Το όριο των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα σπάσει το παγκόσμιο ΑΕΠ εντός του 2022, και μάλιστα δύο χρόνια νωρίτερα εν σχέσει προς τις προηγούμενες εκτιμήσεις, σύμφωνα με το Centre for Economics and Business Research και μελέτη του την οποία επικαλείται χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg.

Ωστόσο η αύξηση αυτή συνδέεται με την ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού, και όχι τόσο με την πραγματική οικνομική ανάπτυξη. Η αξία των αγαθών και υπηρεσιών, πόσο μάλλον του συνόλου των αγαθών του πλανήτη (παγκόσμιο ΑΕΠ) είναι πλασματική αν αυξάνεται λόγω πληθωρισμού και όχι λόγω πραγματικής προστιθέμενης αξίας.

Πρέπει να υπάρχει αρμονία ανάμεσα στον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη. Αν το ένα τρέχει πιο γρήγορα από το άλλο, υπάρχει πρόβλημα.

Προκειμένου τα 100 τρισ. να είναι “καλό νέο”, θα πρέπει να συνοδευτούν από ελεγχόμενο και όχι ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, σε κλίμα υγιούς οικονομικής ανάπτυξης, ειδάλλως θα έχουμε ύφεση τα επόμενα χρόνια, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει τα $100 τρισ. - όμως αυτό δεν είναι καλό

“Ο κόσμος θα πρέπει να ετοιμάζεται για μία ύφεση”

Ειδικότερα, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα λάβει ώθηση από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη από την πανδημία, παρότι το λονδρέζικο think tank προειδοποιεί ότι εάν ο πληθωρισμός επιμείνει, θα είναι πιο δύσκολο για τους διαμορφωτές πολιτικής να αποφύγουν τη βύθιση των οικονομιών τους σε ύφεση.

«Το σημαντικό ζήτημα για τη δεκαετία του 2020 είναι το πώς θα αντιμετωπίσουν οι οικονομίες τον πληθωρισμό», λέει ο Douglas McWilliams, αντιπρόεδρος του CEBR.

«Ευελπιστούμε ότι μία σχετικά ήπια προσαρμογή των πολιτικών θα θέσει τα μη προσωρινά (σ.σ. διαρθρωτικά) στοιχεία του πληθωρισμού υπό έλεγχο. Διαφορετικά, ο κόσμος θα πρέπει να ετοιμάζεται για μία ύφεση το 2023 ή το 2024».

Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα ξεπεράσει τα $100 τρισ. - όμως αυτό δεν είναι καλό

Τι θα συμβεί στις μεγάλες οικονομίες

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του CEBR για τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου:
– Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει πρώτη δύναμη παγκοσμίως το 2030, δύο χρόνια νωρίτερα από τις περσινές εκτιμήσεις.
– Η Ινδία θα ανακτήσει την έκτη θέση από τη Γαλλία τον επόμενο χρόνο και θα γίνει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία το 2031.
– Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι κατά 16% μεγαλύτερη από εκείνη της Γαλλίας το 2036 παρά το Brexit.
– Η Γερμανία θα ξεπεράσει την ιαπωνική οικονομία το 2033.

Καζαμίας 2022: Τα δύο σενάρια για αγορές και οικονομία

Φάκελος «πληθωρισμός»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε