπόχρεωση!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι πρώην βασικοί εκπρόσωποι του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας είναι στην πλειονότητα τους εκείνοι που ευθύνονται στον μέγιστο βαθμό για την απαξίωση των τραπεζών, την ελεύθερη πτώση των τιμών των μετοχών και την ολική κατάρρευση της οικονομίας της χώρας που μας οδήγησε στα μνημόνια!

Επί του προκειμένου τώρα και σχετικά με τους πρώην τραπεζίτες και νυν fund managers τους οποίους προβάλλουν προκλητικά τα ΜΜΕ για αδιευκρίνιστους λόγους διερωτώμαι: οι επενδυτές στους οποίους απευθύνθηκαν γιατί άραγε δεν ρώτησαν τον Σπύρο Λάτση πόσο του κόστισαν οι συμβουλές τους στην υπόθεση της Eurobank;

Οι συνήγοροι του …διαβόλου: Η folli follie και οι νομικοί σύμβουλοι των 2 εκατ. ευρώ ετησίως με επιρροή σε κομβικά υπουργεία και αρχές!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ότι με βάση την δικογραφία, οι αμοιβές συγκεκριμένων δικηγόρων – νομικών συμβούλων της Folli follie ήταν εξωπραγματικές και άγγιζαν τα 2 εκατ. ευρώ το χρόνο!!!

Και διερωτάται κανείς: τι είδους άραγε νομικές υπηρεσίες παρείχαν οι νομικοί αυτοί σύμβουλοι οι οποίες κοστολογούνταν εκατομμύρια;

Μήπως οι δικηγόροι δεν περιορίζονταν απλώς σε νομικά ζητήματα του ομίλου, αλλά επεκτείνονταν και σε άλλες δράσεις και ενέργειες; Μήπως χρησιμοποιούσαν τις γνωριμίες τους σε υπουργεία (πχ Δικαιοσύνης) ή άλλες ανεξάρτητες αρχές για να καθυστερούν την έρευνα ή να αποπροσανατολίζουν τις διαδικασίες και τους ελέγχους;

Και εντέλει ποιοι δικηγόροι ήταν αυτοί που αμοίβονταν ηγεμονικά;

Υπήρχε για παράδειγμα επισήμως ή ανεπισήμως δικηγόρος που συνδεόταν με ισχυρό τότε πολιτικό πρόσωπο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Υπήρχε δικηγόρος που είχε θητεύσει σε πολιτικό θώκο σε κρίσιμο υπουργείο το οποίο ήταν αρμόδιο για τις έρευνες;

Ειδικότερα, υπήρξαν δικηγόροι της Folli follie με θητεία καθ οιονδήποτε ρόλο και τρόπο στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Οικονομίας, Προστασίας του Πολίτη;

Τα ερωτήματα δεν είναι υποθετικά. Αναμένουμε την έρευνα και τις απαντήσεις των αρχών αλλά και τις κινήσεις του αρμόδιου εισαγγελέα!

Γιατί οι συνήγοροι του …διαβόλου, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν μάλιστα σε πλείστες όσες περιπτώσεις ακόμη και διευθυντικό ρόλο!!!

Στο μικροσκόπιο των αρχών δύο υπουργοί για τις «χρυσές βίζες»! Με αφορμή τις κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, ανοίγει ο φάκελος της διαφθοράς, επιχειρηματιών, τραπεζικών στελεχών και κρατικών λειτουργών!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο θεσμός της «χρυσής βίζας» συνδέθηκε σε κοινωνίες όπως της Μάλτας και της Κύπρου με φαινόμενα διαφθοράς, μαύρου χρήματος και εμπλοκή υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων! Και οι υποθέσεις αυτές σε μεγάλο βαθμό αφορούσαν εμπλοκή ρωσικού στοιχείου!

Αλλά και στην Ελλάδα υπήρξε εμφάνιση του φαινομένου αυτού διαχρονικά μέσα από την εμπλοκή τραπεζικών στελεχών και μεγαλοεπιχειρηματιών που πλούτισαν υπέρμετρα! Με την ένοχη ανοχή των αρχών, τα στραβά μάτια, αλλά και τα ανοιχτά παράθυρα διά μέσω υπουργών και κρατικών λειτουργών πολλών κυβερνήσεων!

Υπό αυτή την έννοια και με αφορμή τις κυρώσεις των αμερικανικών αρχών σε Ρώσους επιχειρηματίες και ολιγάρχες, αλλά και την προτροπή της ΕΕ προς την Αρχή για το ξέπλυμα, να ελεγχθούν διεξοδικά οι υποθέσεις που αφορούν εμπλοκή Ρώσων επενδυτών, οι πληροφορίες λένε πως ανοίγει και στην Ελλάδα ο φάκελος «χρυσές βίζες» και αναμένεται σύντομα η παρέμβαση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και των εισαγγελικών αρχών μετά από καταγγελίες περί εμπλοκής τουλάχιστον δυο υπουργών αλλά και επωνύμων επιχειρηματιών που έχουν απασχολήσει πολλές φορές με τη δράση τους την κοινή γνώμη!

Σε ιδιώτη ανατίθεται το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ! «Μυρίζει Γεραπετρίτη» η υπόθεση …

*** Μπορεί και να είναι…συνέχεια των χθεσινών αποκαλύψεων της ΡΑΕ για τα συμβαίνοντα στο χώρο της ενέργειας. Από άνθρωπο της αγοράς με σημαντική εμπειρία, ο οποίος πέρασε χρόνια στο δημόσιο τομέα και τώρα είναι σύμβουλος σε ιδιωτική ενεργειακή εταιρεία, έμαθα ότι το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανατίθεται λέει σε ιδιώτες! Και μάλιστα η νομοτεχνική επεξεργασία του και η οριστικοποίηση των διατάξεών του θα γίνει από τους “εμπειρογνώμονες” αυτούς.

*** “Μυρίζει Γεραπετρίτη”, αυτή τη γνώμη μου μετέφερε και δεν έχω λόγο να την αμφισβητήσω, προφανώς κάτι θα άκουσε, κάτι θα συνδύασε, κάτι θα συμπέρανε. Αν είναι, όμως την τεχνογνωσία της νομοθεσίας να τη μεταφέρουμε από το δημόσιο σε επαγγελματίες της αγοράς, τότε γκρεμίζουμε μία συνθήκη, πάνω στην οποία βασίζονται τα θεμέλια του πολιτεύματός μας. Και δεν υπερβάλλω καθόλου, αν δείτε τη μεγάλη εικόνα, όχι μόνο του σήμερα, αλλά και του αύριο, πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε.

Ο Πρεμ Γουάτσα τα ξέρει όλα…

*** Γιατί άφησα εκτός την Eurobank, από τα χθεσινά σχόλια για τις 4 συστημικές μας τράπεζες και όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό τους; Μα, γιατί εκεί ο βασικός μέτοχος, ο Πρεμ Γουάτσα, ξέρει ακόμα και που κάθεται ο καθένας που λέει ο λόγος και ενημερώνεται κάθε μέρα για την πρόοδο των στόχων της. Επιπλέον, από τη διοικητική ομάδα, μετά ιδίως την “διάσπαση” της τράπεζας, δεν έμεινε κάποιος χωρίς τίτλο και πόστο, οπότε κάποιες παλιές πικρίες ξεχάστηκαν.

Η ΕΚΤ εξετάζει αυξήσεις επιτοκίων μεγαλύτερες από τις 25 μονάδες βάσης που είχε συμφωνηθεί!

*** Η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της μεγαλύτερων από τις 25 μονάδες βάσης που έχει ήδη συμφωνηθεί, αν βέβαια διατηρούν οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία. Στην άποψη αυτή φαίνεται να συγκλίνουν ολοένα και περισσότερα μέλη της, βλέποντας ότι ο πληθωρισμός δεν υποχωρεί και η κατάσταση των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης ολοένα και χειροτερεύει.

***Θυμίζω ότι η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια της τον Ιούλιο για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές στις χώρες του ευρώ. Προσθέτω δε ότι η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει σε πολλούς αναλυτές το φόβο μιας ύφεσης, ακριβώς λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού. Αλλά, η Λαγκάρντ απτόητη δηλώνει ότι δεν φοβάται ύφεση στην Ευρωζώνη και ότι, αν χρειαστεί, θα αυξήσει τα επιτόκια με γρηγορότερους ρυθμούς, ειδικά αν οι τιμές συνεχίσουν να τροφοδοτούν έναν ακόμα υψηλότερο πληθωρισμό. Μεγάλα τα στοιχήματα, για όλους, καλοκαιριάτικα…

Πιέσεις από ξένους, προς εισηγμένες εταιρίες, (Πληροφορικής) να προχωρήσουν σε εξαγορές ή πωλήσεις θυγατρικών!

*** Από την ίδια πηγή, μερικές ακόμα απορίες και ερωτηματικά: Πόσο αλήθεια πιέζονται από σημαντικούς ξένους μετόχους τους ισχυρές εισηγμένες εταιρείες, οι διοικήσεις τους δηλαδή που ασκούν το μάνατζμεντ, να προχωρήσουν σύντομα είτε σε εξαγορές άλλων επιχειρήσεων (ειδικά όσες έχουν μεγάλη ρευστότητα – σας δίνω και ένα περίγραμμα) είτε σε πωλήσεις θυγατρικών που έχουν σήμερα μεγάλη αξία και σαφώς υπάρχουν ενδιαφερόμενοι; Και εδώ οι επικείμενες εκλογές παίζουν το ρόλο τους…

*** Στον τομέα της πληροφορικής, “έχουν εξαχθεί τεράστιες υπεραξίες, ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις. Οι υπερβολές ποτέ δεν ωφέλησαν, ακόμα και όσους πιστεύουν ότι θα έχει πάντα ήλιο”, σημειώνει ο συνομιλητής μου, φωτογραφίζοντας καταστάσεις και θίγοντας πρόσωπα, που δε μπορώ να σας μεταφέρω. Τουλάχιστον σήμερα.

Όταν ιδιοκτήτες εισηγμένων πληρώνουν ξένα χαρτοφυλάκια για να μην αποχωρήσουν…

*** Πάντα από την ίδια πηγή: “Ποιοι ιδιοκτήτες και βασικοί μέτοχοι, ακόμα και σήμερα πληρώνουν (…) αδρά και όχι μόνο μέσω μερισμάτων, ξένα χαρτοφυλάκια, για να μην αποχωρήσουν μαζικά από τη μετοχή τους, προκαλώντας κατάρρευσή της”. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η πληροφορία και θα… επικεντρωθώ στη διερεύνησή της

Αυτά και σήμερα, την καλημέρα μου σε όλες και σε όλους, σε παραλίες, γραφεία, κατοικίες