ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ: Μπορεί τα τουρκικά ΜΜΕ συχνά να…. φαντασιώνονται μεταγραφικές ιστορίες αλλά και να… βερμπαλίζουν με θέματα αλλά στην περίπτωση του Σέρβου πρώην τεχνικού του Παναθηναϊκού και της Μπεσίκτας δεν υπήρχε απλά καπνός αλλά και φωτιά! Η τουρκική ομάδα όντως ασχολήθηκε μαζί του στο… σαφάρι που έκανε τον Δεκέμβριο για να κλείσει νέο προπονητή. Ο Γιοβάνοβιτς δεν είχε απλά ένα φλερτ με την Βesiktas αφού συμπεριλήφθηκε στην τελική, 5μελή, short list με υποψήφιους προπονητές. Στην κορυφή αυτής της λίστας ήταν ο Μιρτσέα Λουτσέσκου πατέρας του Ραζβάν. Το Νο 2 της λίστας ήταν ένα όνομα που δεν διέρρευσε προς την στήλη ενώ στις υπόλοιπες θέσεις κατά σειρά αξιολόγησης ήταν οι Φερνάντο Σάντος, Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Λεονάρντο Ζαρντίμ! Και με τους 5 υποψηφίους προπονητές η Μπεσίκτας έκανε συναντήσεις ή meeting με zoom call. Το τελευταίο συνέβη και με τον Γιοβάνοβιτς, με την συμμετοχή και του στενού συνεργάτη του Χρήστου Κόντη ενώ από πλευράς του τουρκικού κλαμπ ήταν οι Σαμέτ Αϊμπάμπα και Εμράχ Μπαϊρακτάρ. Η προσέγγιση στον Γιοβάνοβιτς, για το αν ήταν θετικός στο να δουλέψει στην Τουρκία έγινε πριν από τα Χριστούγεννα ενώ το ραντεβού με την Μπεσίκτας την εβδομάδα πριν από την πρωτοχρονιά .
Η αλήθεια είναι πως ο πρώην coach του Παναθηναϊκού άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στον νέο επικεφαλής του ποδοσφαιρικού οργανισμού της Μπεσίκτας ενώ είχε αξιολογηθεί πολύ υψηλά και η πετυχημένη δουλειά του στο τριφύλλι. Γενικά το συνολικό προφίλ του Γιοβάνοβιτς έκανε ιδιαίτερο γκελ στην Μπεσίκτας και παρότι αρχικά ήταν αουτσάιντερ στη συνέχεια η υποψηφιότητά του έπαιξε πολύ σοβαρά! Οι Τούρκοι αξιωματούχοι έβλεπαν στο Σέρβο τον προπονητή που θα μπορούσε να ξαναβάλει την Besiktas σε τροχιά πρωταθλητισμού, όπως δηλαδή έκανε και με τον Παναθηναϊκό.Τι τελικά κόστισε στο Γιοβάνοβιτς και δεν επιλέγει/έχασε στην… κούρσα από τον Φερνάντο Σάντος; Η Μπεσίκτας από 3 Δεκεμβρίου είχε νέο πρόεδρο και ο Χασάν Αράτ ήθελε έναν προπονητή μεγάλο όνομα που θα απορροφούσε και τους οποίους κραδασμούς ως το καλοκαίρι και το τέλος αυτής της σεζόν που είναι ο ορίζοντας για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας, με στόχο την κατάκτηση του τίτλου.
Για τον Τούρκο πρόεδρο, λοιπόν, αυτό μέτρησε τελικά και όχι ηλικίες. Για αυτό άλλωστε πήγε πρώτα στον Μιρτσέα Λουτσέσκου ο οποίος στο παρελθόν έχει χαρίσει πρωτάθλημα στην Μπεσίκτας και είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους οπαδούς της. Μάλιστα για να πειστεί ο πατέρας του Ραζβάν Λουτσέσκου, έγινε ταξίδι στο Βουκουρέστι από αντιπροσωπεία της Μπεσίκτας, με επικεφαλής τον ίδιο τον Χασάν Αράτ και παρότι το ραντεβού στο σπίτι του Μιρτσέα Λουτσέσκου κράτησε 6 ώρες, ο βετεράνος Ρουμάνος προπονητής δεν πείστηκε από τις απαντήσεις που πήρε στις ερωτήσεις που έκανε. Με αποτέλεσμα η απάντησή του μετά από λίγες μέρεςνα ήταν αρνητική. Έτσι το όχι του μπαμπά Λουτσέσκου άνοιξε το δρόμο στον Φερνάντο Σάντος ο οποίος προτιμήθηκε από τον Γιοβάνοβιτς επειδή είχε πιο βαρύ όνομα και βιογραφικό!!! Στην πορεία πάντως μέχρι την τελική επιλογή της Μπεσίκτας, ο Γιοβάνοβιτς είχε υπερτερήσει της υποψηφιότητας Ζαρντιμ. Και μια τελευταία λεπτομέρεια: τόσο στην υπόθεση Γιοβάνοβιτς όσο και σε αυτή του Ζαρντίμ, στις συζητήσεις με την Besiktas ήταν εμπλεκόμενοι δυο διαφορετικοί Έλληνες ατζέντηδες…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΜΠΕΛΗΣ: Με … καθυστέρηση ακριβώς 4 μηνών έλαβε τέλος η σύντομη καριέρα του στην Τράμζπονσπορ! Ήταν 11 Σεπτεμβρίου όταν η ομάδα του κουμπάρου του, Τάσου Μπακασέτα, συμφωνούσε με την Καϊσερίσπορ για τον ετήσιο δανεισμό του. Ο διεθνής Έλληνας αμυντικός μέσος όμως, τότε όχι μόνο διαφώνησε – θεωρώντας το κάπου και… προσβλητικό αφού καλά, καλά δεν είχε κλείσει 2μηνο στην Τράμπζονσπορ -1η Ιουλίου είχε ανακοινωθεί η απόκτησή του ως ελεύθερου από τον Παναθηναϊκό- αλλά στην Ελλάδα η πλευρά του φρόντισε να το διαψεύσει! Παρέμεινε έτσι με το… ζόρι σε μια ομάδα που δεν τον ήθελε/μετάνιωσε πολύ γρήγορα που τον απέκτησε και επεδίωκε να τον … ξεφορτωθεί. Ο «Κούρμπε» … κάθισε μεν πάνω στο συμβόλαιό του άλλα… άσπρη ημέρα δεν είδε στην Τραπεζούντα. Έκανε ακόμη μόλις 3 συμμετοχές (όλες ως ολιγόλεπτη αλλαγή), που προστέθηκαν στις 3 που είχε κάνει τον Αύγουστο (εκείνες 90λεπτες), ώσπου το πήρε απόφαση κι ενέδωσε στον δανεισμό του. Αν παρέμενε στη Τράμπζονσπορ δεν θα έπαιζε και πιθανότατα θα… έχανε την Εθνική ομάδα και το ενδεχόμενο της καλοκαιρινής συμμετοχής του στο Euro (εφόσον η «γαλανόλευκη» προκριθεί). Κάπως έτσι 11 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε ως δανεικός – μέχρι το καλοκαίρι – από την Φατίχ Καραγκουμρούκ (ομάδα που μέχρι το καλοκαίρι προπονούσε στην Τουρκία ο Πίρλο)! Δηλαδή δεν πήγε – «παιζοντάς» το και ενοχλημένος – τον Σεπτέμβριο στην Καϊσερισπόρ που πάει… τρένο στο πρωτάθλημα (όντας 5η, διεκδικώντας ευρωπαϊκό εισιτήριο) και πάει τώρα στην Φατίχ που δίνει την μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού. Ας πρόσεχε…Τουλάχιστον δεν … πείραξαν τα λεφτά του υψηλού συμβολαίου του, που συνολικά για την τρέχουσα σεζόν είναι 900.000 ευρώ. Βέβαια με την Τράμπζονσπορ, στην οποία τυπικά πρέπει να επιστρέψει τον Ιούνιο, έχει συμβόλαιο ως το 2025 και στον δεύτερο χρόνο οι αποδοχές του εκεί ξεπερνούν το 1.000.000 ευρώ! Αποδοχές που ούτε στο… κορυφαίο όνειρό του υπάρχει περίπτωση να τα βρει το ερχόμενο καλοκαίρι από κάποια ομάδα του ελληνικού Big 4, αν επιχειρήσει να επιστρέψει στα μέρη μας. Την σχετική… κρυάδα άλλωστε την πήρε τον Δεκέμβριο, από τις 2 από τις 4 μεγάλες ελληνικές ομάδες στις οποίες προτάθηκε. Εκτός κι αν πάει – ο Κουρμπέλης – μαζί με τον Μπακασέτα στην ΑΕΚ! Λέμε τώρα αφού θα πρέπει να εγκρίνει και ο Ματίας Αλμέιδα…
ΣΑΜΕΤ ΑΚΑΪΝΤΙΝ: Ο διεθνής θηριώδης Τούρκος στόπερ που φέρνουν οι Τερίμ – Ατζούν στον Παναθηναϊκό με 6μηνο δανεισμό από την Φενέρ (και loan fee 250.000 ευρώ), μέχρι τα 27 του χρόνια έπαιζε σε ομάδες Γ και Β Εθνικής!!! Και σίγουρα την εκτόξευσή στην καριέρα του την οφείλει στον Βιτσέντσο Μοντέλα! Ο Ιταλός κόουτς όταν ανέλαβε 9 Σεπτεμβρίου του 2021 την Αντάνα Ντεμίρσπορ, βρήκε τον Ακαιντίν 4ο στόπερ στην ιεραρχία της ομάδας! Μάλιστα στις 4 πρώτες αγωνιστικές εκείνης της σεζόν δεν είχε παίξει… λεπτό! Στον Μοντέλα όμως, … γυάλισε από την πρώτη ημέρα και τον χρήζει βασικό κι αναντικατάστατο. Συνολικά σε 1,5 σεζόν στην Ντεμίρσπορ με τον Μοντέλα προπονητή, ο Ακαϊντίν μέτρησε 50 συμμετοχές (48 90λεπτα / 2 70λεπτα) σε 52 αγωνιστικές!! Και οι δυο που έχασε ήταν λόγω… καρτών και όχι κάποιου τραυματισμού! Μάλιστα ο “έρωτας” του Μοντέλα για τον Ακαϊντίν επιβεβαιώθηκε με το που ανέλαβε ο Ιταλός εκλέκτορας της Τουρκίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο πήρε το χρίσμα και όχι μόνο κάλεσε τον Ακαϊντίν (ενώ είχε χάσει την θέση του στην Φενέρ) στην Εθνική αλλά τον έκανε βασικό σε 3 κρίσιμα ματς τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο (κλασικά με ισάριθμα 90λεπτα). Μέχρι να αναλάβει ο Μοντέλα ο 29χρονος στόπερ είχε μόλις μια διεθνή συμμετοχή κι αυτή σε φιλικό ενώ είχε πάρει την μεταγραφή του στην Φενέρ! Από εκεί και πέρα ο Γενάρης αποδεικνύεται ο… τυχερός μήνας του Ακαιντίν. Το 2021, μεσούσης της σεζόν η Ντεμίρσπορ τον αγοράζει αντί 470.000 ευρώ από την παντελώς άγνωστη Κετσιορενγκουτσού ενώ χρειάστηκε να περάσουν 2 χειμώνες, να φτάσει στα 29 του χρόνια, για να φορέσει πρώτη φορά φανέλα μεγάλης ομάδας.
Η Φενέρ που είχε πουλήσει με 12.700.000 τον Σαλάι στην Χοφενχάιμ, δίνει 3.700.000 ευρώ από αυτά στην Ντεμίρσπορ κι αγοράζει τον Ακαϊντίν! Επιλογή του τότε τεχνικού της Φενέρ, του διάσημου κι ακριβοπληρωμένου Ζεσούς. Μαζί του ο Ακαιντίν κάνει 17 συμμετοχές (δεκαέξι 90λεπτα), στον δεύτερο γύρο της περασμένης σεζόν κι απογειώνει την χρηματιστηριακή του αξία στα 4.000.000 ευρώ (όταν πριν από μια 2ετια ακριβώς ήταν στα 300 χιλιάρικα). Με το που αποχωρεί όμως, το καλοκαίρι ο Ζεσούς από την Κωνσταντινούπολη αφού δεν πήρε πρωτάθλημα άρχισαν και τα … ζόρια της αμφισβήτησης για τον Ακαϊντίν. Η Φενέρ πρώτα παίρνει δυο διεθνείς στόπερ, τον Βραζιλιάνο Μπεκάο και τον Γκανέζο Ντζίκου ενώ στο χειμερινό παζάρι προσθέτει και τρίτο, τον… famous Ιταλό Μπονούτσι! Οπότε για τρίτο συνεχόμενο Γενάρη, τον φετινό, μετά του ’21 και του ’23, ο Ακαιντίν αλλάζει ομάδα και ελπίζει με τον Παναθηναϊκό να πάρει το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του, στην πρώτη του έξοδο από την Τουρκία.
Μιλάμε για έναν στόπερ που ο Μοντέλα τον αποκαλούσε ” Τούρκο Ματεράτσι” και τον προτίμησαν έμπειροι και καταξιωμένοι διεθνώς προπονητές, όπως οι Ζεσούς και Τερίμ. Στην Ελλάδα πάντως, επαγγελματίες της ανάλυσης και του σκάουτινγκ είναι επιφυλακτικοί με την περίπτωσή του. Και γιατί δεν συνηθίζεται να πιάνουν οι Τούρκοι ή παίκτες από το τουρκικό πρωτάθλημα που έρχονται στην Super League ( σε αντίθεση με τους Έλληνες παίκτες που πιάνουν σχεδόν όλοι στην Super League) αλλά και γιατί μπορεί να είναι καλός/δυναμικός στις μονομαχίες και το ψηλό παιχνίδι, υποπίπτει όμως, συχνά σε αβίαστα λάθη και υστερείμε την μπάλα στα πόδια. Κάποιοι μάλιστα ήδη τον βάπτισαν… «Τούρκο Λισγάρα»!!!
Διαβάστε ακόμη:
- Αντ.Σαμαράς: «Θα λέμε στον λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και ταυτόχρονα σε βουλευτές και υπουργούς να απέχουν;»
- Συντάξεις: Νωρίτερα οι πληρωμές του Φεβρουαρίου 2024
- Viral ο Ζαχαράτος που μιμήθηκε την Κατσαφάδου: «Φτου σου κ@ργι@» – Δείτε βίντεο
- Τζούλια Νόβα: Το φιλί με τον σύζυγό της και η ανάρτησή της στο Instagram