Σε 5άστερη μονάδα πρόκειται να μετατραπεί ένα από τα γνωστά διατηρητέα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που συνδέεται ιδιοκτησιακά με τον Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία Κώστα Αμοιρίδη.
Ο λόγος για το διατηρητέο επί των οδών Μητροπόλεως 21 και Κομνηνών 9, γνωστό από το παρελθόν ως το πρώην ξενοδοχείο ‘’Tourist’’, το οποίο πρόκειται να μεταμορφωθεί πλήρως μετά από επένδυση που αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ. Με το δεδομένο ότι η διαδικασία της αδειοδότησης είναι μακρά και άκρως απαιτητική λόγω και του διατηρητέου χαρακτήρα του κτιρίου, ο φάκελος της μελέτης για την ανακατασκευή του ακινήτου έχει υποβληθεί προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Πολιτισμού. Η μελέτη προβλέπει, πέραν της αποκατάστασης, την αναμόρφωση του 4ου ορόφου και την προσθήκη καθ’ ύψος 5ου όροφου ώστε να αυξηθούν οι κύριοι χώροι του ξενοδοχείου που θα μετατραπεί σε πολυτελή μονάδα. Το ακίνητο ανήκει στην εταιρεία «Ομικρον Αλφα ΙΚΕ», με εταίρους τον κ. Κώστα Αμοιρίδη, ως διαχειριστή, επιχειρηματία γνωστό από τη δραστηριοποίησή του στην αγορά ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών κ.τ.λ. και την κ. Παναγιώτα Αμοιρίδη.
Το επενδυτικό πλάνο για το ακίνητο προβλέπει την αύξηση της δυναμικότητας με συνολικά 52 δωμάτια για την πρώην ξενοδοχειακή μονάδα που έκλεισε το Μάρτιο του 2020, στο ξεκίνημα της πανδημίας και λειτουργούσε μέχρι τότε ανελλιπώς με χρήση φιλοξενίας. Το νέο 5άστερο στη συμπρωτεύουσα, η οποία πλέον προσελκύει σταδιακά ολοένα και περισσότερες επενδύσεις στο χώρο της φιλοξενίας στις ανώτερες κατηγορίες, προβλέπεται ότι θα περιλαμβάνει επίσης χώρους εστίασης και γυμναστηρίου.
Το παλιό ξενοδοχείο Tourist έχει ιστορία 100 και πλέον ετών. Εχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο το 1983 και κατασκευάστηκε κατά την περίοδο 1921- 1922, με χρήση ξενοδοχείου στους ορόφους και καταστημάτων στο ισόγειο, χρήσεις που διατήρησε από την κατασκευή του μέχρι και την παύση της λειτουργίας του. Όπως αναφέρεται σχετικά για την κατασκευή του, πριν από έναν και πλέον αιώνα, στην περιοχή η ανοικοδόμηση ξενοδοχείων ήταν συνήθης την περιοδο που ακολούθησε την καταστροφική πυρκαγιά του 1917 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Το ξενοδοχείο είχε στο παρελθόν μία δυναμικότητα 35 δωματίων, έχοντας ανακαινιστεί πλήρως το 2003 για να κλείσει το 2020 και να πουληθεί στη συνέχεια. Το 2020, εν μέσω πανδημίας, η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, ως συνιδιοκτήτρια του ακινήτου μαζί με την οικογένεια Παπαϊωάννου προχώρησε σε διαγωνιστική διαδικασία για την πώλησή του, με το κτίριο να καταλήγει τελικά στην οικογένεια Αμοιρίδη.
Με βάση τη νέα μελέτη αποκατάστασης που θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως, μεταξύ άλλων και από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων, η δυναμικότητα αυξάνεται με την προσθήκη και των επιπλέον χώρων. Το ακίνητο σήμερα διαθέτει 2.000 τ.μ. κυρίων χώρων με επιπλέον υπόγεια άνω των 400 τετραγωνικών μέτρων, ενώ βασικό στοιχείο της μελέτης είναι να αναδειχθούν και τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και κτιριολογικά στοιχεία του ακινήτου, το παλιό κλιμακοστάσιο κ.ο.κ..