Πριν από τρία χρόνια, ο Αμερικανός επιχειρηματίας Raj Oswal ταξίδεψε στην κινεζική πόλη Σεντζέν για λογαριασμό ενός πελάτη. Εντυπωσιάστηκε τόσο, ώστε έμεινε και ίδρυσε εκεί τη δική του εταιρεία τεχνολογίας.
«Δεν θα βρεις πολλές άλλες πόλεις στην Κίνα ή στην Ασία που πραγματικά να αγκαλιάζουν την καινοτομία όπως η Σεντζέν», λέει ο Oswal στο CNBC, παρομοιάζοντας την απόφασή του να μετακομίσει εκεί από την Καλιφόρνια με την απόφαση του πατέρα του να φύγει από την Ινδία τη δεκαετία του 1970 για να σπουδάσει και να κάνει καριέρα στις ΗΠΑ.
Ο Oswal περιγράφει την Σεντζέν, μία πόλη με 17,5 εκατ. κατοίκους στα νότια σύνορα της Κίνας με το Χονγκ Κονγκ, σαν ένα μέρος γεμάτο με «νεανική αισιοδοξία».
Επίσης, είναι ένα μέρος γεμάτο με χρήματα. Ένα πρώην ψαροχώρι, μεταμορφώθηκε σε ένα τεχνολογικό hub που σήμερα είναι γνωστό ως η Silicon Valley της Κίνας. Και φέτος μπήκε, μαζί με το Πεκίνο και τη Σαγκάη, στο top 3 των πόλεων του πλανήτη με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, παραγκωνίζοντας για πρώτη φορά τη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με το Hurun Global Rich List, το Πεκίνο έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους από κάθε άλλη πόλη, με 144, ενώ η Σαγκάη έχει 121. Στην Σεντζέν εντοπίστηκαν 113 δισεκατομμυριούχοι, έναντι 110 στη Νέα Υόρκη. Το Λονδίνο συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα, με 101 δισεκατομμυριούχους.
Η άνοδος της Σεντζέν ξεκίνησε το 1980, όταν ορίστηκε ως η πρώτη ειδική οικονομική ζώνη τα Κίνας, στο πλαίσιο του σχεδίου του τότε ηγέτη Deng Xiaoping για μεταρρυθμίσεις και άνοιγμα της οικονομίας. Αυτό επέτρεψε στην πόλη να πειραματιστεί με τον καπιταλισμό και την ελεύθερη αγορά, σε μία προσπάθεια να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.
Από το 1979 έως το 2021, το ΑΕΠ της Σεντζέν αυξήθηκε από 28 εκατ. δολάρια σε σχεδόν 475 δισ. δολάρια.
Σήμερα, η πόλη είναι η έδρα μερικών από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας, όπως η Huawei και η Tencent. Πέρυσι, 2.500 νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας ιδρύθηκαν στην Σεντζέν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 17.000.
Ανήκει στο λεγόμενο Greater Bay Area της Κίνας, ένα οικονομικό και επιχειρηματικό hub που στοχεύει να συνδέσει την Σεντζέν με οκτώ άλλες πόλεις της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάου.
Ο Oswal είδε τις ευκαιρίες από τη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη χώρα, το 2019, όταν ακόμα βρισκόταν στο ταξί που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο.
«Όλα τα στερεότυπα που είχα για τις κινεζικές πόλεις κατέρρευσαν ένα προς ένα με το μοντέρνο και πράσινο αστικό σκηνικό που είδα στον δρόμο», λέει.
Όμως, η πόλη αντιμετωπίζει και σοβαρές προκλήσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας, ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς στην Κίνα καταγράφεται το χειρότερο κύμα κρουσμάτων των τελευταίων 2 ετών. Η πολιτική μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης στηρίζεται στο κλείσιμο συνόρων, τα μαζικά τεστ και τα αυστηρά lockdowns, με τα περιοριστικά μέτρα να προκαλούν καθυστερήσεις στα εργοστάσια και το λιμάνι της Σεντζέν, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου.