Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει περισσότερες μετοχές της ABN Amro Bank, συμπλέοντας με άλλα κράτη σε όλη την Ευρώπη που επιταχύνουν την αποεπένδυση στις τράπεζες που διασώθηκαν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Συγκεκριμένα, η Ολλανδία σχεδιάζει να μειώσει το μερίδιό της σε περίπου 30%, από 40,5% σήμερα, χρησιμοποιώντας πωλήσεις στην αγορά που θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δήλωση του επενδυτικού της οχήματος την Τρίτη. Το μερίδιο αξίζει περίπου 1,4 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολάρια) σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg.
Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης ότι μόλις η συμμετοχή της πέσει κάτω από το ένα τρίτο, το δικαίωμά της να ενημερώνεται για αποφάσεις σχετικά με επενδύσεις ή εκποιήσεις αξίας 50 εκατ. ευρώ ή μεγαλύτερης θα τερματιστεί.
Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έχουν επωφεληθεί από τις υψηλότερες αποτιμήσεις για να μειώσουν τα μερίδιά τους στις τράπεζες που διασώθηκαν. Μέχρι στιγμής φέτος, έχουν πουλήσει περίπου 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετοχές διασωθέντων τραπεζών, τα περισσότερα από το τέλος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με τα αρχεία για 10 επιχειρήσεις που εξέτασε το Bloomberg. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις είναι απίθανο να ανακτήσουν πλήρως τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις διασώσεις.
Οι μετοχές της ABN Amro υποχώρησαν κατά 0,5% στις 10:10 π.μ. στο Άμστερνταμ, περιορίζοντας τα κέρδη φέτος στο 16%.
Το κράτος ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος της ABN Amro από τότε που τη διέσωσε στο αποκορύφωμα της κρίσης μέσω ενός πακέτου διάσωσης ύψους 22 δισεκατομμυρίων ευρώ (24 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Τον περασμένο μήνα, δήλωσε ότι πούλησε μετοχές αξίας περίπου 1,17 δισ. ευρώ.
Με τη χρηματιστηριακή αξία της ABN Amro να ανέρχεται σε 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο κλείσιμο της Δευτέρας, το σημερινό μερίδιο του κράτους στην τράπεζα αξίζει περίπου 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Ξεκινώντας από την αρχική δημόσια προσφορά της το 2015, οι Κάτω Χώρες έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 10,9 δισ. ευρώ από διαδοχικές πωλήσεις μετοχών της ABN Amro, σύμφωνα με τα αρχεία του κρατικού επενδυτικού φορέα NLFI.
Το κράτος έχει επίσης λάβει σχεδόν 6,3 δισ. ευρώ σε μερίσματα από την ABN Amro από το 2011, σύμφωνα με το NLFI. Παρόλα αυτά, οι Κάτω Χώρες αντιμετώπισαν επίσης δισεκατομμύρια ευρώ σε έξοδα τόκων για τη διάσωση και είναι πιθανό να χάσουν χρήματα συνολικά, δήλωσε πέρυσι το Υπουργείο Οικονομικών.
Η πρώην υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag ανέφερε σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο πέρυσι ότι δεν ήταν «ρεαλιστικό» να περιμένουμε να φτάσει η τιμή της μετοχής της ABN Amro στο επίπεδο που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να πουλήσει τη μετοχή χωρίς να υποστεί ζημία. Ο διάδοχός της Eelco Heinen υιοθέτησε παρόμοια στάση.
«Εδώ κάθεται ένας φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών που δεν πιστεύει ότι οι τράπεζες πρέπει να βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους τον περασμένο μήνα.
Η ABN Amro έχει μετατραπεί με την πάροδο των ετών σε μια τράπεζα που επικεντρώνεται στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στις Κάτω Χώρες και τη βορειοδυτική Ευρώπη. Δεν ήταν σε θέση να καταβάλει μπόνους στην ανώτατη διοίκηση βάσει τοπικού κανονισμού, γεγονός που έχει αναδειχθεί σε εμπόδιο στην τρέχουσα αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου, ανέφερε το Bloomberg.